Ma van az olasz konyha világnapja: ha máris korog a gyomrod a pizza és a pasta gondolatától, a Pénzcentrum mai kvízét mindenképp töltsd ki! Tudod...
Minden idők legnagyobb bravúrja, ami az egyszerű hagymával történik ebben a levesben. Néhány hozzávalóval olyan ételt teszünk le az asztalra, aminek a csúcsgasztronómiában van a helye. A Gasztromesék legutóbbi részében megismerhettük a francia hagymaleves receptjét, pénteken pedig az is kiderül, hogyan készül a tökéletes kacsasült.
Manapság is erős hatással vannak a régi népi ételek a magyar gasztronómia legkiválóbb ízeire is. Egy-egy tájegység jellegzetes ízvilága, néhány kedvelt recept, bevált fogás őseink konyhájából kissé átalakítva, korszerűsítve ma is felfedezhető a legnépszerűbb éttermek, csúcsbisztrók étlapjain.
A nagymama gyűjteményét forgatva, az örökölt fortélyok használatával, a múlt receptjeit újragondolva zseniális ízek születhetnek, amik hétköznapjaink részévé válhatnak. A különleges fogások mellett azonban egy-egy érdekesebb alapanyagra is jó, ha nagyobb figyelmet szentelünk.
Ahogy Szarka Zsófi és Wurmbrandt András a Gasztromesék szerzőpárosa fogalmaz:
Egyszerre sós, édes, lédús. Tényleg „csak” egy hagyma?
Bizonyos alapanyagokat pusztán kísérőiként, ízesítéseként használunk ételeink elkészítésénél. Évezredek óta zsákokban, ládákban áll a hagyma a kamrában, és pont olyan szerepet tölt be, mint a só az ételeinkben. Számtalan fajtája létezik, formától, intenzitástól és színtől függően. Lila hagyma, gyöngyhagyma, fehér hagyma, főzőhagyma, sonkahagyma, mogyoró-, sarja-, metélő-, fokhagyma, és a sort folytathatnám a végtelenségig.
Nem vesszük észre, hogy ott van, csak akkor, ha nincs. A tökéletes és kerek ízhatást adja egy rántottához, egy kencéhez, a húslevesbe és a pörkölteknek, meg a sós ételek nagy hányadának. Nem biztos, hogy kellő figyelmet szenteltünk neki, ez idáig.
Azoknak, akik szeretik és kutatják a vidék ízeit, keresik a különleges, de mai napig egyszerűen elkészíthető ételeket, a HelloVidék Gasztromesék rovata igazi kincsesbánya lehet, hiszen hagyományos ízekre építő, de mindezeket modern formában bemutató recepteket ajánl. A legutóbbi részben a szerzőpáros új szintre emeli a hagyma fogalmát és néhány hozzávalóval olyan ételt készít, aminek a csúcsgasztronómiában van a helye. A különleges makói hagymából készített francia hagymaleves minden bajra gyógyír lehet.
A hagymaleves receptje
Hozzávalók (4-5 főre):
- 5 db közepes méretű vöröshagyma
- 30 g vaj
- 3 ek olaj
- 2 ek barna cukor (helyettesíthető kristálycukorral)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kk só
- csipet őrölt bors
- 150ml fehérbor
- 1 szál rozmaring ág (elhagyható)
- 1 liter húsleves alaplé vagy víz
- 1 db babérlevél
- Tetejére: 1 szelet kenyér (baguette, ciabatta) + reszelt sajt / fő
Elkészítés:
JÓL JÖNNE 2,9 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 2 870 000 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 56 207 forintos törlesztővel a K&H Bank nyújtja (THM 12,75%), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 56 343 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
A meghámozott, megmosott hagymákat felezzük és vékonyra szeleteljük. Az olajat és a vajat az edényben felolvasztjuk, ekkor rádobjuk a nagy adag hagymát, amit egy fakanál segítségével kicsit szétszálazunk. Folyamatosan kevergetve magasabb lángon dinszteljük. Mikor összeesett és kicsit már barnult, hozzáadjuk a cukrot, és szintén kevergetve karamellizáljuk a hagymával együtt a cukrot. Mikor szép sötétbarna színt kapott, akkor sózzuk és hozzáadjuk az aprított vagy reszelt fokhagymát, a babérlevelet és a rozmaring ágat. Pár másodpercig még hagyjuk pirulni őket és felöntjük a borral. Ezután jöhet az egy liter alaplé vagy víz. Fedő alatt felforraljuk és ezt követően alacsony lángon 1 órán át főzzük, majd fedő nélkül még 30 percig enyhén forraljuk, hogy sűrűsödjön és a hagyma teljesen megpuhuljon.
Egy nagyobb és mélyebb sütőtálat előkészítünk, amibe beleöntjük a levest és a tetejére tesszük a sajtos kenyérszeleteket. Óvatosan a 200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük és 15 perc alatt elkészül bent a leves.
A tökéletes kacsasült receptje
Gasztronómiai kalandozásunk következő fogása a kacsasült lesz, pontosabban bemutatjuk, hogyan is készül a tökéletes, omlós sült.
A kacsasültnek omlósnak kell lennie belül, ragacsosnak a csontja körül. Kellőképpen sósnak és a bőrének jó ropogósnak. Aki nem tud rendesen kacsát sütni, az bizonyos helyeken nem mehet férjhez
- mondta előzetesen a recepthet kapcsolódóan Szarka Zsófi.
Ha nem akarsz lemaradni arról, hogyan készül a tökéletes kacsasült, akkor tarts velünk a Gasztromesék következő részében is, hiszen Szarka Zsófi és Wurmbrandt András most ennek jár utána. Kövesd a pénteken megjelenő új részeket és készítsd el velünk te is a vidék legrégibb és legfinomabb ételeit!
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.
A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.
A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.
-
Milyen lakáscélod van? Vásárlás vagy felújítás?
Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy mit gondolnak olvasóinknak a lakás-előtakarékosságról.
-
Milliókat is bukhatnak a lakástulajdonosok, ha nem figyelnek erre
Arra keressük a választ, hogy az olvasóink a lakásukat vagy ingatlanjukat érinthető káresemények közül mitől tartanak a leginkább.
-
Ingatlant vennél vagy felújítanál a lakásszámládból?
Arra keressük a választ, hogy olvasóink milyen célra fordítanák szívesen lakás-előtakarékossági szerződésüket.
-
Kiváló Minőségű Élelmiszerek az ALDI polcain (x)
Az ALDI egyre több, olyan magas minőségű termékkel várja a vásárlókat, amely elnyerte a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyet!