Visszafizettetik a támogatásokat?

Pénzcentrum
2008. július 23. 08:15

Főként a sajátos magyar földtulajdonviszonyokra vezethető az a vita, amely az EU és a kormány között alakult ki a hazai támogatási rendszer helyességéről. A vita tétje mintegy tízmilliárd forint uniós támogatás - írja a Népszabadság.

Margittai Miklós, az uniós agrárkifizetéseket végző Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke lapunknak elmondta, hogy brüsszeli apparátus 2004-es és a 2005-es kifizetéseket auditálta, és annak egyes elemeit, a magyar parcellaazonosító és a helyes mezőgazdasági gyakorlat szabályaira vonatkozó előírásokat kifogásolta. A magyar kormány ezzel nem ért egyet. Budapest és Brüsszel között folynak a tárgyalások, a következő egyeztetésre szeptember 22-én kerül sor. Az elnök elmondta, hogy a magyar kormány álláspontja szerint a hazai Mezőgazdasági Parcellaazonosító Rendszer (MePaR) megfelel az uniós és a magyar jogszabályoknak, és jól működik. Ezért a kabinet kész akár az Európai Bíróságon is megvédeni igazát.

A vita azért alakult ki, mert az EU szerint az űrfelvételek (ortofotók) alapján készített térképszerű regiszterrel is támogatott rendszer adatbázisa nem elég naprakész. Margittai Miklós szerint ez igaz, de az is, hogy Brüsszel az ötévente történő felülvizsgálást írja elő. Magyarországon folyamatos a frissítés, de az ötéves ciklust figyelembe véve minden évben csak a terület ötödéről készülnek új fotók. Brüsszel azt is vitatja, hogy miért nincs minden egyes gazdának saját, a művelt, földjeit (bárhol is legyenek azok) mutató "térképblokkja". A magyar álláspont szerint azért kellett természetes határvonalakkal zárt, "fizikai" blokkokat alkalmazni, mert az egyéni gazdálkodók osztatlan közös tulajdonban lévő földjeit, pontos nyomvonallal nem lehet megjeleníteni. Egy-egy ilyen blokkban több támogatásra számot tartó gazdálkodó földje is lehet. Az ellenőrző rendszer viszont automatikusan jelez, ha egy-egy ilyen blokkra túligénylés van (azaz több támogatást kérnek, mint amekkora a blokk termelőit megilletné). Ilyenkor tételes helyszíni vizsgálat indulhat, de az ilyen probléma nem gyakori, inkább az "aluligénylés" a jellemző.

Az uniós csatlakozás első évében 4,34 millió hektár után vettek fel támogatást, a következő évben már 4,7, majd tavaly 4,9 és a jelenleg mintegy 5 millió hektárral számoltak el a gazdák.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?