24 °C Budapest
Férfi orvos és hererákos beteg beszélgetnek a hererák vizsgálati jelentéséről. Hererák és prosztatarák fogalma

Veszélyes kórt terjesztünk egymásnak itthon, erre jobb lenne mindenkinek figyelnie

2024. július 15. 09:35

2023-ra Magyarországon csaknem kétharmadával nőtt a szifiliszes betegek száma a 2019-es adatokhoz képest, és tavaly több veleszületett szifiliszes esetet is találtak. Az adatokról a Magyar STI Társaság elnöke számolt be az InfoRádióban.

Az elmúlt évben 151-el több szifiliszes beteget regisztráltak, mint egy évvel korábban, és 430-al nőtt a számuk 2019-hez képest. Várkonyi Viktória szerint sok fertőzött saját maga kezdi el kezelni a tüneteket, nem megy szűrésre, és nem védekezik megfelelően. A gonorrhoeás esetek száma is drasztikusan emelkedett, egy év alatt több mint kétezer új beteget regisztráltak.

Várkonyi szerint tavaly 15 veleszületett szifiliszes eset is előfordult, ami súlyos járványügyi figyelmeztető jel. Ezek az esetek arra utalnak, hogy vagy a terhesség alatt nem szűrték ki a betegséget, vagy a nők később fertőződtek meg. A szifilisz és a gonorrhoea mind a fiatal felnőttek, mind az 50 év feletti korosztály körében emelkedik. A férfiak száma mindig is magasabb volt a regisztrált esetek között, mert náluk hamarabb észlelhetők a klinikai tünetek, és talán gyakrabban váltanak partnert.

Az Országos Bőr- és Nemikórtani Intézet nyugalmazott igazgatóhelyettese hangsúlyozta, hogy a szifiliszes esetek száma meghaladja a HIV-fertőzés előtti időszakot, jelezve, hogy az emberek nem félnek a szexuális úton terjedő betegségektől, miközben megfelelő védekezéssel ezek elkerülhetők lennének.

A kormány egyébként fokozná a lakosság körében az egészségtudatosságot, nemrég számoltunk be arról, hogy hamarosan kötelező szűrővizsgálatokat fognak bevezeni itthon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 19. hétfő
Huba
34. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?