21 °C Budapest
Budapest, 2024. május 28.Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszédet mond a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége együttmûködési megállapodásának aláírásán a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2024. május 28-án.MTI/Balogh Zoltán

Most érkezett: 11 pontos gigatámogatást jelentett be Nagy Márton, ezek a magyarok örülhetnek

2024. július 10. 10:59

A kormány 11 pontos javaslatcsomagot mutatott be az elektromos járművek támogatásával kapcsolatban, amelynek részleteiről Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszélt. A versenyképességi tanács ülésén a tagországoknak bemutatott csomag célja egy egységes EU-s stratégia létrehozása, mivel eddig különböző stratégiákat folytattak az országok - írta a Portfolio.

Bemutatta a kormány terveit az elektromos autók támogatására Nagy Márton Nemzetgazdasági miniszter. Összesen 11 pontban határozták meg az intézkedéseket:

  1. Az első javaslat szerint a könnyű tehergépjárműveket érintő AFIR-szabályozást szigorítani kell. Minden töltőállomás teljesítménykapacitását 900 kW-ra kell növelni, és egymás közti távolságuk nem haladhatja meg az 50 kilométert.
  2. A második javaslat alapján az Európai Unió üzemanyagtöltő állomásainak 80%-án legalább 150 kW, de lehetőleg 300 kW teljesítményű gyorstöltőt kell biztosítani az elektromos járművek számára. További töltési lehetőségeket kell kialakítani lakosságilag frekventált területeken, például bevásárlóközpontokban és parkokban.
  3. A harmadik javaslat egy EU-s szintű támogatási program létrehozását szorgalmazza a nyilvános töltőhálózat fejlesztésére. Emellett a háztartási töltőállomások számára állomásonként 900-1500 euró támogatást vezetnének be.
  4. A negyedik javaslat szerint egyszerűsíteni kell az engedélyeztetési eljárásokat a villamosenergia-hálózat gyorsabb fejlődése érdekében.
  5. Az ötödik javaslat az állami szabályozás enyhítését célozza meg a kutatás-fejlesztés, ipari megvalósítás, valamint a szén-dioxid-semleges járművek gyártása és ellátási láncának támogatása érdekében.
  6. A hatodik pont szerint az Európai Unió polgárai számára 4500 eurós támogatást szükséges biztosítani tisztán elektromos járművek vásárlására.
  7. A hetedik javaslat a használt elektromos járművek vásárlását és lízingelését ösztönözné egyedi támogatások bevezetésével. Nagy Márton kiemelte, hogy jelenleg nincs másodlagos piaca az elektromos autóknak, ezért standardokat kell létrehozni az akkumulátorok élettartamának meghatározására.
  8. A nyolcadik pont egy európai flottafelújítási rendszer bevezetését sürgeti a kereskedelmi célú közúti közlekedési flották fejlesztése érdekében. Ez magában foglalná a közepes és nehéz tehergépjárművekre, autóbuszokra és távolsági buszokra való átállást is.
  9. A kilencedik javaslat technológiasemleges eljárások előmozdítását célozza meg az akkumulátorok vagy azok részeinek cseréjére vonatkozóan, ezzel támogatva a használt járművek hosszú élettartamát.
  10. A tizedik pont kötelező újrafeldolgozást ír elő használt akkumulátorokra vonatkozóan, valamint megbízhatósági tanúsítvány bevezetését is tartalmazza.
  11. Végül a tizenegyedik javaslat szerint fenntarthatóbbá kell tenni a közlekedést: előtérbe helyezve a vasúti közlekedést és szén-dioxid-semlegessé téve a közúti közlekedést.

Nagy Márton emellett szorgalmazta egy törvény megalkotását az elektromobilitással kapcsolatban, hasonlóan például a ritkaföldfémekhez vagy a mesterséges intelligenciához. A miniszter szerint durván 100 millió eurós nagyságrendű lehet a csomag kerete.

Címlapkép: Balogh Zoltán, MTI/MTVA 

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm