Légi repülés magasan Párizs felett Franciaországban északra, keletre néz egy gyönyörű napsütéses nap reggelén, a város látványa helikopterről, a Radio France - Maison de la radio, a Szajna folyó, a Jardin des Tuileries, a Tour Eiffel, a Tour Montparnasse, és a Trocadéro könnyen látható.

A 2024-es párizsi olimpia számokban: Magyarország a legsikeresebb országok között

2024. július 31. 21:45

2024. július 26-án rajtoltak el a XXIII. nyári olimpiai játékok. Az esemény az egész világot megmozgatja, 206 nemzet 10 500 sportolója, 30 000–45 000 önkéntes és 20 000 akkreditált újságíró vesz részt a 329 eseményen - írja az Oeconomus, amely összefoglalta a játékok legfontosabb számait.

2024. július 26-án kezdődtek meg a XXIII. nyári olimpiai játékok, amelyeket Párizs rendez. Ezek az első nyári játékok a 2021-re halasztott, koronavírus-járvány miatt zárt kapus tokiói olimpia óta. Az esemény globális jelentőségű, 206 nemzet 10 500 sportolója vesz részt rajta. A versenyek helyszínei nem csak Párizsra korlátozódnak; több nagyváros mellett egészen a francia polinéziai Tahitiig terjednek.

A turisták milliói érkeznek Párizsba, és világszerte körülbelül 4 milliárd televíziónéző követheti az eseményeket. A szervezők szerint a 2024-es olimpia lesz az eddigi leginkább költséghatékony és fenntartható nyári játék, amely elsősorban helyi termékekre és szolgáltatásokra épít. Összességében legalább 6,7 milliárd euró gazdaságösztönző hatást várnak a Párizs környéki régióban, míg a legkedvezőbb forgatókönyv esetén ez az összeg elérheti a 11,14 milliárd eurót is. Az esemény megvalósításához 150–180 ezer ember munkája kapcsolódik.

Magyarország részvétele

Magyarországot 180 sportoló képviseli a XXIII. nyári játékokon. Hazánk az olimpiák történetében kiemelkedően sikeres nemzetnek számít, mivel lakosságarányosan a világon a harmadik legtöbb érmet és a második legtöbb aranyérmet szerezte meg 1896 és 2021 között.

Részvételi adatok

Az Olimpiai Bizottság adatai alapján összesen 10 500 sportoló vesz részt az eseményeken, amelyeken továbbá jelen lesz még 30 000–45 000 önkéntes és mintegy 20 000 akkreditált újságíró is. A versenyeket összesen 35 helyszínen rendezik meg, köztük a szervezővárostól valaha volt legtávolabbi külső helyszínen, Tahitin is tartanak szörfversenyeket.

Jegyeladások és népszerű sportágak

A szervezők szerint a rendelkezésre álló tízmillió jegyből egy héttel az esemény kezdete előtt már kilencmilliót értékesítettek. A vásárlók többsége (63%) Franciaországból származik. A tíz legkelendőbb sportág sorrendben: foci, atlétika, kosárlabda, rögbi, röplabda, kézilabda, strandröplabda, gyeplabda, tenisz és vízilabda.

Gazdasági hatások

A gazdasági előrejelzések szerint Párizsba várhatóan 2,3-3,1 millió belépőjeggyel rendelkező látogató érkezhet az olimpia ideje alatt. Közülük akár másfél millióan is külföldiek lehetnek. Összességében azonban ennél lényegesen több turista tartózkodhat majd a francia fővárosban; becslések szerint összesen mintegy 11,5 millió látogató érkezhet.

Az országimázs szempontjából is jelentős eseményről van szó: világszerte négy milliárdan követhetik figyelemmel az olimpiai közvetítéseket. A helyi gazdaság ösztönzésére irányuló törekvések keretében a beszállítók mintegy 78%-a francia kis- és középvállalkozásból kerül ki. Emellett a szervezésben résztvevő szolgáltatók túlnyomó többsége (90%) is francia.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Munkaerőpiaci hatások

A munkaerőpiaci hatások sem elhanyagolhatóak: az esemény megszervezése során mintegy 181 ezer ember számára biztosítottak munkát. Az olimpia megrendezése összesen körülbelül kilencmilliárd dollárt (kb. nyolcmilliárd eurót) igényelt Párizstól.

Összességében tehát ezek lesznek évtizedek óta a legolcsóbb nyári játékok pénzügyi és gazdasági fenntarthatóság jegyében rendezve.

Magyar sportsikerek

Magyarország sportsikerei kiemelkedőek: lakosságarányosan nagyon magas (52,8) az egy millió lakosra jutó olimpiai érmek száma – ez globálisan harmadik helyet jelent –, míg aranyérmek tekintetében még jobb az arány (18,7), ami világviszonylatban második helyezést eredményezett hazánknak.

Különösen sikeres volt Magyarország a nyári olimpiákon: az országok közötti összehasonlításban hazánk kilencedikként végzett az összesített éremtáblázaton és nyolcadikként az aranyérmek számát tekintve időszakban (1896-2021).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?