Rear view of woman at shopping mall inside airport

Ezen aggódnak a legkevebbet a magyarok, pedig gond lehet belőle: erre figyelj, ha utazol

2024. augusztus 13. 18:45

Nem aggódik a magyarok ötöde az utazásaik miatt. Leginkább a rossz időjárás, természeti katasztrófák, erdőtüzek aggasztják a magyar utazókat, de a balesetektől, megbetegedésektől is tartanak. Érdekes, hogy a magyar turisták nem igazán aggódnak a járatkésések miatt, attól viszont félnek, hogy elveszik a csomagjuk, vagy ellopják a táskájukat, bankkártyájukat.

A magyar válaszadók 20%-a nem aggódik utazással kapcsolatos kockázatok miatt - derült ki egy friss kutatásból. Az eredmények szerint a magyar válaszadók 18%-a állította, hogy külföldi utazása során problémái voltak az internettel. A Revolut Bank azt reméli, hogy többdevizás kártyája és mobilalkalmazása olyan intelligens funkciókkal, mint az eSIM, több millió európainak segít majd külföldi utazása során idén nyáron. A pénzügyi alkalmazás 15 országban, köztük Magyarországon több mint 15 ezer embert kérdezett meg a külföldi utazással kapcsolatos aggodalmaikról.

Álomnyaralás: mi mehet rosszul

Amikor az utazással kapcsolatos kockázatokról kérdeztük őket (többszörös választás, legfeljebb 3 válasz volt lehetséges), a legtöbb magyar válaszadó a rossz időjárást és a természeti veszélyeket, például a viharokat vagy az erdőtüzeket említette, amelyek teljesen tönkretehetik a nyaralást (a válaszok 34%-a). Ez történt az év elején a Dubajba utazókkal (árvíz), idén nyáron pedig a Görögországba látogató turistákkal ( tüzek).

Európában a románok (43%) és a horvátok (48%) félnek leginkább a nyaralás közbeni rossz időjárástól, míg a svájciak (27%) és a spanyolok (29%) aggódnak a legkisebb mértékben. A 18-34 éves európaiak is kevesebbet félnek a rossz időjárástól (34%), mint a magasabb életkorúak.

Az egészség és a biztonság utazás közben is prioritás

A második fő félelem, amit a magyarok (30%) az utazás során tapasztalnak, az egy baleset vagy megbetegedés, és az, hogy a biztosító nem segít ezzel a problémával. Az európaiak közül a spanyolok és a portugálok félnek leginkább egy ilyen eseménytől ( egyenként 38%), míg a bolgárok, a litvánok és a horvátok kevésbé aggódnak emiatt (20%, 22%, illetve 23%).

Ha a járat késéséről van szó, az olaszok (33%) és a spanyolok (32%) félnek a legjobban, míg a magyarok és a horvátok (egyenként 14%) nem túlságosan aggódnak emiatt, ők félnek a legkevésbé az európaiak közül attól, hogy ilyen akadályokkal kell szembenézniük.

A magyarok a legbátrabb utazók Európában

A magyar válaszadók harmadik legnagyobb aggodalma (26%) az, hogy a csomagjuk elveszik, megrongálódik vagy el lesz lopva, például a repülőtéren. Egy ilyen eset a déli országok lakosainak, a spanyoloknak, a portugáloknak és a görögöknek rémálom (51%, 48%, 46%), míg a litvánok, a magyarok és a németek kevésbé félnek ettől (23%, 26%, 26%).

A magyarok attól is eléggé aggódnak, hogy elveszítik a kártyaadataikat, és hogy egy tolvaj kiüríti a számlájukat (25%). A magyarországi válaszadók közül kevesebben (23%) félnek a csalások kockázatától, mint például attól, hogy a kifizetett lakás rosszabbul néz ki, mint az ajánlatban, vagy egyáltalán nem is létezik. A magyar válaszadók 20%-a pedig nem fél semmitől, hiszen az utazás a kalandról szól! A magyarok a legbátrabb utazók, őket követik az osztrákok (19%), valamint a németek, a svájciak és a litvánok (egyenként 17%), akik ugyancsak nem aggódnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Megéri utazás közben is kapcsolatban maradni szeretteinkkel

Utazás közbeni váratlan események esetén nem árt kapcsolatban maradni otthoni családtagokkal, az utazási iroda ügynökével, vagy a nagykövetséggel, rendelkezve internetkapcsolattal és jó adatátvitellel. Sajnos néha ezzel is vannak problémák. Arra a kérdésre, hogy volt-e már problémájuk a telefonnal/internettel külföldi utazás közben, sok magyar válaszolt igennel.

Elismerték, hogy az adatátvitelük lassú/korlátozott volt, amikor külföldön nyaraltak (10%) vagy üzleti úton voltak (3%), és hogy a GPS-jelük elveszett, amikor külföldön nyaraltak (4%) vagy üzleti úton voltak (2%). A magyarországi válaszadók 5%-a azt állította, hogy a telefonálás/internet használata külföldön egy vagyonba került, és 1%-uk elismerte, hogy készülékük megkárosodott vagy azt ellopták külföldi utazásuk során.

A magyar válaszadók 42%-ának még soha nem volt problémája a telefonnal vagy az internettel külföldi utazás során.

Egyszerűen a magyar válaszadók egy része saját módszerekkel biztosítja a jó adatátvitelt külföldi utazás során: 13% jelezte, hogy roamingot vásárol egy távközlési cégtől, 17%, hogy főként az Európai Unión belül utazik, ahol a roaming olcsóbb, 2% mobil WiFi routert használ, 2% pedig digitális eSIM-kártyát vásárol, és azt használja külföldön.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?