Pénzcentrum • 2012. július 21. 11:09
A nyár bekövetkeztével egyre többször vágyunk valamilyen hűsítőre a nagy melegben. Legyen szó gyerekről vagy felnőttről, az egyik legkedveltebb nyári édesség a fagylalt és a jégkrém. Akár otthon készítjük el, akár utcai árusnál, vagy vendéglátó üzletben vásároljuk, néhány dologra érdemes odafigyelni. Ehhez kíván segítséget nyújtani a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
A fagylalt összetétele (magas folyadék-, fehérje tartalma, és más gyorsan romló összetevők) miatt kiváló táptalaja a gyomor-bél rendszert megbetegítő baktériumoknak. Csomagolatlan, ezért könnyen szennyeződhet (pl. cseppfertőzéssel, piszkos kéztől, adagolókanáltól, díszektől, környezetből). Állandó hűtést igényel, néhány °C fok hőmérséklet emelkedés a felületén olvadáshoz, gyors romláshoz, baktériumok fokozottabb szaporodásához vezethet. Ezért fagylaltot és kanállal adagolva értékesített jégkrémet csak megbízható helyen vásároljon, vagy ha otthon készíti, fokozottan ügyeljen a higiéniára.
Jó tudni, hogy hazánkban évtizedek óta nem volt fagylaltmérgezés, amely a szakemberek hozzáértésének, a fagylalt kezelés szigorú szabályozásának, hatósági felügyeletének, továbbá a széles körben elterjedt biztonságos technológiának, korszerű gépek alkalmazásának köszönhető.
Milyen az ideális fagylaltárusító hely?
- A fagylaltpult a vásárlói oldalról zárt, a kiszolgálási szünetekben a kiszolgáló felől is cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől védett (pl. elhúzható vagy felnyitható plexilappal).
- A fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény és védett az időjárás kedvezőtlen hatásaitól, (pl. eső, szél).
- Az adagolópult és környezete tiszta, rendezett.
- A fagylalt láthatóan nem olvadt, nem folyik.
- A fagylaltba helyezett díszítés ehető, tiszta.
- A tégelyekben a fagylalt nincs feltornyozva, nem ér a hűtőtartomány fölé.
- A tároló és kiszolgáló eszközök tiszták.
- Folyó vizes kanálöblítőt, vagy minden tégelyben külön adagoló eszközt, spatulát használnak.
- A leöblített kanalat nem a pultra helyezett szivacsra, törlőruhára ütögetéssel víztelenítik.
- A fagylaltban nincsenek jégdarabok, mert az a megolvadt fagylalt visszafagyasztásakor keletkezhet.
- A frissen készült fagylaltot nem töltik a korábban készült fagylaltra.
- A tölcsért védik a szennyeződéstől, kiszolgáláskor szalvétával adják át a vásárlónak.
- A kiszolgáló személyek ápoltak, megjelenésük higiénikus, hajuk, ruházatuk tiszta és rendezett. A kezek, körmök tiszták, kézékszereket nem viselnek, bőrükön nincsenek sérülések, elváltozások. A fagylaltpult közelében kézmosási lehetőség van.
- Kiszolgáláskor ügyelnek a pénz és a fagylalt elkülönített kezelésére.
- Ha a pultban van és látható a hőmérő, érdemes rápillantani. Hőmérséklete nem emelkedhet -8 °C fölé.
- A mozgó fagylaltárustól vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy a környezet és a járműforgalom nem szennyezheti-e a terméket, továbbá kifüggesztették-e jól olvashatóan a fagylalt előállítójának, vagy árusítójának nevét és címét.
Mire kell ügyelni otthoni fagylaltkészítéskor?
- Csak tiszta eszközöket használjon!
- Kizárólag friss, tiszta, jó minőségű alapanyagokkal dolgozzon!
- Ha porból készíti a fagylaltot, tartsa be a terméken szereplő használati utasításokat!
- Az elkészült fagylaltot mélyhűtőben tárolja. Ha nagyobb mennyiséget készít, csak annyit vegyen ki a mélyhűtőből amennyit azonnal el is fogyaszt!
- Ha a fagylalt megolvadt, ne fagyassza újra!
- Fagylaltkészítés közben fontos a kéz tisztasága!
Mire ügyeljen az érzékeny szervezetű fogyasztó?
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 173 855 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el, havi 141 413 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a K&H Banknál 6,64% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a MagNet Banknál 6,75%, a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál pedig 6,89%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
Cukrászdákban találkozhatunk diabetikus fagylaltokkal, egyes üzletek polcain laktózmentes jégkrémekkel is. Aki allergiás valamely élelmiszerre/élelmiszer-összetevőre, figyeljen arra is, hogy mivel díszítették a terméket. A fagylalt összetevőiről kérjen tájékoztatást az eladótól. A fogyasztó távollétében csomagolt termékeken kötelező feltüntetni a termék pontos nevét, jól láthatóan a minőség-megőrzési időt, a tárolási hőmérsékletet a termék összetevőit, többek között az allergén összetevőket is.