30 °C Budapest
Senior woman is checking the map for directionsNote: The map was strongly modified and the design elements were altered so they don’t resemble the original work and it doesn’t look like any known city map. Please also note that the map is out of focus and elements on it are not discernable.

Dining Guide TOP100 2024: térképen Magyarország legjobb éttermei, a vidék legjobb helyei

2024. július 21. 13:02

Az első étteremkalauzok azzal a céllal készültek, hogy az embernek úti célokat adjon, meghozza a kedvét az utazáshoz. A világ azóta sokat változott, vele együtt az étteremkalauzok is. Ma már többnyire nem kell ösztönözni az embereket az utazgatásra, maguktól is útnak indulnak, és kifejezetten keresik a gasztronómiai élményeket közel és távol is. Ehhez lehet praktikus egy térkép, amelyen megtalálható Magyarország legjobb 100 étterme a Dinig Guide értékelése szerint. Mutatjuk, hová érdemes betérni.

Bizonyára sokan ismerik az egyik első igazi étteremkalauz és a Michelin-csillagok születésének történetét: azzal kezdődött minden, hogy a francia Michelin-testvérpár feltalálta a leszerelhető gumiabroncsot. A sikerükön felbuzdulva marketingfogásként találták ki, hogy kiadnak egy útikalauzt térképpel, amely a legjobb éttermeket tünteti fel - így az embereknek lesz oka autóba ülni és koptatni a gumiabroncsokat. Az eleinte ingyenes Guide Michelin hasznos kiadványnak bizonyult az autósok számára és egyre ismertebb lett, nőtt az érdeklődés iránta. Kezdetben csak Párizs térképe és a környező városokhoz vezető utak szerepeltek rajta, majd egyre bővült a térkép. A későbbi kiadványok már külön tartalmazták a Francia Autóklub által ajánlott helyeket és értékelték a szálláshelyek minőségét és ellátását - illetve az autószerelő műhelyeket és benzinkutakat is feltüntették bennük.

A kiadvány hamarosan országosból nemzetközivé vált, és már sokkal nagyobb hangsúly helyeződött benne az éttermekre és azok értékelésére, mint a célzottan az autósokat segítő tippekre. A "Vörös könyv" az évtizedek során átalakult Étteremkalauzzá, amely ugyancsak csillagokkal jelölte az ellátás színvonalát, más kalauzokhoz hasonlóan. Azonban hamarosan a csillagok száma lecsökkent: csak a legjobbak kaphatták meg a Michelin-csillagot, illletve a legjobbak legjobbjainak osztottak két Michelin-csillagot, de egyelőre - a jelenlegi rendszer szerint - ennél többet nem kapott még egy étterem sem.

Utoljára 2023 szeptemberében jelent meg a magyarországi Michelin Guide kiadvány: tavaly nem született új Michelin-csillagos étterme hazánknak, viszont jó hír, hogy minden étterem megtartotta a csillagait. A kalauz legutolsó kiadása 75 magyarországi éttermet ajánl: 28-at Budapesten és 47-et az ország egyéb részéről. Azt gondolhatnánk, ez az arány természetes, pedig a vidék éttermeit csak 2022-től járják az étteremkritikusok, így nagy elismerést jelentő kitüntetéseket is csak tavaly előtt óta adják. Így 2022-ben nem csak két kétcsillagos étteremmel gazdagodott a hazai paletta, de kiosztottak számos Bib Gourmand minősítést, Michelin-tányérral jelölt ajánlást, rengeteg különdíjat, és gazdára találtak az első Zöld Michelin-csillagok is - írta erről korábban a Dining Guide.

A Michelin Guide továbbra is közzéteszi a friss térképet értékelésekkel, melyen az éttermeken túl szállásokat, látnivalókat is feltüntetnek. Ezzel segítik ma is az utazókat.

Közel 20 éves a magyar Dining Guide

A Michelin Guide kiadványa azonban nem keverendő a Dining Guide Étteremkalauzzal, melynek toplistáival már idén is sokat foglalkozott a Pénzcentrum. A Dining Guide 2005 óta adja át a hazai gasztronómia legjobbjainak járó AZ ÉV ÉTTERME és a TOP10 ÉTTEREM díjakat, így Magyarország egyik legrégebbi étteremkalauza és bizonyára az egyik legismertebb is. Lassan tehát két évtizede járják az országot az étteremkritikusok, azóta pedig a kiadvány sok változáson, fejlődésen ment keresztül. Az idei TOP100 Étteremkalauz június első hetében jelent meg, miután június 3-án a Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán kihirdették - többek között - a 2024-es év legjobb hazai éttermeit.

A Étteremkalauz 2024-es kiadása viszont nemcsak a legjobb éttermeket rangsorolja, sokkal tovább megy ennél: a legjobb 100 után még 80 oldalon találhatunk 100+ minősítésű éttermeket, amelyek nem fértek fel a rangsorba, de vannak olyan jók, hogy érdemes őket említeni helyezés nélkül. Rangsorolták továbbá az éttermeket fenntarthatóság szempontjából, kiosztották a legjobb cukrászdáknak járó elismeréseket, megtaláljuk a kiadványban a TOP10 bárt, ötcsillagos szállodát, és még további TOP100 alternatív éttermet. Külön ranglistát szenteltek a vidéki éttermeknek és cukrászdáknak, illetve olyan listákat is találhatunk benne, mint az ország legjobb rántotthúsai.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Térkép a Dining Guide TOP100 étteremhez 2024-ben

Tehát szinte mindenféle lista megtalálható a kiadványban, amilyen szempont szerint csak rangsorolni lehet a vendéglátóhelyeket. Egy dolog azonban hiányzik a Dining Guide kalauzából: nincs benne egy olyan térkép, amelyen a TOP100 étterem szerepel. Miközben, aki belföldön utazik, gyakran tájékozódik különféle gasztortérképek alapján: hol van egy jó étterem arrafelé, ahol éppen jár. Ezért a Pénzcentrum most feltette egy térképre a legfrissebb lista alapján Magyarország legjobb éttermeit:

Ahogy korábban is jeleztük, ez a 100 étterem csak töredéke azoknak a helyeknek, amelyeket a Dining Guide 2024-es kiadványa felsorol. Eleve ott vannak még a helyezés nélküli 100+ jelölésű ajánlott éttermek, a 100 alternatív étterem, rengeteg cukrászda és a vendgélátás más területein brillírozó helyek. A 380 oldalas kiadványban szereplő helyek szinte az egész országot lefedik, nem lehetne egy olyan pontot találni hazánkban, ahonnan fél órányi autóútra ne találnánk egy helyet, amelyet a szigorú gasztrokritikusok jó szívvel ajánlanak az úton lévőknek, közelben lakóknak, nyaralóknak.

Idén nyáron nemcsak a finom ízekért, hanem a hűsítő strandokért is megéri autóba ülni, vagy busszal, vonattal nekivágni az útnak. Legutoljára azokat a hazai strandokat tettük térképre, ahol nem árt vigyázni a fürdőzéssel, mert nem olyan jó a vizek minősége. Előtte pedig listáztuk azokat a gyógy- és termálfürdőket, ahol elérhetők különféle fürdőszolgáltatások tb-támogatással. Aki jogosult rá - például reumás panaszai vannak - annak érdemes lehet igénybe venni ezeket a szolgáltatásokat, akár még az utazás költségét is állhatja a tébé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 6. péntek
Zakariás
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?