23 °C Budapest
woman closes her nose with hand because of bad traffic pollution

Egyre élhetetlenebb a magyar főváros: már ezen a téren is Európa sereghajtói vagyunk

2024. augusztus 16. 09:44

Magyarországon eddig nem hoztak jelentős intézkedéseket a régi, szennyező autók városi területekről való kitiltására vagy a használt nyugati autók behozatalának korlátozására, szemben más európai országokkal, ahol egyre elterjedtebbek az alacsony kibocsátási övezetek (LEZ). Ezek a zónák, ahol csak korszerűbb járművek közlekedhetnek, már több kelet-európai nagyvárosban is működnek, és számuk Európában 2019 és 2022 között jelentősen nőtt - derült ki a Portfolio cikkéből.

A Levegő Munkacsoport tanulmánya szerint az alacsony szennyezettségű zónák száma Európában 2025-re tovább emelkedhet, miközben Magyarországon a kormány 2011-es ígérete ellenére sem történt lényegi előrelépés.

Bár Budapesten a legszennyezőbb autók felelősek a közlekedési légszennyezés 60%-áért, gyakorlati intézkedések nem történtek, pedig az alacsony kibocsátási övezetek bevezetésével gyorsan javulhatna a levegő minősége. Eközben Európában egyre több város tervezi meglévő zónáinak szigorítását vagy zéró emissziós területek létrehozását, ahol teljesen kitiltanák a belső égésű motorral hajtott járműveket. Itthon a döntéshozók inkább olyan intézkedéseket hoztak, mint az üzemanyagárstop és a tömegközlekedési forráskivonások, amelyek az autóhasználat növekedéséhez vezettek.

A kormány eddigi stratégiája nem irányult a használt nyugati autók behozatalának korlátozására sem, pedig a 2010-es évek eleje óta drámaian nőtt a hazai járműállomány, amelynek átlagos kora is folyamatosan emelkedik. A helyzet javítása helyett a forgalomcsökkentés érdekében elsősorban az önkormányzatok tettek lépéseket, például forgalomcsillapított övezetek létrehozásával és a parkolási díjak emelésével.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 11. szerda
Teodóra
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 11. 11:25