11 °C Budapest
School policy of placing phones ina  box during class

Erre nem gondolt a kormány, amikor kitiltotta a mobilokat a tanórákról: ki garantálja így a biztonságot?

2024. szeptember 5. 15:32

Nincs biztosítás az iskolákban leadott mobiltelefonok védelmére és az iskoláknak a jövőben sem lesz sok esélyük felelősségbiztosítással fedezni a készülékek tárolása során bekövetkező károkat - közölte az egyik hazai biztosításközvetítő.

Hétfőtől egy új rendelet alapján a diákok közel hatezer iskolában kötelesek leadni a telefonjaikat, ameddig az épületben tartózkodnak. Mindez jelentős pótlólagos felelősséget ró az oktatási intézményekre, hiszen ezentúl mindegyiküknek naponta sokszáz, akár 50-100 millió forint összértékű műszaki eszköz megfelelő tárolásáról és őrzéséről kell gondoskodniuk úgy, hogy erre jelenleg sem a személyi, sem a műszaki feltételek nem állnak rendelkezésre. Az ezzel járó, folyamatosan fennálló kockázatokat az iskolák jelenleg nem tudják biztosítással fedezni, és ilyen lehetőségre jó eséllyel a belátható jövőben sem lesz módjuk – derül ki az Insura.hu biztosításközvetítő portál alábbi elemzéséből.

Azok a biztosítások, amelyeket a készülék tulajdonosai tudnak megkötni a vásárláskor, csak az iskolában leadott készülékek sérülése esetén fizetnek, eltűnésük esetén nem. A diákok ugyanis önként átadják az eszközüket az iskolának, amely ezzel a felelősséget is átveszi tőlük a készülékért. Elméletileg az iskola köthetne kártérítési felelősségbiztosítást arra az esetre, ha az általa őrzött telefonok közül eltűnik egy vagy néhány, ám ezt a gyakorlatban szinte lehetetlen megvalósítani.

Ha a tárolásra kijelölt helyről eltűnik egy mobiltelefon, egy biztosítói térítéshez elengedhetetlen annak bizonyítása, hogy valóban benne is volt, ami naponta átadási bizonylatok alkalmazását igényelné, amelynek minimális információként a készülék gyártási számát is tartalmaznia kellene

– magyarázza dr. Kozma Gábor, az Insura.hu vezérigazgatója. "Egyedül ez a tényező annyi pótlólagos adminisztrációs terhet jelentene, amelyet az iskolák nem képesek kezelni" - tette hozzá.

Számolni kell azzal is, hogy lesz olyan diák, aki visszaél a nyilvántartási pontatlanságokkal.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Már az első napokban kiderült, hogy vannak, akik régi, használaton kívüli készüléket adnak le jelenlegi mobiltelefonjuk helyett. Amennyiben ezzel párhuzamosan fennmarad a lehetősége annak, hogy a nyilvántartásban az új, értékesebb készülék adatait rögzítsék, az biztosítási szempontból kezelhetetlen helyzetet teremt.

A hirtelen bevezetett szabályozás az iskolákat igen különböző felkészültségi helyzetben találta. Ennek megfelelően nagyon eltérő gyakorlati megoldásokkal próbálkoznak az egyes intézmények: van, ahol lehetőség van a diákoknak a saját öltözőszekrényükben elzárni a mobiltelefont. Máshol az osztályteremben tartják az összegyűjtött készülékeket, és van olyan iskola is, ahol az összes diák készülékeit egy helyen, a gazdasági irodában tárolják. E jelentősen különböző megoldások alapvetően eltérő biztonsági feltételeket jelentenek, ami egy biztosító számára lehetetlenné teszi egységes felelősségbiztosítási termék kialakítását ennek a helyzetnek a kezelésére.

"A következő hónapok tapasztalatai meghatározók lesznek annak kiderítésében, hogy sikeresen kezelhetők-e az elméletben nagyon is látható problémák" – teszi hozzá a szakértő. "Ameddig ezen tapasztalatok nyomán nem alakul ki egy egységes, jól áttekinthető és megbízható rendszer, addig nem is számíthatunk arra, hogy az iskolák érdemi biztosítói támogatást kapjanak a telefonokkal kapcsolatos kockázatok kezelésében" - mondta el dr. Kozma Gábor.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. szeptember 15. 17:57
Bár a következő 10 évet még a világranglista első 50 helyén szeretné tölteni Marozsán Fábián, már a...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 15. 16:49
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 15. 13:33
A gyenge kereslet miatti félelem padlóra küldte az olaj árát, hároméves mélypontra zuhant a kőolaj á...
MEDIA1  |  2024. szeptember 13. 18:30
Orbán Viktor a kormánypropaganda átalakítását tervezi, ami mögött Magyar Péter és a Tisza Párt előre...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 15. 21:03