Nem figyel a Tesco: leverhetik a fejéről a koronát!

Pénzcentrum2009. január 13. 05:38

Amióta a Tesco 1995-ben átvette a Nagy-Britannia legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánca címet a Sainsbury-től, senki meg sem közelítette az óriást, hogy egyáltalán megszorongassa a kereskedelmi versenyben. A legutóbbi eladási mutatók azonban úgy tűnik, hogy a király fején inog a korona.

Úgy tűnik, a csúcson töltött évek alaposan elkényelmesítették a Tescot. A kiskereskedelmi óriás a számítások szerint alig 2,5 százalékkal tudta növelni (az üzemanyagok nélkül számított) eladásait a január harmadikáig terjedő hat hétben, amit a szektortársak alaposan felülteljesítettek. A Sainsbury múlt héten tette közzé a számait: eszerint éves szinten 4,5 százalékos bővülést ért el az értékesítés terén ugyanezen időszak alatt.

Hasonlóan jól teljesíthetett az elmúlt időszakban két kisebb trónkövetelő is, igaz pontos adatok még nem állnak rendelkezésre. A Nielsen által végzett előzetes felmérés szerint a Morrison a december 27-ig terjedő 12 hetes időszakban éves szinten 9,1 százalékkal növelte az értékesítési bevételét, míg az eladások alapján Nagy-Britannia második legnagyobbjának számító Asda 6,7 százalékkal hízott ez idő alatt.

Utóbbi teljesítménye különösen elismerésre méltó, főleg, ha az anyacég Wal-Mart mutatóit tekintjük. A világ legnagyobb áruházlánca ugyanis múlt héten profitriadót fújt, melynek egyik oka, hogy az Egyesült Államok határain túl realizált eladásai 10,4 százalékkal csökkentek. Ehhez képest az Asda történetének egyik legerősebb karácsonyi szezonját zárta.

A Tesco gyengélkedésének hátterében a túl agresszív terjeszkedés húzódik meg. Az áruházlánc a hagyományos élelmiszer típusú termékek mellett egyre több más termék és szolgáltatás irányába kacsintott, amelyek viszont nem találtak pozitív visszhangra a pénzszűkében lévő fogyasztók köreiben.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Persze a Tesco nem véletlenül hordja fenn az orrát, hiszen a brit piac egyre kevésbé határozza meg a cég végső eredményeit. A hálózatnak nemcsak Európa és Ázsia-szerte vannak áruházai, de Arizonában és Kaliforniában már megkezdődött az Egyesült Államok meghódítása is. A brit szigeteken túli eladási mutatók pedig remekül néznek ki. Egy év alatt 28,1 százalékos volt a növekedés, igaz, változatlan fontárfolyamon "csak" 14,6 százalékos az egyenleg. Ettől azonban még fennáll a veszélye, hogy az anyaországban, saját terepén taszítják le a trónról az utóbbi tizenegynéhány év egyik legtörtetőbb áruházláncát.

Címkék: