Buszos tömegközlekedés Budapesten, Magyarországon.

Örülhetnek a tömegközlekedők: egyszerűbb, gyorsabb lesz a jegyvásárlás

2024. október 24. 18:04

Közbeszerzési eljárást indít a Budapesti Közlekedési Központ a társaság bérlet- és jegykiadó automatahálózatának megújítására és üzemeltetésére, valamint vadonatúj automaták beszerzésére. A cél, hogy az üzemben lévő, több mint tízéves géppark a jelenleg hatályos üzemeltetési szerződés lejárta után is megújuljon

A BKK jegy- és bérletautomatái (több mint 300) közel tíz éve szolgálják a fővárosban közlekedőket. A Budapest csomópontjaiban és megállóiban éjjel-nappal elérhető készülékek évek óta a fővárosiak egyik legfontosabb vásárlási felületeként szolgálnak.

Azonban amíg 2021-ben a társaság bevételeinek több mint 60 százalékát a BKK automatahálózatán keresztül vásárolt termékek adták, az elmúlt években egyre inkább felértékelődnek a modernebb technológiai megoldások – ilyen például a BudapestGO applikáció vagy a BP Pay&GO digitális szolgáltatás – is, amelyek részaránya egyre jelentősebb a társaság értékesítésében, idén már 30 százalék feletti. Ennek ellenére a jegy- és bérletvásárlások közel fele még mindig az automatákon keresztül történik, egyes termékeket – ilyen például a márciusban bevezetett Pest vármegye- és az országbérlet – pedig nagy számban értékesít ezen a felületen is a társaság.

Időszerűvé vált a gépek korszerűsítése

Az automaták üzembe helyezése óta a hálózat összesen 146 millió tranzakciót bonyolított le bruttó 378 milliárd forint értékben. A hálózat a 2021 végén történt üzemeltetőváltásnak, illetve szoftvercserének köszönhetően a magas kihasználás ellenére is stabil. Az intenzív mindennapos használat miatt azonban időszerűvé vált a gépek korszerűsítése, ennek a folyamatnak az első lépése a BKK által júliusban elindított előzetes piaci konzultáció, majd a most induló közbeszerzési eljárás.

A társaság célja, hogy a jelenlegi automaták továbbra is megbízhatóan, stabilan, a kor kihívásainak megfelelően működjenek. Ezért a közbeszerzési eljárás leendő nyertesének több feladata lesz: az automaták rendszerének átvétele és teljeskörű üzemeltetése, a hálózat egy részének felújítása, illetve új automaták beszerzése, telepítése és üzemeltetése. Emellett mind a fizikai eszközök, mind a szoftveres háttérendszer biztosítása is a nyertes felelőssége. A jelenlegi szolgáltató szerződése 2025 decemberében jár le. A közbeszerzési eljárás lebonyolítása körülbelül 3-5 hónapot vesz igénybe, az új szerződés aláírása 2025 tavaszán várható.

Még modernebb automaták jöhetnek a forgalmas csomópontokra

A BKK az eljárás keretében mind a mélyfelújítás, mind az új automaták beszerzésének lehetőségeit megvizsgálta, a folyamat részeként három automatát teljeskörűen felújított, továbbá két új, nagyképernyős készüléket is beszerzett, amelyekkel a Deák Ferenc téri metróállomásnál, valamint az Oktogon metrólejáratnál találkozhatnak az ügyfelek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tesztidőszak eredményei pozitívnak bizonyultak, a készülékek megbízhatóan működnek, mind a felújított, mind az új automaták esetében csökkent az egy készülékre eső hibajegyek száma. Ennek következtében a tervek szerint 2026-ra felújított, valamint új, még modernebb készülékek is megjelenhetnek több forgalmas fővárosi csomópontban.

A BKK közpénzből gazdálkodó szervezetként előnyben részesíti a költséghatékony megoldásokat, ezért a közbeszerzés kiírásánál fontos szempont volt, hogy a jövőben a társaság képes legyen rugalmasan, az ügyfelek igényeihez és a vásárlási szokásokhoz igazodva alakítani a hálózat méretét és összetételét: a forgalomtól függően új és felújított automatákkal.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 24. csütörtök
Salamon
43. hét
Október 24.
Az ENSZ világnapja
Október 24.
A magyar operett napja
Október 24.
Az origami világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?