Some fresh Energy Drinks on a vintage slate slab, selective focus, close-up shot

Tisztul a kép az energiaitalok körül: ezt tudnod kell, ha rendszeresen fogyasztod

2024. október 11. 15:45

Az energiaitalok fogyasztókat célzó marketingje és a valóság közötti ellentmondásokra hívja fel a figyelmet egy új szakértői elemzés. Bár egyes gyártók azt sugallják, hogy termékeik segíthetnek a testsúlycsökkentésben, a tudományos bizonyítékok nem támasztják alá ezeket az állításokat - írta meg a National Geographic.

Az energiaitalok népszerűsége töretlen, és újabban már nem csak az éberség fokozására, hanem fogyókúrás segédeszközként is hirdetik őket. Különösen az alacsony kalóriatartalmú változatok kerültek előtérbe, amelyeket a gyártók a testsúlykontroll eszközeként pozicionálnak. A szakértők azonban most felhívták a figyelmet, hogy ez messze áll a valóságtól. Magyarországon egyébként a Gazdasági Versenyhivatal nemrég eljárást is indított a Magyar Energiaital Szövetséggel szemben.

Bármilyen koffeintartalmú ital rövid távon növeli az anyagcserét - nyilatkozta Andrew Jagim, a Mayo Klinika sportorvosi szakértője. Hozzátette azonban, hogy a napi 100 mg koffein bevitele által elégetett, körülbelül 100 kalória valószínűleg nem lesz elég ahhoz, hogy valóban szemmel látható eredményt érjen el a fogyás terén.

Jeffrey Stout, a Közép-Floridai Egyetem mozgásfiziológusa szerint az energiaitalok önmagukban korlátozott hatást fejtenek ki fogyókúrás segédeszközként, de hatékonyabbnak tűnnek, ha testmozgással kombinálják őket. Lena Bakovic, a Top Nutrition Coaching regisztrált dietetikusa ennél is szkeptikusabb: jelenleg nincs összefüggés az energiaital-fogyasztás és a fogyás között - jelentette ki.

Az energiaitalok fő hatóanyaga általában a koffein, amelyet gyakran más összetevőkkel, például taurinnal, glükuronolaktonnal és guaranával kevernek. Bakovic figyelmeztet, hogy mivel az energiaitalokat nem szabályozza az FDA, a címkén feltüntetett összetevők tényleges mennyisége pontatlan lehet.

Óvatosan az energiaital (mértéktelen) fogyasztásával!

A szakértők óvatosságra intenek az energiaitalok fogyasztásával kapcsolatban. Bár a rövid távú használat felnőttek számára biztonságosnak tűnik, a hosszú távú hatások még nem teljesen ismertek. Az FDA azt javasolja, hogy a felnőttek napi 400 milligramm alatt tartsák a koffeinbevitelt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Még 2023 szeptemberében a Pénzcentrum heti videóblogjában, a CashTag-ben bővebben is foglalkoztunk az energiaitalok kérdéskörével, különösen a fiatalok koffein-, ezen belül főként energiaital-fogyasztási szokásaira fókuszálva. A kérdés azóta is napirenden van, többször felmerül már, hogy korlátozni kellene a piacot, megtilva a kiskorúaknak az energiaital fogyasztását.

Nemrég pedig arról is írtunk, hogy versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Magyar Energiaital Szövetséggel (MESZ) szemben, mert az vélhetően megtévesztette a fogyasztókat a közösségi médiafelületein, a weboldalán, illetve televíziós megjelenéseiben is. A vizsgált, energiaitalokat népszerűsítő kommunikáció elsősorban a fiatalabb korosztálynak szólt, így vélhetően sérülékeny fogyasztói csoportot is érinthetett, illetve befolyásolhatott.

 

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 11. péntek
Brigitta, Gitta
41. hét
Október 11.
Az előbújás napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?