13 °C Budapest

"OTP-re vettük a lakást!" - rémisztő magyar hitelpiaci valóság

Pénzcentrum
2009. április 7. 05:40

Főszerepet kaphat a régi-új ismerős: boncolgattuk a piaci kamatozású forinthiteleket! A devizahitelek korábbi térnyerése idején a bankok érdeklődés hiányában fontolóra vették a piaci kamatozású forinthitelek értékesítésének felfüggesztését, de a devizahitelek visszaszorulásával és a forinthitelek állami kamattámogatásának megszüntetésével a bankok leporolhatják a kétszámjegyű kamatokról jól felismerhető piaci forinthiteleket. A banki ajánlatok összehasonlítása után megállapítható, hogy a magas kamatszint mellett kínált forinthitelek nem igazán versenyezhetnek a devizahitelekkel.   

Az államilag támogatott forinthitelek és a devizahitelek előtt a piaci kamatozású forinthitelek jelentették a legolcsóbb a megoldást a lakhatási problémáikat csak banki finanszírozás mellett megoldani képes ügyfeleknek. A kamatszint 20 % felett indult és nem volt ritka a dupla ingatlanfedezet és a kezes bevonásának együttes alkalmazása sem.

A dupla ingatlanfedezet ekkor még nem csak azt jelentette, hogy a fedezetként felajánlott ingatlan értékének maximum az 50 %-a lehetett a hitel, hanem azt is, hogy legalább két ingatlant kellett fedezetként bevonni. A gyerekcipőbe járó magyar hitelpiacon a bankok ezzel is csökkentették a kockázatukat, ha az egyik ingatlan nemfizetés esetén nehezebben ment volna el, akkor ott volt a másik, amely talán forgalomképesebb.

Később a kamatszint csökkenni kezdett, előbb 16-18 %-os szintre, majd 15 % alá is benéztek a hitelkamatok. A fedezetre vonatkozó szabályokat is finomították, majd ugyanez történt a kezességgel is. A bankok keresztértékesítési gyakorlata eltolódott az egyéb banki termékek és a biztosítások felé, a több szálon is a bankhoz kötődő ügyfeleknek már nem kellett kezest is produkálni.

A támogatott hitelek bevezetése nem jelentett mindenkinek megoldást, a kedvező kamatozású hitelhez eleinte csak az új lakást vásárlók juthattak hozzá. A forrásoldali kamattámogatás bevezetésével elhárult az akadály a használt lakások kedvező kamatszint melletti finanszírozása elől, majd bevezetésre kerültek a devizahitelek és a lakáslízing is.

A hitelpiac szárnyalása idején a piaci kamatozású forinthitel igénylések aránya egyes pénzintézetekben nem érte el az 1 %-ot ezért többen is a termék felfüggesztését fontolgatták. A devizahiteltől idegenkedő és a támogatott hitelekre valamilyen oknál fogva nem jogosult ügyfélkör kiszolgálása miatt azonban ezt nem lehetett megtenni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Körképünkben annak jártunk utána, hogy a piaci kamatozású forinthiteleket jelenleg milyen kondíciók mellett kínálják a hazai pénzintézetek. Ez különösen érdekes annak fényében, hogy júliustól nagy valószínűséggel megszűnik a forinthitelek kamattámogatása. A devizahitelektől elriadt ügyfelek forintban várhatóan csak kétszámjegyű kamatok mellett adósodhatnak el (a részletekért és az összehasonlító táblázatért lapozzon a következő oldalra).

Összesítő táblázat: csak a sor végén az OTP és az Erste Bank!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. október 17. 15:56
A jogtulajdonossal kötött exkluzív szerződés értelmében a focirajongók Magyarországon kizárólag az R...
Holdblog  |  2024. október 17. 09:08
Az erőltetett béremelések csak egy dologhoz vezetnek egy igen szűk munkaerőpiacon: inflációhoz. Zsid...
Kiszámoló  |  2024. október 16. 18:58
Tanácsadások alkalmával nagyon sokszor feljön témában, hogy az ügyfél lakást cserélne, leginkább azé...
Kasza Elliott-tal  |  2024. október 16. 15:30
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?