23 °C Budapest
Szép napra virradtunk: csupa jó hírrel szolgált Orbán Viktor az árvíz kapcsán

Szép napra virradtunk: csupa jó hírrel szolgált Orbán Viktor az árvíz kapcsán

2024. szeptember 22. 09:04

A miniszterelnök vasárnap reggeli tájékoztatóján bejelentette, hogy az előrejelzésekkel ellentétben a Duna legmagasabb vízszintje már kedden elhagyhatja Magyarországot, nem pedig csütörtökön. Bár várhatóan több területen csökken a védelmi fokozat, továbbra is szigorú figyelemre és fegyelemre van szükség. Jó hír, hogy nem várható jelentős csapadék, és a Mosoni Duna apadása is megkezdődött, így Győr környékén befejeződtek a védekezési munkálatok. Az árhullám apadása már Budapestnél is elkezdődött, de a budapestieket továbbra is óvatosságra intették, és arra kérték, hogy csak szükség esetén menjenek ki a Dunához.

"A legfontosabb, hogy nem csütörtökön, hanem kedden hagyja el a legmagasabb vízszint Magyarországot. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a fegyelem és a figyelem lazulhatna" - kezdte vasárnap reggel a miniszterelnök az operatívtörzs tájékoztatóján. "Holnapra várjuk azt, hogy számos terület kiesik a harmadfokú minősítésű védekezésből és alacsonyabb fokú védekezés is elegendő lesz. De a jó hír mindenesetre az, hogy szemben a számításainkkal, amelyek csütörtökről szóltak jó esély van arra, hogy kedden a déli irányba a legmagasabb vízállás elhagyja Magyarországot".

A második jó hír, hogy továbbra sem várható olyan mértékű csapadék amely az árhullám levonulását érdemben befolyásolná. A harmadik jó hír, hogy a tegnapi nap délutánján kinyitottuk a Mosoni Duna torkolati vízművet és a Mosoni Duna apadása is megkezdett, és ezzel a győri ügyeket most befejezettnek tekinthetjük

- tette hozzá a tájékoztatóhoz. A dunai árhullám tetőzése jelenleg Dunaföldvár térségében tart. Néhány adat a tetőzés kapcsán Mosonmagyaróvárnál a Lajtán a tetőzés óta 51 centit apadtunk, Nagybajcson a Dunán 188 cm, Győrnél 25-öt, Komáromnál 97-et, Esztergomnál 52-t, Vácnál 24-et és Budapestnél pedig 21-et, tehát megkezdődött az apadás Budapestnél is. Valamint továbbá arra is felhívték ismét a figyelmet, hogy a budapestiek csak akkor menjenek ki a Dunához ha feltétlenül muszáj. "Most a helyzet valamivel jobb, de továbbra is mindenkit óvatosságra szeretnék inteni, mert hogyha mégis valami baleset történik, és a védekezést meg kell kezdeni, esetleg töltés ázik át vagy csúszik meg, akkor ne legyenek láb alatt, úgyhogy tisztelettel kérek mindenkit, hogy továbbra is a védekezésnek adjunk elsőbbséget"- hangzott el vasárnap reggel. 

Címlapkép forrása: MTI/Máthé Zoltán

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. szeptember 22. 08:07
A legrégebbi, forgalomban lévő pénznemek. Azt sokan tudják, hogy forint nevű pénznemek a középkori M...
MEDIA1  |  2024. szeptember 21. 14:11
A műsorvezetőként és polgármesterként is tevékenykedő Dömsödi Gáborral szakmai és közéleti témákról...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 20. 21:24
Vettem ma megint MARA-t 15 dollárért, jelentős mennyiséget a meglévőhöz képest, a gyors meggazdagodá...
Összkép  |  2024. szeptember 20. 21:16
Mit adott nekünk az Európai Unió? 36, szakmai hátterében és értékrendjében jelentősen eltérő szakért...
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 22. vasárnap
Móric
38. hét
Szeptember 22.
Európai autómentes nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?