22 °C Budapest
Word Tax 2024 on the calculator. Business and tax concept.Calculator, coins, book, tax form, and pen on table.Tax deduction planning.Financial research, government taxes, and calculation tax return

De most komolyan, tényleg stabil és biztonságos az ország finanszírozási helyzete?

2024. április 27. 10:32

Megerősítette Magyarország adósbesorolását pénteken az S&P Global Ratings nemzetközi hitelminősítő. A friss osztályzat kapcsán megszólalt a Nemzetgazdasági Minisztérium és Varga Mihály pénzügyminiszter is.

Mint arról nemrég beszámoltunk, megerősítette a devizában és a helyi valutában fennálló hosszú és rövid futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek befektetési ajánlású, "BBB mínusz/A-3" szintű besorolását pénteken az S&P Global Ratings nemzetközi hitelminősítő. A hitelminősítő döntésére reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium véleménye az S&P osztályzatáról

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményt adott ki a hitelminősítő döntésének bejelentését követően. Az NGM értékelése szerint "töretlen a bizalom Magyarországgal szemben: a Standard and Poor’s ismét megerősítette Magyarország adósság-besorolását és továbbra is befektetésre ajánlott kategóriába sorolja hazánkat". A magyar gazdaság biztos alapokon áll, ezt tükrözi vissza a Standard and Poor’s mai jelentése, amely stabil kilátással továbbra is befektetésre ajánlja hazánkat. Mint fogalmaznak, Magyarország iránt erős a bizalom, a jelentős hitelminősítők mindegyikénél, így a Standard and Poor’s mellett a Moody's és a Fitch Ratings is befektetésre ajánlott kategóriába tartozik a magyar államadósság - emlékeztet az NGM.

Magyarország megítélése a nemzetközi pénzpiacokon kedvező, az erős befektetői és piaci bizalmat a sikeres kötvényaukciók és a külföldi működőtőke-befektetések folyamatos beáramlása is alátámasztja. Hazánkban ruháznak be többek közt a legnagyobb német autógyártó cégek, ráadásul a kínai BYD elektromos autógyártó az unióban elsőként Magyarországon kezdi meg elektromos autóinak gyártását. A magyar állampírok népszerűsége mind a nemzetközi piacon, mind a magyar lakosság körében töretlen, ezt bizonyítja az is, hogy a lakossági állampapírok állománya március végén új rekordon, több mint 10.760 milliárd forinton zárt

- részletezi Nagy Márton tárcája, amely szerint az ország finanszírozási helyzete stabil és biztonságos, a kormány elkötelezett a költségvetési hiány és az államadósság csökkentése mellett, az ikerdeficit megszűnt, hazánk külkereskedelmi mérlege pedig folyamatosan javul.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Friss részvény- és devizaárfolyamok, indexek és nyersanyagárfolyamok ITT!

Varga Mihály is megszólalt az S&P besorolása kapcsán

Varga Mihály pénzügyminiszter egy péntek este közzétett Facebook-videóban értékelte a jó hírt. Azt hangsúlyozta, hogy a Standard and Poor's továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot. A tárcavezető kiemeli: az elemzés szerint, hogy Magyarország továbbra is vonzó célpont a befektetések számára, a munkanélküliségi ráta tovább javulhat, a folyó fizetési mérleg többlete fennmaradhat. Elismerően írnak a magyar bankrendszer stabilitásáról is, valamint az államadósság kedvező szerkezetéről, és annak biztonságos finanszírozásáról is - mondta a pénzügyminiszter.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 9. 12:54
Gyakran halljuk, hogy az időskori jövedelem jelentős mértékben növelhető a kitartó nyugdíj-előtakaré...
MEDIA1  |  2024. május 9. 12:20
A Médiatanács két nézői bejelentés ügyében is döntött, és még egy rádiós frekvenciapályázatot is elb...
Holdblog  |  2024. május 9. 09:53
Van egy index, amely szerint igazából nem feléljük a Földet, hanem egyre több erőforrást teremtünk m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 9. 07:00
Május elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyo...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem