A sonkákat kiemelten ellenőrzi az élelmiszerbiztonsági hatóság húsvétig - hangzott el a Magyar Húsiparosok Szövetségének mai sajtótájékoztatóján. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) most indított zöld számán (06-80/263-244) a fogyasztók közvetlenül tudják bejelenteni a vásárolt élelmiszerekkel kapcsolatos panaszaikat.
Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer szakértője szerint ma Magyarországon 60 ezer féle élelmiszerrel találkozhat a vásárló, ezért fontos, hogy minél szélesebb körű információhoz jussanak a fogyasztók a gyártási folyamatokról, az összetételről. A szezonális fogyasztási kérdésekről szólva a szakértő elmondta: érdemes figyelni a különféle sonkák közötti különbségre. Ha gyorspácolt terméket választunk, ügyeljünk a szavatossági időre is. Lehetőleg onnan vásároljunk, ahol ismerős a hely, az eladó. A termékek csomagolásán megtalálhatjuk az összetételt is - érdemes óvatosnak lenni, ha a termék túl sok adalékanyagot tartalmaz.
Dömölki Lívia felhívta a figyelmet arra, hogy a húsvéti családi - elsősorban húskészítményekre alapozott- étkezések során sem szabad megfeledkezni a zöldségekről sem.
Zsarnóczay Gabriella, a Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület elnöke elmondta: a sonka egy termékcsoport neve is, azaz pácolással és füstöléssel előállított húskészítményt nevezünk sonkának. Alapvetően megkülönböztetjük a
- hagyományosan pácolt/füstölt, maximum 7 százalékos sótartalmú parasztsonkát,
- a nyers sonkákat (szintén maximum 7 százalékos sótartalommal). Ez darabolt vagy kötözött, és látnunk kell a csomagolásán, hogy nyersen vagy füstölve fogyasztandó,
- a hőkezelt sonkákat, amik előre meg vannak főzve. Sótartalma maximum 4,5%, és nem csak sertésből, hanem akár szárnyasból is készülhet,
JÓL JÖNNE 3,3 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 3 300 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 70 324 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,61%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 71 484 forintos törlesztőt (THM 11,39%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
- formában vagy bélben hőkezelt (gép)sonkák. Ezek hígított húspépből készülnek, minimum 55 százalék húsból.
Az elmúlt évek egyik legfontosabb trendje a gyorspácolás: ezen eljárás során fecskendőkkel juttatják a páclevet a termékekbe, állományjavítókkal, ízfokozókkal kezelik a húskészítményt. A gyorspácolt termékek színe a hagyományos sonkához képest halványabb, rózsaszínűbb, a termék levet enged. A hagyományos főtt sonkánál az összetevők (a húson kívül) konyhasó és nátrium-nitrit lehet, míg a gyorpácolt terméknél akár tucatnyi összetevővel, adalékanyaggal is találkozhatunk. Egy hagyományos sonka akár 6 hónapig is eláll, a gyorspácoltak szavatossági ideje néhány hét.
Nehéz helyzetben a húsipar
Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke elmondta: a magyar ár évek óta követi az EU-tendenciákat. A magyar élősertés-ár nem alacsonyabb, mint az európai átlagár, a hazai húsipar ugyanakkor képtelen a növekvő önköltségeket érvényesíteni a fogyasztói árban. Azaz hiába kerül többe például a takarmány, a gyártók nem tudják a megemelkedett költségeket áthárítani a fogyasztókra.
Az elnök az elmúlt évek egyik legjelentősebb problémájaként az ágazatra rakódó terhek növekedését, valamint a feketegazdaság terjedését jelölte meg. A következő hónapok egyik legnagyobb veszélye a jelenleg tapasztalható aszályos időszak, aminek következtében jelentősen drágulhat a takarmány. Éder Tamás megjegyezte, ezzel együtt figyelemre méltó, hogy egyes áruházakban már 600-700 forintos kilogrammonkénti áron kaphatóak húskészítmények.
"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.
Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?
A környezettudatos, fenntartható életmód kialakítása mindannyiunk közös érdeke.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
-
Meghívó (x)
XXVII. közgyűlését tartja az MGYOSZ
-
Műtárgyak, mint befektetés: trend vagy lehetőség? (x)
Rolex és Vaszary uralják ma az értékkövető piacot
Portfolio Gen Z Fest 2025


