24 °C Budapest
egy nő hátulnézetből, aki sárga csizmában sétál az eső által elöntött utca járdáján

Szlovákiában is óriási a Duna vízszintje, holnapig még nem várható csökkenés náluk

2024. szeptember 18. 10:26

Szlovákiában a Duna vízszintje már elérte a 983 centimétert, miután az elmúlt 24 órában országszerte esett az eső – számolt be az Új Szó a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) információi alapján. A folyó szlovákiai szakaszának alsó részén, a bősi vízerőmű alatt várhatóan jelentős vízszintemelkedés következik be. A Morva folyó teljes hosszán tetőzik a víz.

Az elmúlt nap folyamán Szlovákiában országszerte esett csapadék, Erdőháton (Záhorie) és a Kis-Kárpátokban (Malé Karpáty) mértek a legtöbbet, itt 2-16 milliméter esett. A Felső-Vág (Váh), a Garam (Hron) és a Poprád (Poprad) medencéjében 23 milliméter csapadék hullott, míg más területeken a maximum 10 milliméter volt – tette hozzá az intézet.

A SHMÚ szerint a Duna visszaduzzasztása miatt a Vág alsó szakaszán is jelentős vízszintemelkedés tapasztalható. Az Ipoly és a Tarca alsó szakaszán szintén emelkedik a vízszint, míg a Garam, a Vág és az Árva felső folyásán, valamint a kelet-szlovákiai folyók közül, a Laborc és a Bodrog kivételével, enyhe emelkedés látható. A többi folyó vízszintje vagy stabil, vagy csökken.

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el minden olyan járásban, ahol a Morva vagy a Duna áthalad. A Duna vízszintje éjszaka elérte a 983 centimétert, de a meteorológusok szerint csütörtökre jelentős csökkenés várható. A Morva folyó szlovákiai szakaszának felső része már visszahúzódik.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 19. csütörtök
Vilhelmina
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?