6 °C Budapest

Előretörnek a kínaiak - van okunk rettegni?

Pénzcentrum
2007. július 31. 16:00

Kezdhetnek aggódni azok, akik valamilyen véletlen csoda vagy tévedés folytán nem bíznak túlságosan a kínai csillagban, mely egyre feljebb emelkedik az autóipar folyamatosan szélesedő egén. A kínai gyártók ugyanis a németeket megelőzve a második legnagyobb alkatrész-beszállítóvá nőtték ki magukat az Egyesült Államokban.


Az előző negyedévben 32 százalékkal bővült az ázsiai alkatrészgyártók termelése, a kínaiak által piacra bocsátott gépjármű alkatrészek értéke pedig elérte a 6 milliárd dollárt. Az óriási növekedés hátterében a hazai autógyárak egyre növekvő szükséglete áll.


Az adatokon végigtekintve nehéz lenne bármilyen mennyiségi kifogással élni, a minőséggel kapcsolatban azonban már sokkal erősebb kételyek merülnek fel mind az európai, mind pedig az amerikai szakértőkben. A néhány hete általunk is bemutatott töréstesztek pedig arról tanúskodnak, hogy a szakértők egyáltalán nem minden alap nélkül hadakoznak a minőségi szempontok előtérbe helyezéséért.


A Brilliance töréstesztjét látva már korántsem olyan egyszerű hinni a számoknak, és könnyedén felmerülhet bennünk a kérdés: vajon a kínai autógyártás esetében is ki kell várnunk-e az átmeneti időszakot, amelyre az ázsiai országnak a textilgyártásnál szüksége volt a minőségi fejlesztések végrehajtására? És ha igen, ki lesz a kísérleti nyúl?


Az azonban biztosnak látszik, hogy a kínai gazdaság is egyre inkább a magasabb hozzáadott értékkel bíró ágazatok felé mozdul, tér pedig biztosan van a fejlődésre, főként akkor ha az alacsony árakhoz egy idő után kiváló minőség is társul.

Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?