-2 °C Budapest

Ezzel a módszerrel sokáig friss marad a levágott zöldfűszer: nem kell mindig újat venned!

2020. május 28. 15:01

A legtöbben csak beszaladunk a boltba és lekapunk néhány szárított fűszernövényes tasakot a polcokról. Pedig nem is hinnénk, mennyire könnyű megtermeszteni a leghétköznapibb fajtákat. Sőt, a tárolásuk is pofon egyszerű, nem igényel különleges eljárást. Éppen ezért összeszedtünk néhány trükköt, melyek segítenek a friss növényeket több napig is eltárolni. Ezek után már te sem vágysz majd a bolti, csomagolt változatokra.

El se hinnénk mennyire fel tudja dobni ételeinket, ha nem szárított, hanem friss fűszernövényeket használunk hozzájuk. Ugyan ez mondható el a gyógynövényekről is. Sokkal intenzívebbek az ízek, ha a saját ültetvényünkről csípünk le néhány menta vagy borsmenta levelet és főzünk abból teát.

Arról, hogy melyek a legigénytelenebb és legkönnyebben nevelhető fűszernövények korábban már rengeteget írtunk: sorra vettük azokat, amiket egész évben ültethetünk sőt, szüretelhetünk is. Valamint írtunk azokról is, amiket akár télen is lehet vetni és nevelni. Sőt, adtunk tanácsot azoknak is, akik most vágnak bele az ültetésbe, mivel egyre többen kapnak kedvet ahhoz, hogy konyhájukban gyógynövényeket vagy fűszernövényeket neveljenek. Nem csak azért mert megízesíthetik még a legegyszerűbb vacsorát is, hanem mert termesztésük tényleg nagyon egyszerű. Persze vannak buktatók, amik nagyon hamar véget vethetnek házi kertész karrierünknek sőt, vannak olyan titkok, amiket nem is sejtünk a boltban vásárolt fajtákról. Erről többet itt olvashatsz.

Most viszont azt jártuk körbe, hogy tárolhatjuk a már meglévő fűszernövényeinket. Hogy miért fontos ez? Főzéshez olykor lecsípünk egy-egy levelet, vagy levágunk a növényekből akár egy nagyobb szárat is. Megesik viszont, hogy elszámoljuk magunkat, így a felesleges adag gyakran kukában végzi vagy a konyhapulton marad és szép lassan megfonnyad. Hogy ne pazarolj el egyetlen levelet vagy ágacskát sem, mutatunk néhány tippet, amivel egész évben ügyesen zsonglőrködhetsz a friss zöldekkel. Így elkerülheted a pazarlást és élvezheted a friss fűszerek ízrobbanását ételeidben.

Néhány fontos növényinfó

Az olyan tényezők, mint a nedvesség, a napfény, a hőmérséklet és az oxigén mennyisége nagyon gyorsan képes megváltoztatni a levágott, letépett fűszernövények állapotát. Épp ezért a legfontosabb az, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt az elemek között, amely a tárolni kívánt növény típusától függ.

A túlzott nedvesség miatt a lágy gyógynövény levelei nyálkássá válhatnak és rohadásnak indulnak. A túl kevés nedvesség miatt kiszáradhatnak a fásabb, erősebb szerkezetű növények, mint például a rozmaring és a kakukkfű. A túlzott fény miatt a fűszernövények sárgássá válhatnak, a túl sok oxigén a leveleket barnássá teszi. A fűszernövények tárolásában fontos szerepet játszik a megfelelő hőmérséklet is, hiszen nem mindegy, hogy a pulton kell tárolni az adott fajtát, vagy a hűtőben, hogy hosszabb ideig eltárolhassuk őket.

A lényeg, hogy minden fajtát másként kell tárolni. A kedvelt gyógynövények és fűszernövények tárolásához azt kell elsősorban megnézni, hogy az adott típusnak lágy szára van vagy inkább keményebb, fás. A lágy gyógynövényeket arról ismerhetjük fel, hogy általában rugalmas, gyenge zöld száruk van. Ilyen például petrezselyem, koriander, bazsalikom és menta. A fás szárú növények közé tartozik a zsálya, rozmaring, kakukkfű és oregánó. A két fajtának eltérő tárolási módja van, így teljesen eltérő , hogy mennyi fény, milyen hőmérséklet és mennyi nedvességre van szükségük.

Betakarítás, de hogyan?

A betakarításhoz használj egy ollót, a növényeket pedig a száraknál vágd le. Ügyelj arra, hogy csak a friss, zsenge szálakat vágd le, az idősebb levelek már nem tartalmaznak annyi ízélményt. Annak érdekében, hogy ne álljon meg a növény a növekedésben, legfeljebb az egyharmadát lehet egyszerre betakarítani.

Mossuk vagy sem?

