Lázár: a rögzített árfolyamokon lehessen előtörleszteni

Pénzcentrum
2011. szeptember 9. 12:01

Egyösszegű végtörlesztés esetén a devizahitelesek mentésére szolgáló korábbi csomagban rögzített 180 forintos frank- és 250 forintos euró árfolyamon kell biztosítaniuk a bankoknak a hitelből való kiszállást, minden ezzel kapcsolatos költség őket terheli - ezt a javaslatot jelentette be Lázár János a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok kétnapos frakcióülése után Hajdúszoboszlón - írja az Index. A frakcióvezető nem említett külön a jenhiteleseket, de a javaslat nyilván rájuk is vonatkozik, a jen rögzített árfolyam 2 forint/jen.

Mit mondott pontosan Lázár?

"Rögzített árfolyamon egyösszegű végtörlesztés lehetőségét javasolja a Fidesz-frakció, a frankhitelek esetében 180 forintos, az euróhitelek esetében 250 forintos árfolyamon. Ez a mi megítélésünk szerint a kockázat közös vállalását fogja majd jelenteni" - mondta Lázár János a sajtótájékoztatóján. "Mind a hitel felvevőjének, mind a hitel adójának viselnie kell a kockázatot, hiszen ennek a tranzakciónak az összes költsége és az összes pénzügyi következménye a bankokat terheli" - tette hozzá.

"Mi ragaszkodunk ahhoz, hogy ennek a tranzakciónak az ügyfél számára ne legyen költsége és a terheket pedig a bankok viseljék" - hangsúlyozta a frakcióvezető, aki szerint ezt az ügyfelek megtakarításaikból vagy forinthitelből valósíthatják meg.

"Ez a lehetőség nemcsak azoknak áll fent, akik jelen pillanatban érvényes szerződéssel rendelkeznek, hanem ha elfogadjuk ezt a jogszabályt, onnantól kezdve három hónapig az eddig felmondott szerződések tekintetében is megnyitjuk ezt a lehetőséget" - mondta Lázár, aki szerint ezen kívül felmerült egy másik kérdés is a mostani kihelyezett frakcióülésen, nevezetesen: ki a felelős a devizahitelezés elterjedéséért.

A kormány elvileg vasárnap dönt arról, támogatja-e a javaslatot. Orbán Viktor ugyanakkor korábban is célzott arra, hogy a devizahitelesek mentésében van még tennivaló, az ősz arról fog szólni, hogy a veszteségmegosztást hogyan rendeznék a bankokkal. A felvázolt javaslat mindenesetre kis túlzással lenullázza az adósok veszteségét, és annak döntő részét a bankokra terheli: a bankok számára nemcsak az árfolyamkülönbség okozta tényleges veszteség, hanem a hitelekből kalkulált jövőbeni nyereség lenullázását is jelenti javaslat.

A kormány nem egyeztetett a Bankszövetséggel a rögzített árfolyamon való törlesztés lehetőségéről - közölte Müller János, a bankszövetség főtitkára. Az Index nem tud arról sem, hogy akár a frakcióban számítások készültek volna a javaslat következményeiről, mindenesetre a bankszektor egészére vetítve, tömeges visszaadás esetén százmilliárdokról, a bankadó okozta veszteséget jóval meghaladó tételről lehet szó.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kérdés persze, ki tud előtörleszteni: a javaslat szerint ehhez valamilyen formában lehetővé tennék forinthitel felvételét, ami lényegesen kitágíthatja az igénybevevől körét. Így ugyanis biztosítható lehetne, hogy nemcsak a szükséges tőkével most rendelkező - így nehéz helyzetűnek aliga minősíthető adósók - járjanak jól. A bankoknak egyébként ez az egy dolog jelenthet, igaz meglehetősen sovány vigaszt, a teljes állomány lecserélése a forinthitelezést nyilván jelentősen felpörgetné.

Az átlagos, durván 15 éves hátralévő futamidejű, 27 ezer svájci frankos, tehát 6,5 millió forintos tőketartozásra vetítve ez óriási könnyebbség lenne az adósoknak, miközben nagyon megterhelné a bankok mérlegét. Aki a fenti paraméterekkel rendelkező svájci frank alapú hitelét a mostani piaci áron törlesztené, 6,21 millió forintot kellene fizessen a bankjának. A rögzített árfolyamon a tartozás 4,86 millió forint lenne, a megtakarítás tehát 1,35 millió lenne.

A nagy kérdés, ami előttünk áll, hogy van-e egyébként a kormánynak vagy a parlamentnek lehetősége arra, hogy beleavatkozzon a polgárjogi szerződésekbe - mutatott rá a kormányfő, aki ennek megválaszolásához kis türelmet kért az újságíróktól. A 3 napos frakcióülés végén többet tudhatunk meg - vetítette előre pár nappal korábban a kormányfő.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem