Betelt a pohár a parlamentben: törvénnyel próbálják csökkenteni az élelmiszer-pazarlást
Élelmiszer-pazarlás elleni törvényt fogadott el a spanyol parlament, hogy csökkentse a dél-európai országban évente szemétbe kerülő élelem mennyiségét.
Élelmiszer-pazarlás elleni törvényt fogadott el a spanyol parlament, hogy csökkentse a dél-európai országban évente szemétbe kerülő élelem mennyiségét.
Az egész hétre szóló nagybevásárlás, a mindenszentekkel összekötött rokonlátogatás és a svédasztalos szállodai vendéglátás is az élelmiszerpazarlás megelőzése ellen „dolgozhat”.
Rágcsálók és csúszómászók lepték el Rómát, nem teljesen függetlenül egymástól. Az állatbefogó szakértő dzsungelszerű állapotokról számolt be, a város vezetése tagad.
Egyre elterjedtebbek a "maradékmentő" kiárusítások, edukatív kampányok, pazarlás elleni intézkedések.
Napi egymilliárd étkezésnek felelne meg a 2022-ben világszerte feleslegesen kidobott élelmiszer az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) szerdán közzétett jelentése szerint.
Országszerte minden SPAR-ban és INTERSPAR-ban elérhető a Munch-ételmentés.
A pazarlás, vagyis a feleslegesen kidobott élelmiszerek mennyisége 2019-re 31,9 kg-ra mérséklődött, a legfrissebb adat pedig 25,2 kg. Ez nagyon sok kidobott ételt jelent, de ügyesen átgondolva ezeket újra is hasznosíthatjuk.
Lakosonként mintegy 127 kilogramm élelmiszer ment kárba az Európai Unióban 2020-ban, a koronavírus-járvány első évében.
A magyarok többsége környezettudatosnak vallja magát, évente hozzávetőleg 300 ezer tonna még menthető élelmiszert dobunk a kukába.
A vágtázó élelmiszerárak egyik következménye, hogy a szemétbe dobott ételek értéke is jóval magasabb lehet az idén, mint amekkora néhány évvel ezelőtt volt.
Beláthatatlan következményei lehetnek az élelmiszerek drasztikus drágulásának. A végét pedig még közel sem látni a válságnak.
A hús- és különösen a halmaradékok általában nagyobb szorongást váltanak ki az ételmérgezéssel kapcsolatban, mint a húsmentes ételek.
Az ételpazarlás máig megoldatlan probléma.
Az ételpazarlás elleni küzdelem miatt hozták létre a mára egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ételmentő appot, a Munchot. Ma már Szegeden, Debrecenben, Sopronban, Győrben és Pécsen is működik a szolgáltatás. Az alapítókkal beszélgetett a HelloVidék.
A Nébih kutatása szerint évente több mint 600 millió adag élelmiszert pazarolunk el a háztartásainkban Magyarországon. A Pénzcentrum szerint a pazarlás hátterében rengeteg tényező állhat.
És te hogy tárolod ezeket az élelmiszereket?