16 °C Budapest
Carpentry - Using A Cordless Drill

Teszten a Lidl filléres szerszáma: ennyit tud valójában a Parkside fúró-csavarozó

2024. június 25. 06:26

Az akkumulátoros fúró-csavarozók mind a szakemberek, mind a hobbi barkácsolók nélkülözhetetlen segítője, de elmondhatjuk, hogy ma már szinte minden háztartásban megtaláljuk. Szinte minden háztartásban időnként akad fúrni való, például amikor egy képet vagy polcot szeretnénk feltenni. Sőt, a csavarozás funkció is jól jön bútorok összeszerelésénél. Csupán ár vagy márkanév alapján dönteni nem jó irány, ha egy valóban jól teljesító darabot szeretnénk. Ez derült ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének legfrissebb vonatkozó terméktesztjéből.

A tesztek során 11 márka (Black+Decker, Bosch, Bosch Professional, DeWalt, Einhell, Lux, Makita, Parkside, Powerplus, Stanley Fatmax, Worx) 17 hazai boltokban és webshopokban megvásárolható akkumulátoros fúró-csavarozóját próbálták ki, melyből 11 sima fúró-csavarozó, 6 pedig ütvefúró-csavarozó típus. Nemzetközi szervezetekkel együttműködve végezték a gyártóktól független tesztelést az alábbi 4 fő szempont szerint:

Az eszközök hatékonysága: fa és fém felületeken vizsgálták mindegyik gép fúrási és csavarozási képességét különböző méretű fúrószárakkal és csavarokkal. Ütvefúrók esetében a fúrást beton és gránit felületen is értékelték.

Az akkumulátor tartóssága: azon túl, hogy mérték mennyit bír egy töltéssel az akkumulátor, s ez mennyire egyezik a gyártói adatokkal, vizsgálták azt is, mennyi ideig tart feltölteni, vagy éppen mennyire merül le használaton kívül, ha például egy hónapig hozzá sem nyúlunk. Ami viszont talán az egyik legizgalmasabb, hogy úgynevezett stressztesztnek is alávetették az akkumulátorokat. 300 cikluson keresztül töltötték fel és merítették le őket, hogy kiderüljön, mennyire bírják a terhelést hosszú távon.

Használhatóság: kisebb és nagyobb kezű szakértők is értékelték, hogy mennyire gördülékeny a munka az egyes darabokkal. Így megbizonyosodhattak róla, hogy mindenkinek komfortos-e a termékek használata. Leggyakrabban azért kellett pontot levonniuk, ha az akkumulátor nehezen kezelhető volt, esetleg túl nagy és zavaró.

A gépek felépítése és tartóssága: ezeknél a vizsgálatoknál kiderült, hosszú távon számíthatunk-e a termékekre. A fúró-csavarozóknak összesen 33 órányi terhelést kellett teljesíteniük. Az ütvefúró-csavarozóknak pedig még ráadás 4,5 órán át kellett az ütvefúró funkciót járatniuk meghatározott terhelés mellett. Nem mindegyik termék tartott ki a teszt végéig.

Ha kifejezetten kemény felülethez - mint például a gránit - keresünk otthoni ütvefúró-csavarozót, alaposan nézzünk körbe. A tesztelt termékek közül csak egy volt, amelyik igazán hatékonyan teljesített ezen a területen.

Ugyanazon márka termékei közül volt, amelyik kiválóan teljesített. Például a Makita DDF487RAJ fúrta a legtöbb lyukat egy töltéssel.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A nagy terhelést több gép sem tűrte jól. A lehetséges maximális 4450 teljesítendő ciklusból van olyan termék, amely már 2703 (Black+Decker) vagy akár 1858 (Worx) ciklusnál beadta a kulcsot.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének terméktesztjében vizsgált gépek ára 30 000 Ft és 108 000 Ft között mozgott. Az árak kapcsán fontos megjegyezni, hogy vásárlás előtt mindenképp nézzük meg, mit tartalmaz a csomag, ugyanis egyes termékek azért is lehetnek jóval olcsóbbak, mert nem tartalmazzák az akkumulátor(oka)t és a töltőt, azokat külön meg kell vásárolnunk.

Szintén hozzáadnak az árhoz, ha a terméket tároló dobozzal és kiegészítőkkel árulják. A terméktesztben szereplő termékek adatlapjain egy helyen találjuk meg a gépek technikai specifikációját és a részletes teszteredményeket, melyekből kiderülnek az erősségeik és a gyengeségeik is. Így a saját preferenciáink mentén tudjuk meghozni a számunkra legmegfelelőbb döntést.

Itt a szezon nagy kérdése: hová és miből mennek nyaralni idén nyáron a magyarok?

Nő a magyarok reálkeresete, több az elkölthető pénzük, de nagy kérdés, hogy mindez lecsapódik-e majd a turizmusban. Habár kifejezetten jó szezonra készül az ágazat, a szezon vége még messze van. Most futó turisztikai kérdőívünkben az utazási szokásaikról kérdezzük az olvasóinkat: mennek-e nyaralni idén, ha igen, hová és mennyi pénzt szánnak rá. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki a Pénzcentrum Nagy Utazáskutatását. Köszönjük!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 28. szombat
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 28. 19:20