11 °C Budapest
Indianapolis - Circa March 2022: Tesla EV electric vehicles on display. Tesla products include electric cars, battery energy storage and solar panels.

Áremelést élesített a Tesla Magyarországon: lecsapott az EU-vám, jóval többe kerül a slágermodell

2024. július 9. 20:02

A Tesla nemrégiben bejelentette, hogy az EU új, kínai gyártású villanyautókra vonatkozó kiegyenlítő vámja miatt júliustól emelkedik a Model 3 ára. A mai napon ez az áremelés átlagosan 3 százalékos növekedéssel meg is valósult, ami nagyjából 600 ezer forintos drágulást jelent a magyar piacon.

Bár az áremelkedés jelentős, messze elmarad az új 20,8 százalékos vám közvetlen hatásától. Ha a Tesla teljes mértékben áthárította volna a vám költségét a fogyasztókra, akkor a Model 3 ára több mint 20 millió forintról indulna. Az új vámot az autó szállítási költséggel növelt nettó importárára számolják, és erre jön még rá a 27 százalékos magyar ÁFA, ami tovább növeli a végső árat. Azonban a Tesla úgy döntött, hogy csak részben hárítja át a költségeket, valószínűleg azért, hogy versenyképes maradjon az árazásban.

Az új vámokat jelenleg még nem kell ténylegesen befizetni, csak feljegyzik a tartozást. A kiegyenlítő vámok csak a november elejére várható végleges szavazás után lépnek életbe, visszamenőleges hatállyal, legalább július 5-től számítva. A Tesla általános vámtételt kapott, mivel bár együttműködött a vizsgálat során, részletes átvilágításra nem került sor. Az autógyártó kérte, hogy egyedileg bírálják el az esetét, és az EU meg is kezdte ezt a vizsgálatot. Az eredmények november elejére várhatók.

A Tesla jelenlegi lépései azt sugallják, hogy vagy bízik a vámok törlésében vagy jelentős csökkentésében, vagy úgy érzi, hogy a szankciók végső soron nem lesznek érvényben. Emellett lehet, hogy a költségek egy részét hajlandó elnyelni, hogy megőrizze versenyképességét az európai piacon. Érdemes megjegyezni, hogy a Tesla többi termékét nem érintik az új vámok, mivel azok nem Kínában készülnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 7. hétfő
Amália
41. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?