A Magyar Nemzeti Bank külseje Budapesten. A Magyar Köztársaság központi bankja MNB néven ismert.

MNB-alelnök a kamatdöntés után: huzamosabb ideig ezen a szinten maradhat a kamat

2024. október 22. 17:05

Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke sajtótájékoztatón ismertette a mai kamatdöntés hátterét - írja a Portfolio. A jegybank a mai ülésén nem csökkentette a kamatokat, és az MNB alelnöke a háttérbeszélgetésen elmondta, hogy akár huzamosabb ideig ezen a szinten maradhat a kamat, ezzel biztosítva a forintkamatok relatív felárának növekedését. A jegybank Monetáris Tanácsa egységes volt a mai döntés során, a külső tényezők miatt a kockázati megítélés romlott. Az MNB szerint a mai döntés és előretekintő iránymutatás elegendő lehet, egyelőre nem látják szükségét további beavatkozásnak. A jegybank decembertől hosszabb futamidejű eszközökkel is igyekszik simítani a pénzpiaci folyamatokat.  

Virág Barnabás alelnök épp Washingonba utazik, ezért nem ő tartotta a mai háttérbeszélgetést – kezdte előadását Kandrács Csaba alelnök, akinek elmondása szerint a Tanács egységesen döntött, és a tartás mellett nem is volt más opció.

Az óvatosság, a türelem és a határozottság szelleme lengte körül az ülést

– mondta az MNB alelnök. Mindenki egyetértett, hogy az inflációs cél fenntartható elérése a jegybank célja.

Júliusban új szakaszba lépett az MNB, ekkortól számítva adatvezérelt módon ülésről-ülésre döntenek. Augusztusban ez tartást jelentett, szeptemberben bázisponttal csökkent a kamat. A szeptemberi kamatdöntés óta romló befektetői hangulatot látunk, a feltörekvő piacokon nőtt a nyomás, a Feddel kapcsolatos várakozások felfelé tolódtak, a hazai hozamfelárak felfelé tolódtak, a forint árfolyama gyengült.

Általánosan romló közegben ült össze a Tanács, ám pozitív és jó hír, hogy 2024 szeptemberében az infláció elérte a célt, 4 év után ismét a jegybanki szinten alakult. Az infláció szerkezetét is érdemes megnézni: a maginfláció emelkedett, az inflációs kockázatok növekedtek.

Így magyarázza a jegybank a mai kamatdöntést

A geopolitikai konfliktusok fokozódása az energiaárak emelkedéséhez és a feltörekvő piaci eszközök felárainak növekedéséhez vezetett. E két hatás következtében a felfelé mutató inflációs kockázatok erősödtek – áll a jegybank hagyományos közleményében, amelyben a mai kamatdöntést indokolja. A monetáris tanács megítélése szerint a geopolitikai feszültségek újbóli fokozódása, a változékony pénzügyi piaci folyamatok és az inflációs kilátásokat övező kockázatok a kamatcsökkentés szüneteltetését indokolták.

Év végén egyéb eszközökkel is támogatja a pénzpiaci stabilitást a jegybank

A jegybank Monetáris Tanácsa stabilitásorientált megközelítéssel ült össze. Nem dőlhetünk hátra, a jelenlegi környezet óvatos, türelmes monetáris politikát indokolt. Amennyiben a külső környezet és az inflációs kilátások indokolják, akár huzamosabb ideig is a jelenlegi szinten maradhat a kamat, a relatív kamatfelárunk növekedést okozva.

A jegybank év végén swaptenderekkel, diszkontkötvény-aukciókkal és hosszabb futamidejű eszközökkel igyekszik simítani a pénzpiaci folyamatokat. Továbbra is adatvezérelt üzemmódban működik majd a jegybank.

Változott a külpiaci helyzet

A geopolitikai konfliktusokat is sokszor említette Kandrács Csaba a nyersanyagpiaci áremelkedés mögött, ami rontja az inflációs kilátásokat. A Fed kamatpályájára vonatkozó várakozások feljebb tolódtak szeptember vége óta bázisponttal. A Fed tekintetében két ülés van hátra. Az EKB és a Fed közt divergencia jelent meg, szeptemberben ez még nem így volt. A régiónkban a devizák leértékelődtek az elmúlt hetekben.

A 400 nem hozott érdemi változást a gazdasági szereplők magatartásában

A szereplők viselkedése érdemben nem változott attól, hogy a jegyzés átvitte a forintot – mondta az alelnök, hozzátéve: a jegybank folyamatosan monitorozza a helyzetet.

