Egy fiatal üzletember fotója egy szállodai szobában.

Tömegek indulnak ide pihenni az őszi szünetben: kiürül majd Budapest, mit tudnak ezek a magyarok?

2024. október 18. 17:04

Az október 26. és november 3. közötti őszi szünet időpontjai iránt élénk érdeklődés mutatkozik a belföldi utazók körében: 9 százalékkal nőtt az előfoglalások száma a tavalyi őszi szünethez képest. Az előfoglalások legnagyobb része az Észak-Alföld, Észak-Magyarország és Dél-Alföld régiót érinti, míg a települések rangsorában Eger, Gyula, Budapest, Pécs és Szeged áll az élen. A foglalások fele két éjszakára szól, negyede háromra, 16%-uk pedig egyéjszakás. Szeptemberben és októberben a belföldi foglalásokhoz kapcsolódó online fizetések összértékének a negyedét SZÉP kártyával rendezték.

Bár idén október 23-a nem esik hosszú hétvégére, az október 25-i pénteki utolsó tanítási nap megnyitja az őszi szünetet, amelyet a november elsejei hosszú hétvége követ. Hozzátette: ebben az időszakban kimondottan az üdülés is sokakat útra késztet: a tavalyi őszi szünetre szóló előfoglalásokhoz képest 9 százalékos a növekedés idén a szállásfoglaló portál adatai szerint.

A Szallas.hu adataiból az is kiderül, hogy a foglalások fele két éjszakára szól, negyedük három éjszakás, 16%-uk pedig egyéjszakás. Az őszi időszak kedvez a hoteleknek: az előfoglalások harmadánál hotelt választottak a vendégek.  Negyedük apartmanba, ötöde vendégházba szól, minden tizedik vendég panziót választott, míg 5%-uk más szállástípust keresett. Az előfoglalások 38 százaléka wellness-szálláshelyre érkezett.

Nagy forgalom várható az utakon, hiszen az iskolai szünetek idején sokan látogatják meg távol élő családtagjaikat, illetve halottak napján sokan mennek temetőbe. Az utolsó pillanatos foglalásokkal jelentős élénkülés várható még az elkövetkező napokban is – mondta Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője.

A családok szálláskeresését az október 21-én induló őszi szünet listaoldalunkkal segítjük, amihez kimondottan olyan ajánlatokat válogattunk össze, melyekben a 6 év alatti gyermekek számára ingyenes szállást biztosítanak hotelpartnereink

– mondta a sajtószóvivő.

Észak-Alföld, Eger és a 100 ezer forint alatti kosárérték a legnépszerűbb

Észak-Alföld, Észak-Magyarország és Dél-Alföld részesül a legnagyobb arányban az eddig beérkezett foglalásokból. A legkeresettebb belföldi úti célok sorrendje: Eger, Gyula, Budapest, Pécs és Szeged. Ezeket követi Miskolc, Hajdúszoboszló, Hévíz, Nyíregyháza és Sárvár. Az őszi szünetre szóló belföldi foglalások 34%-a 50-100 ezer forint közötti, míg 30%-uk 50 ezer forint alatti kosárértékű.

A foglalások 17%-a 100-150 ezer forint közé esik, közel 9%-uk pedig 150-200 ezer forint közötti kosárértéket képvisel. A foglalások valamivel több mint 7%-a 200-300 ezer forint közötti, és mindössze 3%-uk haladja meg a 300 ezer forintot. A Szallas.hu adataiból az is kiderül, hogy szeptemberben és októberben a belföldi foglalásokhoz kapcsolódó online fizetések összértékének a negyedét SZÉP kártyával rendezték.

Az őszi szüneti foglalások negyede a hosszú hétvégére szól

Az őszi szünetet záró hosszú hétvége némileg átrendezi a turisztikai régiók sorrendjét. Bár Észak-Alföld és Észak-Magyarország továbbra is az élen áll, a Balaton és Nyugat-Dunántúl régiói megelőzik Dél-Alföldet. A legkeresettebb úti célok esetében is történik némi változás, de Eger és Gyula a hosszú hétvégén is a dobogó élén szerepel. Őket Pécs, Hévíz, Miskolc, Budapest, Zalakaros, Hajdúszoboszló, Sárvár, Debrecen és Szeged követi.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A hosszú hétvégén továbbra is a két- és hároméjszakás tartózkodások a legnépszerűbbek. A szálláshelyek közül a hotelek a legnépszerűbbek a hosszú hétvégézők körében is, a foglalások 35%-a ide szól. Az apartmanok 28%-kal a második helyen állnak, vendégházat pedig a foglalások 23%-ánál választottak a vendégek. A panziók 11%-kal, míg az egyéb szállástípusok 3%-kal képviseltetik magukat.

A legnépszerűbb belföldi úti célok az őszi szünetben a Szallas.hu előfoglalásai alapján:

  1. Eger
  2. Gyula
  3. Budapest
  4. Pécs
  5. Szeged
  6. Miskolc
  7. Hajdúszoboszló
  8. Hévíz
  9. Nyíregyháza
  10. Sárvár

A foglalások megoszlása a legnagyobb hazai turisztikai régiók között az őszi szünetben a Szallas.hu előfoglalásai alapján:

  1. Észak-Alföld: 20,2%
  2. Észak-Magyarország: 14,2%
  3. Dél-Alföld: 13%
  4. Balaton: 12,8%
  5. Nyugat-Dunántúl: 12%
  6. Budapest-Közép-Dunavidék: 11,2%
  7. Dél-Dunántúl: 9%
  8. Közép-Dunántúl: 6%
  9. Tisza-tó: 1,6%

A legnépszerűbb belföldi úti célok a november 1-jei hosszú hétvégén a Szallas.hu előfoglalásai alapján:

  1. Eger
  2. Gyula
  3. Pécs
  4. Hévíz
  5. Miskolc
  6. Budapest
  7. Zalakaros
  8. Hajdúszoboszló
  9. Sárvár
  10. Debrecen

A foglalások megoszlása a legnagyobb hazai turisztikai régiók között a november 1-jei hosszú hétvégén a Szallas.hu előfoglalásai alapján:

  1. Észak-Alföld: 20%
  2. Észak-Magyarország: 14,4%
  3. Balaton: 13,9%
  4. Nyugat-Dunántúl: 12%
  5. Dél-Alföld: 11,3%
  6. Dél-Dunántúl: 10,4%
  7. Budapest-Közép-Dunavidék:10,3%
  8. Közép-Dunántúl: 6%
  9. Tisza-tó: 1,7%

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?