Betelt a pohár a parlamentben: törvénnyel próbálják csökkenteni az élelmiszer-pazarlást
Élelmiszer-pazarlás elleni törvényt fogadott el a spanyol parlament, hogy csökkentse a dél-európai országban évente szemétbe kerülő élelem mennyiségét.
Élelmiszer-pazarlás elleni törvényt fogadott el a spanyol parlament, hogy csökkentse a dél-európai országban évente szemétbe kerülő élelem mennyiségét.
A Tesco ingyenesen kezdi osztani a lejárathoz közeli élelmiszereket néhány üzletében.
Az élelmiszerhulladék toplista élén továbbra is a készételek állnak, amit a zöldségek és gyümölcsök, valamint a pékáruk követnek.
Egyre elterjedtebbek a "maradékmentő" kiárusítások, edukatív kampányok, pazarlás elleni intézkedések.
Az online vásárlások során gyakori a túlméretezett csomagolás használata, ami jelentős környezeti terhet jelent.
Olyan pénzpazarló szokásokat gyűjtöttünk össze, amelyek elhagyásával hatékonyan takarékoskodhatunk a mindennapokban.
Ingatlanonként egy ötliteres, szag- és kifolyásmentes konyhai gyűjtőedényt kapnak, 25 lakásonként pedig egy 120 literes, barna kukát.
A magyarok fejenként évi 68 kg élelmiszerhulladékot „termeltek” évente, amelynek mintegy fele, 33,1 kg volt a tényleges pazarlás.
Annak jártunk utána, mi a legtöbbet emlegetett indok, ha kidobunk egy ételt, milyen termékek kerülnek legtöbbször kukába és mire kellene figyelnünk, ha nem akarunk több tízezer forintnak megfelelő összegű élelmiszert elpazarolni.
A Nébih Maradék nélkül programja idén különleges hűtőhasználati útmutatót állított össze, amely segítséget nyújt az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában.
Az élelmiszer-pazarlás egy globális probléma, amely nemcsak a környezetre, hanem a gazdaságra és a társadalomra is negatív hatással van.
Fejenként 24 kg élelmiszert pazarolunk el évente a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) negyedik alkalommal elvégzett hulladékfelmérése szerint.
Árhorror ide vagy oda, azért az nem normális dolog, hogy megvesszük a hálós citromot, szinte aranyárban (800 forintnál kezdődik kilója), aztán harmadnap elkezd penészedni, a felét dobhatjuk ki. Mit lehet tenni?
A vízpazarlás csökkentése mindenki számára elérhető, csak egy kis odafigyelést és tudatosságot igényel.
Vannak álláshirdetések, melyek valójában nem is nyitott pozíciókat hirdetnek és jelentkezőként másra sem jók, mint az időnket pazarolni.
A forró víz jobban tisztítja és fertőtleníti az edényeket, mint a hideg víz, de persze több más dolog miatt is érdemes inkább meleg, mintsem hideg vízben mosogatni. Hogy miért? Most kiderül!
A termőföldtől a fogyasztók asztaláig egy év alatt csaknem 57 millió tonna, egy főre vetítve 127 kg élelmiszer végzi hulladékként - ennek 55%-a háztartásokhoz köthető
A helyi ellátási rendszerek fejlesztésével és a pazarlás csökkentésével fenntarthatóbbá tehető élelmiszerellátásunk.
Gyakorta megesik, hogy a felvásárolt gyümölcsmennyiség romlásnak indul a helytelen tárolás miatt. Kidobott hulladékaink nagy része ugyan még mindig az ételmaradékok képzik, de szorosan ezután a zöldségek és gyümölcsök jönnek
Amíg a világ elegendő élelmet termel a teljes globális népesség ellátására, közel 830 millió ember még mindig éhezik.