Egy amerikai zászló leng az előtérben ebben az amerikai kikötőben, ahol egy konténerekkel megrakott teherhajó áll hatalmas daruk alatt egy tiszta, kék égboltos napon. A kép olyan fogalmakat szimbolizál, mint a Made in America, Made in the USA, ipar, globális gazdaság, büszkeség, erő, hatalom, hazaszeretet, kereskedelem, gyártás és a munkához való visszatérés gondolata.

Tiszta vizet öntöttek a pohárba: ekkora az esély a recesszióra az USA-ban

2024. október 7. 20:45

A Goldman Sachs csökkentette az amerikai recesszió esélyét, miután a legfrissebb foglalkoztatási adatok a vártnál kedvezőbben alakultak. A Wall Street-i pénzügyi óriás elemzői szerint a munkaerőpiac erősödése és a gazdasági kilátások javulása miatt kisebb a valószínűsége egy esetleges gazdasági visszaesésnek az Egyesült Államokban.

A Goldman Sachs öt százalékponttal, 15%-ra mérsékelte annak esélyét, hogy az Egyesült Államok a következő egy évben recesszióba kerül. A döntés hátterében a legutóbbi, meglepően pozitív foglalkoztatási jelentés áll. Az amerikai munkaügyi minisztérium pénteki közlése szerint szeptemberben hat hónapja a legnagyobb mértékben nőtt a munkahelyteremtés, miközben a munkanélküliségi ráta 4,1%-ra csökkent - írta meg a Reuters.

Jan Hatzius, a Goldman Sachs vezető amerikai közgazdásza vasárnapi elemzésében úgy fogalmazott: 

A szeptemberi foglalkoztatási jelentés visszaállította a munkaerő-piaci narratívát, és csillapította a munkaerő-kereslet túl gyors gyengülésével kapcsolatos félelmeket, amelyek a munkanélküliségi ráta emelkedő tendenciáját vetítették előre.

A Wall Street-i brókercég fenntartotta korábbi előrejelzését, miszerint egymást követő 25 bázispontos csökkentésekkel 2025 júniusára 3,25-3,5 százalékos végkamatot érhet el a Federal Reserve. Hatzius hozzátette: 

Most már sokkal kisebb kockázatát látjuk egy újabb 50 bázispontos kamatcsökkentésnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A Federal Reserve szeptemberben 50 bázisponttal, 4,75%-5,00%-os sávba csökkentette irányadó kamatlábát, ami 2020 óta az első kamatcsökkentés volt. A pénzügyi piacok a foglalkoztatási jelentés hatására jelentősen megemelték a novemberi negyed százalékpontos csökkentés esélyét, a CME Group FedWatch eszköze szerint 71,5%-ról 95,2%-ra.

A Goldman Sachs elemzői szerint, bár a foglalkoztatási számok volatilisek voltak, valószínűleg névértéken vehetők, mivel nincsenek egyértelmű jelek további tartós negatív revíziókra. "Tágabb értelemben nem látunk nyilvánvaló okot arra, hogy a munkahelyek növekedése közepes legyen egy olyan időszakban, amikor a nyitott álláshelyek száma magas, és a GDP erőteljesen növekszik" - magyarázta Hatzius.

A brókercég ugyanakkor figyelmeztetett, hogy október különösen bonyolult hónap lehet a munkaerőpiacon. Egy hurrikán és egy nagyobb sztrájk is azzal fenyeget, hogy nyomást gyakorol a bérszámfejtésre, ami átmenetileg torzíthatja a foglalkoztatási adatokat.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. október 7. 21:49
A Media1 podcastjában Bakos Gáborral, a 24. ARC szervezőjével beszélgettünk az idei kiállításról és...
Kiszámoló  |  2024. október 7. 14:09
Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fiz...
Holdblog  |  2024. október 7. 08:00
Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növén...
ChikansPlanet  |  2024. október 4. 14:29
Az Európai Unió más tagországaihoz hasonlóan Magyarországon is folyamatosan emelkedik a csomagolási...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 7. hétfő
Amália
41. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?