Ebben sokaknak eltérő véleménye van. Egyesek szerint nem szabad megmosni a növényeket tárolás előtt. Hiszen a rajtuk maradt víz, gyorsabb rohadást eredményez. Mások úgy gondolják, hogy a növények mosása azonban eltávolítja a szennyeződéseket és a baktériumokat, amelyek elősegítik a még gyorsabb bomlást. Éppen ezért érdemes hideg, folyó víz alatt átmosni őket. Ezután tényleg meg kell szárítani a növényeket, hogy tárolás előtt a lehető legszárazabbak legyenek. Így elkerülhetjük az említett rohadást, romlást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tárolási tippek:

  • A lágy szárú növényeknél egy csomóba kell fogni a szálakat és úgy levágni a végeket, mint egy csokor virágot. Ezután helyezzük a zöldeket egy üvegedénybe - a befőttes üvegek tökéletesek lehetnek erre a célra - majd kevés hideg vizet töltsünk az edénybe. Éppen csak annyit, hogy a szárak beleérjenek, semmiképp sem érjen a víz a levelekig! Ha olyan fajtát tárolunk, mint a bazsalikom, petrezselyem, koriander és a tárkony akkor egyszerűen csak tegyük a konyhapultra az üveget és hagyjuk, hogy minél több fény érje a levágott növényt.
  • A legtöbb fűszernövény hűtőszekrényben is eláll. Ha nagyobb üvegbe tesszük a növényt, és nem látszik ki belőle, le is fedhetjük. Így akár a hűtőben is tárolhatjuk, ha néhány naponta cseréljük benne a vizet, amint az elszíneződik. Ezzel a módszerrel érhetjük el, hogy a növény levelei hidratáltak maradjanak, és a hideg hűtőszekrényben ne száradjanak ki. Valamint így korlátozhatjuk a levelekkel érintkező oxigén mennyiségét a barnulás elkerülése érdekében. Lényegében minden fűszernövény tárolható így, kivéve a menta és a bazsalikom, ők nem viselik jól ezt a módszert.
  • De nem csak a lágyszárú fűszernövények bírják a hűtőben való tárolást. A fás, erős szerkezetű fűszernövényeket tekerjük be enyhén nedves papírtörlőbe, hogy a növények elég nedves maradjanak és ne száradjanak ki. Helyezzük őket szorosan lezárt tárolóedénybe a hűtőszekrénybe, hogy megakadályozzuk az oxigén bejutását és elkerüljük a fonnyadást.
  • Ha nagyobb mennyiségű növényünk van, érdemes lehet a kisebb tételeket külön-külön csomagolni, hogy jobban ellenőrizni tudjuk a nedvességtartalmat. Ügyeljünk arra, hogy mindig nedvesen tartsuk a papírtörlőket, mivel azok idővel kiszáradnak. Ha környezetbarátabb és fenntarthatóbb alternatívát keresünk, érdemes a növények szárát organikus pamutba tekerni, amely szintén nedvesen tarthatja a növényt.

Mi is gyárthatunk szárított változatokat

Nem ördögtől való, hogy mi magunk szárítsuk ki a fűszernövényeinket. A legjobb eredményt úgy tudod elérni, ha a konyhád mennyezetéről lógatod le a levágott és összecsomózott fűszernövényeket. Bárhova helyezed őket, csodálatos illatokkal fogja megtölteni a házat, ha pedig gyógynövényekkel teszed ugyan ezt, akkor nyugtató hatást is elérhetsz velük.

Fogj 5-10 növényszárat, zsineggel kötözd össze, majd lógasd fel egy magasabb helyre. Az a lényeg, hogy meleg és száraz helyen legyenek, és ne kapjanak közvetlen napfényt, mert az csökkentheti a fűszer minőségét. Ha csak napos helyre tudod kirakni, akkor húzz rá egy papírzsákot, amire lyukakat helyezel el – ez segít a légáramlásban, és még az aromáját is megőrzi a fűszer.

Azok a fűszerek a legjobb minőségűek, amelyek lassan száradnak. A lassan száradó fűszerek azonban könnyen bepenészesednek, ezért fontos, hogy az otthoni páratartalom ne legyen túl magas.

A magas víztartalmú növények (mint például a bazsalikom, metélőhagyma, koriander, petrezselyem és menta) lassan száradnak, összekötegelve és fellógatva pedig könnyen alakulhat ki rothadás. Ezeknél a növényeknél az a legjobb, ha kiteríted őket az ablakpárkányra, de ügyelj arra, hogy száraz, árnyékos és jó légáramlással rendelkező helyet kapjanak. Ha van otthon légkondicionáló, akkor érdemes alacsony fokozatra beállítani, ez meggyorsíthatja a folyamatot. Ha nagyon sietsz, akkor sem érdemes trükközni. Azt gondolhatod, hogy a sütő meggyorsíthatja a dolgokat, de ezzel csak azt éred el, hogy a fűszer íze teljesen tönkremegy.

(Forrás: realsimple.com)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Három kiló ruháért másik három kilót kapsz - így forgasd fel a ruhatáradat! (x)

Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.

Könnyek, sírás, meghatottság - így reagáltak, akik névre szóló dalt kaptak ajándékba (x)

Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.

Kihívásból lehetőség – Innováció a nyelvtanulásban gyerekeknek (x)

A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

Sokkal több magyar gyereket bántanak így: igazi kegyetlen világ ez, bárki óriási bajba kerülhet

A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. január 15. szerda
Lóránt, Loránd
3. hét
Január 15.
A Wikipédia napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Green Transition & ESG 2025
A Green Transition & ESG egy gyakorlatorientált konferencia
AI in Business 2025
Az AI-boom még nemhogy nem csengett le, hanem még csak most jön a java
Biztosítás 2025
A magyar biztosítási piac újabb kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe 2025-ben
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. december 9. 10:33