Winter snow

Egyre tisztul a kép: tényleg lesz végre fehér karácsony idén?

2024. október 20. 17:01

A Google Trends adatai alapján látható, hogy Magyarországon az utóbbi évtizedekben ritkán tapasztalhattunk fehér karácsonyt, de az emberek reménye és az internetes érdeklődés a téma iránt továbbra is jelentős.

Hazánkban az elmúlt néhány évtizedekben ritkán tapasztalhattunk fehér karácsonyt, de az emberek reménye a dologgal kapcsolatban továbbra is töretlen. Sőt, talán egyre jobban vágyunk rá, hiszen a klímaváltozás egyre több intő jellel szolgál az emberek számára. Egy friss cikkben a Portfolio járt utána, mire is számíthatunk idén karácsonykor.

Téli időjárás: Előrejelzések bizonytalansága

A Severe Weather Europe elemzései alapján megvizsgáltuk, milyen időjárás várható Európában és az északi féltekén. Jelenleg nem tudni, hogy idén lesz-e fehér karácsony, de a meteorológiai folyamatok segíthetnek megbecsülni a hó mennyiségét a téli hónapokban.

Az ECMWF modellezése szerint Európában az idei télben várhatóan kevesebb hó fog esni, míg a skandináv területeken normál vagy annál több hóra lehet számítani. A UKMO és az NMME modellek az európai időjárás általában megszokott trendjeit jósolják. Más források szerint a tél hidegebb lesz a tavalyinál, de a 30 éves átlagnál továbbra is melegebb.

Ez nem meglepő, hiszen tavaly Németországban a harmadik legenyhébb telet tapasztalhattuk. Matthew Dross, a Maxar meteorológusa megjegyezte, hogy a jelenlegi előrejelzések alapján a tél a 10 és 30 éves átlagok között mozog majd, de hidegebb lesz a tavalyihoz képest.

A szakértők a La Niña jelenség hatásaival számolnak, amely általában hűvösebb időt eredményez a kontinensen. Gyenge vagy közepes La Niña-t várnak, ami Nyugat-Európában a szokásosnál hidegebb hőmérsékletet hozhat, így november és december során néhány hidegebb időszakra is számíthatunk.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Google Trends és a fehér karácsony

Korábbi írásainkban bemutattuk a Google Trends használatát, és összegyűjtöttük, hogyan lehet értelmezni az adatokat. A Google Trends alapján megvizsgáltuk a Milton és Kirk hurrikánok idején mutatkozó internetes érdeklődést, valamint más, Magyarországot érintő események hatását.

A "fehér karácsony" keresési kifejezés kiemelkedően népszerű, megelőzve a "karácsonyi időjárás" iránti érdeklődést. A "téli időjárás" keresőkifejezés iránti érdeklődés pedig már korán, de hosszabb ideig tart. Az elmúlt öt évben a "fehér karácsony" iránti érdeklődés nem mutatott egyértelmű trendet, de tavaly kiemelkedett, és idén szeptember elején a megszokottakhoz képest is jelentősebb érdeklődést tapasztalhattunk.

Népi megfigyelések a fehér karácsonyról

Két népi megfigyelés is kapcsolódik a karácsony havazásához. Az egyik szerint Márton napján, ha a lúd jégen jár, karácsonykor vízben poroszkál. A másik pedig Katalin napjára vonatkozik: ha Katalin kopog, karácsony locsog. Egy hónap múlva tehát meglátjuk, milyen időjárás vár ránk a néphiedelmek szerint.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 20. vasárnap
Vendel
42. hét
Október 20.
Missziók Világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?