20 °C Budapest
Two friends sunbathing at the beach

Ezek 2024 európai sláger úti céljai: ide foglal utat, vásárol most jegyet rengeteg turista

2024. június 4. 18:03

Az ingadozó árfolyamok és nehéz gazdasági helyzet ellenére az utazás iránti vágy erősebb mint valaha. 2024-ben az idegenforgalom továbbra is virágzik: ezt jól mutatja, hogy a légiforgalom utolsó 10 legjövedelmezőbb napjából 9 idén volt. A világjárványt megelőző évekhez képest pedig az átlagos utazó két nappal tovább marad távol otthonától.

A Mastercard Economics Institute legfrissebb globális jelentése szerint a turizmus ágazatot az utasforgalom és a költekezés rohamos növekedése jellemzi. A „Travel Trends 2024” című tanulmány részletesen mutatja be az idegenforgalomi piacot mozgató globális és európai trendeket. A friss jelentés - mely olyan, magas minőségű, névtelenített adatokra támaszkodik, mint például a Mastercard Spending PulseTM  - a következő megállapítások teszi az európai utazási trendekkel kapcsolatban.

A turizmus továbbra is virágzik az európai országokban, részben az amerikai látogatóknak köszönhetően. Az utazási szektor jelenleg az európai gazdaság egyik legellenállóbb ágazata. Még a járvány utáni infláció és magasabb kamatlábak sem vetik vissza a keresletet ezen a piacon. Az európai turisták 2023-ban összesen 2,91 milliárd éjszakát töltöttek vendégségben, 2019-ben ez a szám még csak 2,88 milliárd volt2. Az amerikai turisták jelenléte is érezhetően nőtt: Spanyolországban 5%, Portugáliában 9%, az Egyesült Királyságban pedig 16% volt a tengeren túlról érkező látogatók aránya3.

A legnépszerűbb európai úticélok

Az idei nyár (2024. június-augusztus) legkeresettebb célpontja egyértelműen München lesz, mivel a város júniusban egy jelentős nemzetközi sporteseménynek ad majd otthont. Ezt követi Tirana (Albánia), Nizza (Franciaország), Korfu (Görögország) és Isztambul (Törökország).   A legnagyobb növekedést a megfizethetőbb tengerparti célállomások, mint például Albánia, Horvátország és Törökország tapasztalják. Albánia turizmusa különösen erőteljesen növekszik: a helyi légi útvonalak száma 2019 óta megduplázódott, 2023-ban pedig már 17 millió turista érkezett az országba (2019-ben ez a szám 12 millió volt)5.

Luxus és gazdaságos úti célok

A 20 legdrágább nyári úticél több mint fele Olaszországban található. Olyan népszerű célpontok tartoznak ebbe a csoportba, mint Taormina, Rimini, valamint a Velencét övező népszerű tengerparti üdülővárosok: San Michele al Tagliamento, Jesolo, Caorle vagy Legnano. A francia Riviéra városai közül többen is bekerültek a legköltségesebb üdülőhelyek közé (Ramatuelle, Saint-Tropez és Cannes). A legmegfizethetőbb úti célok közé első sorban Kelet-Európa fővárosai (Budapest, Bukarest, Prága, Varsó) tartoznak, de a spanyol tengerpartok (Costa Brava, Costa Del Sol) eléréséhez sincs szükség túlzott költekezésre.5

A holtszezon

Úgy tűnik az európai turisták egyre inkább hajlandóak a klasszikus nyári hónapok helyett az úgynevezett “holtszezonban” (május-június és szeptember-október)7 utazni. Az elmúlt tíz évben az ilyenkor eltöltött üdülések aránya 1.8 százalékponttal növekedett.8 Ennek valószínűleg az a magyarázata, hogy a népszerű nyári hónapok alatt a leglátogatottabb üdülőhelyek már képtelenek több pihenni vágyót befogadni. Jól látható, hogy a holtszezonban pont az ilyen mediterrán országok (Horvátország, Görögország, Portugália, Olaszország) teljesítenek egyre jobban. Ezek mellett az északi országokban is megfigyelhető egy kis változás ezen a téren.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hosszabb szabadság

2023-ban az európai turisták átlagosan két nappal többet töltöttek nyaralással - ami magasabb, mint a globális, 1 napos átlag. Ezt a tendenciát a megfizethető úti célok elérhetősége és a melegebb éghajlat vezérelte. A jelentés szerint minden 6 Celsius-fokos hőmérséklet emelkedéssel 1 nappal növekszik a turisták várható tartózkodási ideje is.

Élménygazdaság

Az európai fogyasztók egyre szívesebben költenek maradandó élményekre tárgyi javak helyett. A SpendingPulse Destinations9 jelentés szerint az utazási kiadások 12%-át ma már az ilyen élmények teszik ki. Az angol turisták például a pénzük 16%-át költik el az éjszakai életben, pedig a globális átlag csak 10%. Ez talán nem is annyira meglepő, hiszen az olyan európai városok, mint London, Párizs, Barcelona, Dublin, Amszterdam, Lisszabon, Róma és Koppenhága rendelkeznek a nyári éjszakai élet legpezsgőbb színterével10.

„Az európai turizmus népszerűsége továbbra is töretlen, amit az amerikai turisták növekvő özöne csak még inkább megerősít. Őket pedig leginkább az olyan népszerű úti célok vonzzák, mint Spanyolország, Portugália és az Egyesült Királyság” - mondta Natalia Lechmanova, a Mastercard Economics Institute európai vezető közgazdásza. „Megfigyeléseink azt tükrözik, hogy az európai utazók a kevésbé forgalmas május-júniusi és szeptember-októberi hónapokat választják, és elkerülik a zsúfolt nyári csúcsidőszakot. Az európai élménygazdaság pedig minden bizonnyal tovább fog erősödni, mivel a turisták egyértelműen hajlanak arra, hogy a magával ragadó élményeket helyezzék előtérbe.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 2. kedd
Ottó
27. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem