View of Lighting on concert stage performance space arts events and entertainment

Újabb fejlemények terrorizmus ügyben: beismerő vallomást tett a merényletre készülő osztrák fiatal

MTI
2024. augusztus 8. 17:40

Beismerő vallomást tett az a 19 éves fiatal férfi, akit amiatt vettek őrizetbe Ausztriában, mert a hatóságok szerint hűségesküt tett az Iszlám Állam terrorszervezetnek és támadásra készült Taylor Swift bécsi koncertjén - közölte csütörtökön az osztrák Állambiztonsági és Hírszerzési Igazgatóság (DSN).

Ahogy azt reggel megírtuk terrorveszély miatt elmaradnak Taylor Swift csütörtökre, péntekre és szombatra szervezett bécsi koncertjei. Egy 19 éves, észak-macedóniai származású osztrák állampolgár pokolgépekkel és szúró-vágó fegyverekkel felszerelkezve készült vérfürdőt rendezni Taylor Swift bécsi koncertjén - mondta Omar Haijawi-Pirchner, az állambiztonsági szolgálat vezetője.

Franz Ruf, az osztrák belügyminisztérium közbiztonsági ügyekért felelős főigazgatója az ORF osztrák közrádióban elmondta, hogy a fő gyanúsítottnál tartott házkutatás során talált vegyi anyagok arra utalnak, hogy a 19 éves férfi konkrét lépéseket tett a terrortámadás előkészítésére

A gyanúsítottnak nem volt koncertjegye, és az Ernst Happel stadion közelében készült támadásra. Már korábban rendőri megfigyelés alatt állt, mivel szoros szálak fűzték egy iszlamista hálózathoz. A gyanúsított az interneten tanulmányozta a pokolgépkészítést, és a nyomozóknak tett vallomásában elmondta, hogy aznap vagy a következő nap akart végezni magával a tömegben. "Egy tragédiát sikerült megakadályozni" - mondta bécsi sajtótájékoztatóján Gerhard Karner osztrák belügyminiszter.

A 19 éves fiatalt és egy 17 éves gyanúsítottat szerdán vették őrizetbe terrorcselekmény kitervelésének gyanújával. Omar Haijawi-Pirchner szerint a 17 éves fiú a másik gyanúsítotthoz hasonlóan tömegbe vegyülve készült öngyilkos merényletet elkövetni szúrófegyverekkel és robbanószerrel. Az ügyben előállítottak és kihallgattak egy török származású 15 éves fiút is, aki a gyanú szerint tudhatott legalább a 19 éves gyanúsított merényletterveiről, s egyelőre a rendőrségi nyomozás tárgya, hogy mennyire volt köze az előkészületekhez. A 19 éves gyanúsított kapcsolatban állt a 17 éves és a 15 éves fiúval is.

A rendőrség szerint a 19 éves gyanúsított július 25-én mondott fel munkahelyén azt mondván, hogy még "nagy dolgokra" készül. A hatóságok szerint azóta intenzíven készült a merényletre. Ruf elmondta, hogy a 19 éves gyanúsított "feltűnően megváltoztatta kinézetét, hogy az jobban illeszkedjen az Iszlám Állam terrorszervezet szabványához".

A 17 éves gyanúsított egy olyan cégnél dolgozott, amely a stadionban nyújt szolgáltatásokat a nézőknek. A fiatal az előkészületek során elhagyta barátnőjét. A rendőrség szerdán fogta el őt éppen útban a stadion felé. A fiatal egyelőre hallgat az ellene felhozott vádak ügyében. Mindkét gyanúsított esetében észrevehető változás állt be társadalmi viselkedését illetően - mondta Ruf.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ruf hangsúlyozta, hogy jelenleg nem keresnek további gyanúsítottakat annak ellenére, hogy gőzerővel zajlik a nyomozás a két gyanúsított környezetében. A gyanúsítottaknál találtak egy rendőrségi villogót és szirénát is, ami feltételezések szerint segített volna vagy abban, hogy a helyszínre jussanak, vagy esetleg a menekülésben. Omar Haijawi-Pirchner szerint a készülő terrorcselekményről egy külföldi titkosszolgálatól kaptak értesítést. "Különösen a terrorizmus elleni küzdelemben létfontosságú az információmegosztás" - hangsúlyozta. Mint mondta, az értesítés eredetileg csak egy lehetséges elkövetőre vonatkozott, de további információk beszerzésével végül egy a hatóságok előtt ismert iszlamista hálózathoz jutottak el.

Gerhard Karner belügyminiszter arról beszélt, hogy a nyomozó közbelépésével tragédiát sikerült megakadályozni. "A helyzet komoly volt, és komoly most is" - mondta sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a nagy koncertek kedvelt célpontjai az iszlamista merénylőknek. Swift csütörtökön, pénteken és szombaton adott volna koncertet a bécsi arénában, de szerda este mindhárom fellépést lemondták. A koncertre érkezők mély csalódottsággal fogadták a híreket, többen könnyekkel reagáltak, hiszen voltak, akik hónapok óta készültek, s olyanok is, akik tengerentúlról, így az Egyesült Államokból, illetve Kanadából érkeztek Ausztriába.

A terrorveszély miatt azonban végül megértéssel fogadták a fellépések lemondását. Becslések szerint 170 ezer embert vártak az Eras-Tour nevű turné három bécsi koncertjére. Egyelőre nem tudni, hogy Swift jelenleg hol van. Az amerikai sztár a jövő héten Londonban - a tervek szerint - öt alkalommal áll színpadra. Az ottani rendőrség tájékoztatása szerint a bécsi események nincsenek hatással a londoni koncertekre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 36. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2024/36. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten sem volt telitalálat, így a 37. héten már 600 millió forintért játszhatnak majd a játékosok.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?