23 °C Budapest
Mum with long blonde hair holding baby who is looking at camera with fingers outstretched

Fontos változás élesedik napokon belül a GYES-nél: rengeteg szülőt érint

2024. június 21. 15:28

2024. július 1-jétől tovább egyszerűsítik és gyorsítják a gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) megállapítását - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium. A változás értelmében a gyermekgondozási díjra (GYED) jogosult szülőknek az ellátás lejárta után nem kell kérelmeznie a GYES-t, annak megállapítása és folyósítása automatikusan, úgynevezett hivatalból induló eljárás keretében történik majd. Az intézkedés jelentős adminisztrációs könnyítést jelent a kisgyermeket nevelő családoknak - írták.

A módosításnak köszönhetően nem kell a GYES-t kérelmezni annak a szülőnek, aki GYED-ben részesült a gyermek 2. életévének, ikergyermekek esetén a 3. életévének betöltéséig. Ebben az esetben az illetékes kormányhivatal az egészségbiztosító által szolgáltatott adatok alapján hivatalból állapítja meg az ellátást - tájékoztatott a KIM.

2024. július 1-je után csak abban az esetben kell benyújtani GYES iránti kérelmet, ha nem az a szülő kérelmezi, aki GYED-ben részesült. A kérelem elektronikus úton ügyfélkapun keresztül a SZÜF felületéről is benyújtható. Továbbá akkor is szükséges kérelmet beadni GYES-re, ha a GYED-re való jogosultság nem állt fenn a gyermek második, illetve harmadik életévéig, hanem már azt megelőzően megszűnt - írták.

Az immáron 10 évvel ezelőtt bevezetett GYED Extra intézkedéscsomagnak köszönhetően több – különböző korú – gyermek után egy időben is járhatnak a gyermekgondozási ellátások, vagyis a csecsemőgondozási díj (CSED), a GYED és a GYES. Emellett a gyermek féléves korától időkorlátozás nélkül dolgozhatnak a szülők a GYED és a GYES folyósítása mellett. A 2024. július 1-jén életbe lépő adminisztrációs intézkedés így újabb könnyebbséget jelent a kisgyermeket nevelő, és akár a GYED, GYES folyósítása mellett munkát végző szülőknek.

Fabatkát sem ér a GYED, GYES, családi pótlék 2024-ben

Ahogy arról lapunk beszámolt, a KSH adatai szerint 2023-ban 41 500 olyan munkavállaló volt, aki GYES mellett ment el dolgozni, ez a szám 2018-hoz képest több mint negyedével nőtt. A GYED mellett munkát vállalók száma tavaly több mint 28 700 volt, miközben a korábbi években 24-26 ezer ilyen szülő volt. A GYES összege 2008 óta változatlan. Összege az öregségi nyugdíjminimum 100%-a, azaz bruttó 28.500 Ft/hó, a jogosultsági időintervallumban. Ez az összeg gyermekenként értendő, az alábbiak szerint:

  • A GYES összege 2024-ben 1 gyermekre: bruttó 28.500 Ft/hó
  • A GYES összege 2024-ben 2 gyermekre: bruttó 57.000 Ft/hó
  • A GYES összege 2024-ben 3 gyermekre: bruttó 85.500 Ft/ hó
  • A GYES összege 2024-ben 4 gyermekre: bruttó 114.000 Ft/hó
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 27. csütörtök
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem