Egyedülálló anya kezeli a havi családi költségvetést, miközben lánya a háttérben egy kutyával játszik. Pénzügyi és gazdasági koncepció.

Fontos mutató érkezett a magyar gazdaság állapotáról: máris újra lejtőre kerültünk?

2024. október 25. 04:15

A GKI Gazdaságkutató által végzett felmérés szerint októberben az üzleti szféra összesített várakozása nem változott az előző hónaphoz képest, de a fogyasztók kissé pesszimistábbak lettek. A GKI konjunktúraindexe már negyedik hónapja csökken apró lépésekkel, s így októberre nyolc havi mélypontjára esett. A cégek foglalkoztatási tervei nem változtak érdemben, de a gazdálkodási környezet kiszámíthatósága számottevően javult szeptemberhez képest. Az üzleti szféra áremelési tervei szerényen emelkedtek, ugyanakkor a lakosság inflációs várakozása nem változott.

A GKI üzleti bizalmi indexe októberben nem változott szeptemberhez képest. A stagnálást mutató összképen belül azonban az egyes ágazati várakozások alakulása között érezhetők különbségek. A második őszi hónapban az ipari, és különösen az építőipari várakozások javultak havi összevetésben, ugyanakkor az üzleti szolgáltatók kissé, a kereskedelmi cégek pedig markánsabban pesszimistábbak lettek. Így októberre a kereskedelem vált a legborúlátóbb ágazattá.

A vállalkozások összesített foglalkoztatási hajlandósága a második őszi hónapban sem változott lényegesen szeptemberhez képest – bár az iparban erősödött, míg a szolgáltatások terén gyengült ez a szándék. A gazdálkodási környezet kiszámíthatóságának megítélése érdemben javult. Az áremelési tervek csak szerény mértékben emelkedtek, leginkább az üzleti szolgáltatások terén. A termelés, a szolgáltatás jövőbeni bővítése előtt álló legfontosabb akadály a kereslet hiánya (ezt a cégek 55%-a érzékeli). Minden negyedik vállalkozás munkaerőhiánnyal, minden ötödik pedig pénzügyi, finanszírozási problémákkal küszködik. Az alapanyagok és a kapacitások hiánya mindössze a megkérdezettek 6%-át zavarja.

A GKI fogyasztói bizalmi index– a januári-februári jelentős kilengés után – a március-szeptemberi időszakban alig változott. Az októberi 2 pontos csökkenéssel az előző hónaphoz képest e mutató nyolc havi mélypontjára jutott. A lakosság mind az elmúlt 12 hónapban tapasztalt pénzügyi helyzetét, mind a következő 12 hónapra vonatkozó várakozást romlónak értékelte szeptemberhez képest, s az ország következő 12 havi gazdasági helyzetét is romlónak értékelte. A nagy értékű fogyasztási cikkekre elkölthető saját pénz megítélése alig változott. A lakosság inflációs várakozása és a munkanélküliek számának várható alakulását illető kilátás sem módosult érdemben az előző hónaphoz képest.

A GKI konjunktúraindexe és összetevőiA GKI konjunktúraindexe és összetevői

 

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. október 25. 13:10
Az NBA története tele van legendákkal, talán egy élet is kevés volna elmesélni mindet, de Scherer Pé...
ChikansPlanet  |  2024. október 25. 10:26
Az akkumulátorgyártásban használt ritkaföldfémek bányászatának korlátai miatt egyre nagyobb figyelem...
MNB Intézet  |  2024. október 25. 09:25
A nők munkaerőpiaci helyzetében jelentős előrelépések tapasztalhatóak az elmúlt évtizedben, azonban...
Holdblog  |  2024. október 25. 09:00
Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 25. péntek
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?