15 °C Budapest
Közelkép egy jóképű, érett férfiról, aki cigarettázik, kezében eldobható kávéscsészével, miközben a sárga villamos elhalad mellette. A férfi elgondolkodva néz el. Teljes fekete öltönyben van, és fekete napszemüveget visel. A felvétel a rendelkezésre álló természetes fénnyel készült, és a másolateret meghagyták.

Óriási pofont kaptak a dohányosok: hamarosan szabadtéren sem lehet rágyújtani

2024. szeptember 17. 15:44

Nyilvános játszótereken, vidámparkokban, uszodákban, állatkertekben, illetve az éttermek, kávézók és bárok szabadtéri részein is bevezetnék a dohányzás tilalmát.

Az Európai Bizottság új javaslata a dohányzásra és az elektromos dohánytermékekre vonatkozó szabályozás szigorítását célozza, a szabadban lévő közösségi terekre is kiterjesztve a tiltást. A tervezet célja nemcsak a cigarettafüst, hanem az aeroszolok által kibocsátott egészségkárosító anyagok eltávolítása is, függetlenül attól, hogy az adott termék tartalmaz-e nikotint. A Bizottság azzal érvel, hogy egyes tagállamokban már vannak hasonló szabályok, de átfogóbb uniós szintű tiltásra van szükség, hogy megfelelő védelmet biztosítsanak a lakosság számára - írja a Portfolio

Az iránymutatás szerint a nyilvános játszótereken, vidámparkokban, uszodákban, állatkertekben, illetve az éttermek, kávézók és bárok szabadtéri részein is bevezetnék a dohányzás tilalmát. Továbbá a tiltás érintené a tömegközlekedési csomópontokat és az egészségügyi intézményekhez kapcsolódó kültéri területeket is. Magyarországon számos helyen már most is érvényben vannak hasonló tilalmak, például a buszmegállókban és a játszótereken, ám a vendéglátóhelyek teraszai jelenleg még kivételek a szabályozás alól.

A Bizottság várhatóan 2025-re halasztja a dohánytermékek adóztatásáról szóló irányelv reformjának bevezetését, ami késést jelent az eredeti tervekhez képest. A civil szervezetek attól tartanak, hogy a dohányipari lobbi áll a késlekedés hátterében.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 19. csütörtök
Vilhelmina
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?