15 °C Budapest

Nincs mese, a biztosítóknak is kötni kell

Pénzcentrum
2006. augusztus 22. 11:00

Az egészségügyi reform kapcsán sokakban felmerült a kérdés, hogy a nagyobb kockázati faktorokuk miatt (öregedés, betegség) lesz-e olyan biztosító, amely hajlandó velük szerződést kötni.

Az egészségügyi reform kapcsán sokakban felmerült a kérdés, hogy a nagyobb kockázati faktorokuk miatt (öregedés, betegség) lesz-e olyan biztosító, amely hajlandó velük szerződést kötni. A jogi környezet ezt a problémát már a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás esetében megoldotta, úgy, hogy a bitosítás megkötését mindkét fél számára kötelezővé tette. Tehát a biztosító hiába szeretné elkerülni a nagyobb kockázatú ügyfeleket, nem válogathat.

Az autótulajdonos, kampányidőszakban, a hazai biztosítók ajánlatait végigböngészve választhatja ki a neki legmegfelelőbbet, majd ajánlatot tesz a társaságnak, akinek a szerződést meg kell kötnie. Természetesen ebből az következik, hogy egy cég ügyfélportfoliójába magasabb kockázatú szerződések is mejelennek. A biztosítók ez ellen kétféle taktikát alkalmazhatnak. Az egyik ha a biztosítási időszak végén, a társaság és az ügyfél szabályosan, december harmincegyedikével szerződést bontanak. Ekkor a biztosítottnak egy évre mindeképpen más biztosítót kell keresnie, de ha ez az év letelik, nyugodtan visszatérhet előző biztosítójához. A másik megoldás, melyet a társaságok igen szívesen alkalmaznak, az az, hogy plusz szolgáltatásokat tesznek a szerződés mögé és ezzel egy magasabb szintre pozícionálják a terméket, ezáltal egy stabilabb és kockázatmentesebb ügyfélportfolio építhető.

A kiemelten kockázatos ügyfelek biztosításának problémáját az európai uniós tagállamok a hazaitól eltérően oldják meg; egyes országokban ezeket az ügyfeleket minden évben más biztosító vállalja. De előfordul az is, hogy külön intézményt létesítenek, amely természetesen a magasabb díjak ellenében foglalkozik a kiemelten kockázatos ügyfelekkel. Megoldásként még szóba jöhetne, akkár itthon is, hogy több biztosító együtt vállalja fel egy-egy ügyfél kockázatát.

Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?