Érik az eperkrízis Magyarországon? Ez tesz be a hazai gyümölcsnek: a málnával ugyanez történt
A magyar termelők előnye igazán a minőségi előny az importtal szemben, ez azonban kevés, így is egyre kevésbe éri meg szamócát termeszteni.
A magyar termelők előnye igazán a minőségi előny az importtal szemben, ez azonban kevés, így is egyre kevésbe éri meg szamócát termeszteni.
A piacokon, út szélén már fel-felbukkannak a magyar termelők, jellemzően fóliasátras eprekkel, a szabadföldi szamócára viszont még várni kell.
Ellepték a hazai köztereket a „mézédes magyar epret" kínáló zugárusok. Nem árt azonban ezekkel vigyázni! Mutatjuk, honnan ismerheted fel az átverős bódésokat.
A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret.
Egy brit kormányzati vizsgálat rámutatott, hogy az Egyesült Királyságban forgalmazott eper 95 százaléka tartalmaz az egészségre káros vegyi anyagokat.
A hazai termesztésű szamóca nagybani ára április 10-e környékén jellemzően 4000 Ft/kg körül van, majd április végére 2500 Ft környékére mérséklődik.
Ígéretes szezonra számítanak a magyar szamócatermesztők, jó virágzással és terméskilátásokkal kezdődik a hazai szamócaszezon.
Luxus lesz 2023-ban a eper a boltokban, piacokon? Mikor érkezhet a magyar eper és lesz-e árcsökkenés?
Nem volt engedélyük, és a származást sem tudták hitelt érdemlően igazolni, így lefoglalták a palántákat.
A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben.
Évről-évre korábban kezdődik a szamóca árusítása a boltokban, piacokon, a szezon előtti gyümölcsnek viszont borsos ára van.
Idén nem igazán lehet számítani arra, hogy olcsó gyümölcsöt vásárolhatunk. A szamóca ráfonnyadt a hőségben a tövekre, a barackfajták túlnyomó részét már a tavaszi fagyok kivégezték.
Később érik, ráadásul a harmadával drágult is a magyar szamóca, amit a köznyelvben a legtöbben epernek hívnak.
A hazai termés júliusig kitart.
A hazai alma mellett már kapható a friss hazai fóliás szamóca, de készülj fel, nem olcsó.
Egy átlagos szezonhoz képest hozzávetőleg 2-3 hetes csúszásban vannak a magyar szamócák: hideg fóliában ez inkább 2 hét, szabadföldön 3 hét.
Érdemes kivárni, amíg itthon is érni kezd.
Ezt minden epret vásárlónak érdemes tudnia!
Ez már biztos!
Mégis, kinek van most erre pénze?