Az infláció kapcsán nem lehet hátradőlni

Az infláció szerkezetére oda kell figyelni, erősödtek az inflációs várakozások is. Ez azt mondatja az MNB-vel, hogy nem szabad hátradőlni, óvatosabb és türelmesebb lehet a jegybank. Az inflációs várakozásokat is érdemben kell befolyásolni. Ezek nem csökkentek, ez is azt mondatta velünk, hogy a tartás az egyetlen valós opció.

Augusztusban ismét többletbe fordult a folyó fizetési mérleg, ez is egy pozitív fordulat – mondta Kandrács Csaba.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az inflációs várakozások stabilitása fontos lenne

A globális kockázatok a pénzpiacokon is megjelentek. Az EKB csökkentette az irányadó rátáját októberben, a Fed ugyanakkor a vártnál kisebb csökkentést hajthat végre. Az óvatosság nagyon fontos. A magas inflációs tapasztalatok miatt a lakosság nagyon óvatos:

Hosszú az árnyéka a korábbi inflációnak

– mondta Kandrács Csaba. A szokásosnál változékonyabbak az inflációs várakozások, szeretné az MNB, ha ezek stabilizálódnának. A pénzpiaci stabilitás elérése is fontos a jegybanknak, mert az tud leghatékonyabban hozzájárulni – az árstabilitás mellett – a gazdasági növekedés beindulásához.

Itt az előretekintő iránymutatás

Kandrács Csaba megismételte, hogy a naponta meghirdetésre kerülő egynapos FX-swapok és a heti diszkontkötvény auukciók mellett a jegybank decemberben hosszabb futamidejű eszközökkel is simítani fogja a pénzpiaci folyamatokat.

Elmondta, hogy az elköteleződés továbbra is fennáll. Az árstabilitás elérése és fenntartása, a pénzügyi stabilitás fenntartása a két legfontosabb, és minden ezután következik. A jegybank attitűdje nem változott: adatvezérelt módon működik tovább a jegybank, kiemelten figyelve az országkockázati megítélést. Hónapról-hónapra dönt a jegybank, de az alelnök így fogalmazott:

egyáltalán nem félünk akár huzamosabb ideig fenntartani a jelenlegi kamatszintet.

Mit lehet tenni, ha az előretekintő iránymutatás nem lesz elég?

Arra a kérdésre, hogy mit tehet az MNB, ha a szigorú előretekintő iránymutatás ellenére a pénzpiaci stabilitás nem áll helyre, Kandrács Csaba azt válaszolta, hogy a jegybank jelenleg nem látja szükségesnek további lépések meghozatalát, jelenleg úgy értékeli az MNB, hogy ha a most látott folyamatok fennmaradnak, akkor nem indokolt semmilyen további beavatkozás. Úgy vélik, hogy a kamatok hosszú időn át fennálló szinten tartása elégséges lehet. Egy másik, hasonló kérdésre azt válaszolta, hogy folyamatosan figyelik a helyzetet.

Mindig az épp szükséges döntést fogjuk meghozni

Arra a kérdésre, hogy lehet-e kamatemelés a jövőben, Kandrács Csaba azt mondta, hogy csak a korábbi üzenetét ismételné meg: egyelőre nem akar találgatásokba bocsátkozni, most úgy ítélik meg, hogy a tartás volt az egyetlen opció. Ha huzamosabb ideig kell itt lennünk, akkor huzamosabb ideig marad ezen a szinten a kamat, de mindig az aktuális fejleményeket kell mérlegre tenni.

Mindig a megfelelő döntést fogjuk meghozni

– mondta Kandrács Csaba.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. október 22. 17:51
Lapunk több forrásból megerősített információi szerint a magyar állam és a MOL közös közérdekű vagyo...
Kiszámoló  |  2024. október 22. 14:59
A GKI oldalán jelent meg egy új elemzés, ami az úgynevezett "keleti nyitás" hatását vizsgálja. Mint...
Bankmonitor  |  2024. október 22. 11:03
Megjelentek az augusztusi kereseti adatok, borzasztóan nagyok a különbségek Magyarország egyes megyé...
Holdblog  |  2024. október 22. 07:22
A Neste egy briliáns vállalat, az árfolyama 75 százalékot zuhant 2020 óta. A cég csalódást keltő és...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 22. kedd
Elõd
43. hét
Október 22.
cAPS lOCK vILÁGNAP
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?