28 °C Budapest
asian woman feel pain touching toilet ready for vomit because sick or pregnancy sitting on floor in bathroom

Már sokan kórházba kerültek: hasmenéssel, hányással járó kór terjed Magyarországon

2024. június 28. 11:01

A 25. héten két tömeges, közösségi gastroenteritis-járványt jelentettek - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). Egy Fejér vármegyei óvodában és egy somogy vármegyében egy integrált, időseket ellátó szociális intézményben bukkant fel a kór.

A 2024. június 17. és 23. közötti időszakban bejelentett fertőző megbetegedések alapján a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül 20 pertussis, vagyis szamárköhögés megbetegedés gyanúját rögzítették a fertőzőbeteg nyilvántartásba. A pertussis bejelentések a fővárosból, és 6 vármegyéből érkeztek (Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom- Esztergom, Pest). A betegek közül hét volt csecsemő, egy fő a 3-5 éves, egy fő a 10-14 éves, három fő a 15-19 éves, egy fő a 20-29 éves, egy fő a 30-39 éves, három fő a 40-49 éves, három fő pedig a 60 év felettiek korcsoportjába tartozott. Az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok 16 fő esetében alátámasztották, egy betegnél pedig nem támasztották alá a klinikai diagnózist. Három betegnél a diagnosztikus vizsgálatok még folyamatban vannak. Egy esetben a megbetegedés importált eredetű (Ausztria) volt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Európában - illetve a világ más pontjain is - a korábbi éveknél jelentősen nagyobb számban terjed a szamárköhögés és Magyarországon is egyre több a beteg. A gyermekek, illetve a lakosság védettségét a kötelező oltás biztosítja, azonban még oltatlan csecsemők és idősek esetén súlyosabb megbetegedést is okozhat a járvány. Az ismerősök és családtagok egészségének megóvása érdekében felnőtteknek is érdemes kérniük az emlékeztető oltást - ez jelenleg hiánycikk. A Portfolio információi szerint azonban az NNGYK felvette a kapcsolatot a gyártókkal a helyzet rendezése érdekében.

Lesből támad a szalmonella

Egy Fejér vármegyei óvodában 2024. június 11-19. között lezajlott lázas gastroenteritis járvány során 87 fő (73 óvodás, 14 dolgozó) exponáltból, 40 fő (37 gyermek, 3 dolgozó) betegedett meg. A vezető tünetek a láz, a hányás és a hasmenés voltak. Négy betegnél volt szükség kórházi ellátásra. A betegek közel felénél elvégzett laboratóriumi vizsgálatok kórokozóként Salmonella enteritidis-t azonosítottak. A területileg illetékes járási népegészségügyi osztály a járványügyi vizsgálat alapján a megbetegedések élelmiszer eredetét feltételezve a területileg illetékes élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztály bevonásával vizsgálatokat kezdeményezett az étkezést biztosító főzőkonyhán és az óvoda tálalókonyháján. A hatóságok a szükséges intézkedéseket megtették, hatósági eljárás indult, az elrendelt laboratóriumi vizsgálatok még nem fejeződtek be.

Somogy vármegyében egy integrált, időseket ellátó szociális intézményben 2024. június 18- ával kezdődően enterális megbetegedések fordultak elő. A tünetek főként hányinger, láz, hányás és hasmenés voltak. A négy telephelyen működő intézményben összesen 337 fő exponált (240 ellátott, 97 dolgozó) közül 32 fő ellátott betegedett meg. Kórházi ápolásra 11 fő esetében került sor. Három beteg diagnosztikus székletvizsgálata Salmonella enteritidis pozitívnak bizonyult. Az illetékes népegészségügyi osztály által végzett járványügyi vizsgálat eredménye alapján a megbetegedések ételeredetét valószínűsítve a területileg illetékes élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztály értesítése megtörtént. A járványügyi hatóság a helyszíni szemlét követően a folyamatos fertőtlenítést és a higiénés rendszabályok fokozott betartását írta elő, az elrendelt hatósági laboratóriumi vizsgálatok folyamatban vannak.

Ahogy arról lapunk korábban hírt adott, amíg a hasonló tünetekkel járó Rota-vírus terjedése sokkal jellemzőbb tavasszal, nyárra pedig szinte eltűnik, addig a Campylobakter és a Salmonella baktériumok okozta fertőzések inkább nyáron jelentkeznek. Miért fontos ez? Mert egy bakteriális fertőzésnek más lehet a kezelése, mint egy vírusfertőzésnek. Ha lázat, hányingert, hányást, hasmenést tapasztalunk, kérjük háziorvos, gyógyszerész segítségét a kezelésben!

A kullancsok is fertőznek

A héten 4 férfi (27 éves Somogy, 50 éves Csongrád-Csanád, 65 éves Békés és 68 éves Pest vármegyei) és egy 80 éves Baranya vármegyei nő encephalitis infectiosa megbetegedése esetében igazolódott a kullancsencephalitis vírus kóroki szerepe. Ahogy erről is hírt adtunk korábban: Magyarországon a legtöbb Lyme-kór és kullancsencephalitis fertőzés májustól szeptemberig fordul elő. A "kullancsszezon" akkor veszi kezdetét, amikor beköszönt a fagymentes, meleg tavaszi idő és akkor ér véget, amikor megérkeznek az első őszi hidegek, a június hónap esetszámokat tekintve mindig kiemelkedő.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az NNGYK azt közölte, a 25. héten egy 33 éves Bács-Kiskun vármegyei férfi laboratóriumi vizsgálatokkal megerősített majomhimlő megbetegedését jelentették, a beteg korábban majomhimlő elleni védőoltásban nem részesült. A megelőző héten hosszú idő után ugyancsak felbukkant egy majomhimlős eset.

Itt a szezon nagy kérdése: hová és miből mennek nyaralni idén nyáron a magyarok?

Nő a magyarok reálkeresete, több az elkölthető pénzük, de nagy kérdés, hogy mindez lecsapódik-e majd a turizmusban. Habár kifejezetten jó szezonra készül az ágazat, a szezon vége még messze van. Most futó turisztikai kérdőívünkben az utazási szokásaikról kérdezzük az olvasóinkat: mennek-e nyaralni idén, ha igen, hová és mennyi pénzt szánnak rá. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki a Pénzcentrum Nagy Utazáskutatását. Köszönjük!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 30. vasárnap
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 30. 16:06
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem