A 17. héten ismét rengeteg izgalmas dolog történt a világban és Magyarországon is. Mutatjuk a legfontosabbakat.

A legtöbben már összeállították a karácsonyi menüt, már csak az alapanyagok beszerzése és az ételek elkészítése van hátra 2024-ben. Minden évben rengetegen állnak neki a házilag a bejgli sütésnek is, ez pedig nem kis kihívás: sokkal nehezebb jól megcsinálni, mint a többi ünnepi desszertet. Bár első ránézésre úgy tűnhet, a bejgli egyszerű sütemény, mégis nehéz úgy elkészíteni a receptet, hogy minden tökéletes legyen: a kéreg fényessége, a töltelék aránya, a tészta könnyedsége. Amitől a legtöbben tartanak - teljes joggal -, hogy a bejgli sütés közben kireped, a töltelék kifolyik. A Pénzcentrum utána járt a legnagyobb buktatóknak a bejglisütés terén és felkutatta az elronthatatlan bejgli receptjét. Mutatjuk a tökéletes bejgli titkát, azt, hogy miért reped ki sütés közben, és hogy mit tehetünk ez ellen.
A bejgli, mint sok más sütemény, osztrák közvettéssel érkezett Magyarországra és terjedt el a 19. század második felében. Neve a német beugen 'meghajlít' jelentésű szóból ered, mivel eredetileg patkó formájúra hajlított süteményfajta volt, így közeli rokona a mákos és diós patkónak. Divatba kerülése után kiszorította a hagyományos kalácsot és a magyar ünnep elengedhetetlen kelléke lett.
"Készüljön bár omlós, avagy egyszerű kelt tésztából, legyen a tölteléke dúsabb vagy soványabb, mindig büszkesége a ház úrnőjének, akkor is, ha nem ő maga készítette, hanem a cukrásztól hozatta" – írta Magyar Elek az 1932-es Ínyesmester szakácskönyvében a bejgliről. A ma ismert bejgli valóban kelt tésztából készül, viszont - ellentétben számos más rokon süteménnyel - hidegen kelesztik. A tölteléke is valamivel szárazabb, mint a kalácsé, vagy a rétesé - melyeket szintén rúd formában feltekerve sütnek, majd szeletelik.
A tökéletes, elronthatatlan bejgli recept
Az alapszabály a bejglire is igaz - ahogy minden süteményre, ételre. Ahhoz, hogy tökéletes legyen, jó minőségű alapanyagokból kell hogy készüljön. Ezenfelül van néhány fontos tényező a tészta és a töltelék elkészítése során, amely elengedhetetlen a kiváló süteményhez. De milyen is a tökéletes bejgli? A teteje márványos, csillogó és a tésztája omlós, de nem töredező, repedt. A legtöbb családban kardinális kérdés a töltelék és a tészta megfelelő aránya is. Ezeknek a feltételeknek akkor tud megfelelni az otthon sütött bejgli, ha nagyon odafigyelünk a részletekre.
Hozzávalók egy rúd bejgli tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 12 dkg hideg vaj
- 3 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 1 dl hideg tej
- 1 dkg friss élesztő
- 1 db friss tojássárgája + egy egész tojás a kenéshez szétválasztva
A hideg tejet összekeverjük az élesztővel és cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, lisztet, sót és végül a vajjal simára dolgozzuk. A tészta titka, hogy nem szabad túlgyúrni: mivel hideg hozzávalókkal dolgozzunk, nem szabad, hogy a vaj megmelegedjen gyúrás közben. Ebben az esetben a tészta törik, és megrepedhet, vagy ragacsos lesz! Tehát gyorsan kell dolgozni.
A másik fontos szempont a tésztánál a hidegben kelesztés, pihentetés. Egyes receptek azt írják, 1 óra pihentetés a hűtőben elég, azonban a bejglisütés szakértői szerint 4-5 óra szükséges, ideális esetben egy egész éjjel a hűtőben a bejglitésztának. Amikor elővesszük a tésztát, szintén hidegen dolgozzunk vele, ne hagyjuk felmelegedni - a lehető legkevesebb liszt hozzáadásával egyenletesre, szögeletesre nyújtsuk. Fontos, hogy mindenhol ugyanolyan vastagságú legyen!
Fontos, hogy a tölteléket is hagyni kell teljesen kihűlni, mielőtt megtöltenénk a tésztát, a hőmérsékletüknek azonosnak kell lennie. Ezért ezt is érdemes jóval sütés előtt elkészíteni, kihűteni. A töltésnél szintén figyelni kell a töltelék egyenletes elosztására. (A töltelék receptjét lásd lentebb.) Ha ez kész, feltekerjük a tésztát rúdban és sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A megmaradt egész tojást szétválasztjuk és előbb a sárgájával kenjük meg a bejglit, és hűvös helyen hagyjuk rászáradni azt (15-20 perc). Ezután lekenjünk fehérjével és szobahőmérsékleten hagyjuk újabb 15-20 percig száradni. Eközben előmelegítjük a sütőt 180 °C fokra. Nagyjából 30 perc alatt készre sütjük, de közben figyeljük a süteményt, mikor lesz aranybarna.
Fontos! Ha több bejglit sütünk egy tepsiben, hagyjunk közöttük megfelelő távolságot, hogy növekedni tudjanak.
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
A klasszikus bejgli töleléke
A bejgli töltelékének főszabály szerint olyan nehéznek kell lennie, mint a tésztának. Ehhez egy rúd esetében 20 dkg mák vagy dió szükséges. A bejgli tölteléke forrázással készül, azonban ezen túlmenően mindenkinek a saját ízlése szerint kell összeállítania a tölteléket, úgy lesz tökéletes a számára. Használhatunk 10 dkg cukrot, esetleg ezt kiegészíthetjük vaníliás cukorral vagy mézzel ízlés szerint. Sokan használnak kandírozott vagy aszalt gyümölcsöket, mazsolát a bejglihez, valamint a diós töltelékhez reszelt citrom, a mákoshoz narancs héját.
Az 1-1,5 deci vízhez, illetve tejhez hozzá lehet adni a narancs levét is. Amilyen folyadékot választunk, felforraljuk a cukorral, esetleg fűszerekkel (fahéj vagy szegfűszeg) majd ráöntjük a száraz hozzávalókra. (A szegfűszeget, fahéj rudakat öntés előtt halásszuk ki.) A forró tölteléket összedolgozzuk gyúrható állagúvá és kihűtjük a felhasználás előtt. Ez fontos lépés, mert a langyos, meleg, túl ragacsos vagy túl kemény töltelék megrepesztheti a bejglit! Legrosszabb esetben át sem sül a sütemény, vagy a töltelék lágy lesz és folyós.
Mitől reped ki a bejgli és hogy lehet ezt elkerülni?
Ahogy az már az eddigiekből is kiderült, a bejglinél sokmindent elronthatunk, ami repedéshez vezet. Például, ha túldolgozzuk a tésztát, az túlságosan felmelegszik, mielőtt a sütőbe kerülne. Aztán a töltelék is képes kirepeszteni a bejglit, ha nem megfelelő az állaga. Továbbá a sütés közben felszabaduló gőz is kirepesztheti az oldalát.
Mit tehetünk? Először is precízen tartsuk be az eddigi tanácsokat! Továbbá van, aki sütés előtt megszúrkálja a rudakat, hogy a gőz távozni tudjon. A másik praktika, hogy a sütési idő felénél résnyire nyitjuk a sütőajtót, és kiékeljük egy fakanállal, így sütjük tovább a tekercseket, hogy a kiszökő gőz távozni tudjon. Ilyenkor arra figyeljünk, hogy a sütési idő hosszabb lehet akár 10 perccel is.
Ha megtörtént a baj, és kirepedt a bejgli, akkor sem szabad Dunának menni: amíg még forró a sütemény, fakanál, spatula segítségével egyengessük vissza a repedt oldalt a helyére, és támasszuk meg, hogy ne tudjon visszanyílni a rés. Próbáljuk minél inkább a helyére illeszteni, mert miközben hűl, a repedések be tudnak forrni és a végeredmény tökéletesen szeletelhető lesz. Fontos! Szeletelés előtt hagyjuk a bejglit teljesen kihűlni.
"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.
Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?
A környezettudatos, fenntartható életmód kialakítása mindannyiunk közös érdeke.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
-
Egy jó szörp titka: így lett a házi receptből sikeres vállalkozás
A semmiből indulva vált országosan ismert prémium márkává a Mayer szörp.
-
Az energiatárolás ideje eljött – Az Ön cége készen áll rá? (x)
Az energiatárolás ma már nem opció, hanem versenyelőny. A PV Napenergia szakértelemmel és jogosultsággal segít megvalósítani.
-
A zsalupiac, mint a nagyberuházások trendmutatója (x)
A nagyberuházásokon használt zsaluk forgalma jól mutatja a piaci trendeket. A Meva dunakeszi regionális logisztikai központja a nyugat-európai kivitelezőket is kiszolgálja.
Portfolio Gen Z Fest 2025


