19 °C Budapest
Fiatal nő, aki otthon ellenőrzi a számlákat, az adókat, a bankszámla egyenlegét és kiszámítja a hitelkártyával kapcsolatos kiadásokat.

Súlyos kérések: magánszemélyek bankszámláiról is kimutatásokat kért a Szuverenitásvédelmi Hivatal

2024. augusztus 12. 14:31

Kiperelt kérések: magánszemélyek bankszámláiról is kimutatásokat kért a Szuverenitásvédelmi Hivatal - írja az Átlátszó.

Az Átlátszó által peres úton megszerzett dokumentumok szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZH) több állami intézménytől és köztestülettől olyan információkat kért, amelyek túlterjeszkednek a szervezet törvényi felhatalmazásán. A hivatal több levélben folyamatos információgyűjtésre hívott fel különböző állami szerveket. Például a központi banktól szuverenitásvédelmi „szemszögű” kimutatásokat kértek a kereskedelmi bankok ügyfeleinek számlájára érkező utalásokról.

Több kulcsfontosságú állami intézmény vezetője pozitívan válaszolt az SZH megkereséseire, amelyekben a hivatal információgyűjtésre vonatkozó kérésekkel fordult hozzájuk – derül ki az Átlátszó által megszerzett üzenetváltásokból. A központi bank, az adatvédelmi hatóság és a médiahatóság is üdvözölte a felkérést. Az adóhatóság arról tájékoztatta az Átlátszót, hogy köztük és az SZH között is megindult az együttműködés kialakítása.

A kérések azonban túlterjeszkedni látszanak az SZH törvényi felhatalmazásán, amely csak konkrét vizsgálatok esetében kötelezi az állami szerveket arra, hogy tájékoztatást adjanak a hivatalnak. Több levélben az SZH arra kérte a megkeresett intézményeket, hogy folyamatosan gyűjtsék „a szuverenitást sértő vagy veszélyeztető” tevékenységekkel kapcsolatos információkat, és ezeket adják át nekik.

Az SZH működését megalapozó törvény nem hatalmazza fel a szervezetet banktitok megismerésére. Ennek ellenére több kérés is érkezett a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB), amelyek célja volt, hogy a hivatal „a szuverenitásvédelmi törvény szempontjából megalkotott” kimutatásokat kapjon magánszemélyek és cégek bankszámlájára érkező utalásokról.

A könyvvizsgálói kamara arról tájékoztatta a portált, hogy nem tervezi teljesíteni az SZH kéréseit. Korábban nyilvánosságra került, hogy az ügyvédi kamara is megtagadta az ügyvédi titoktartást sértő kérések teljesítését.

Az SZH és az érintett intézmények közötti levelezést peres úton szerezte meg a portál, miután a hivatal megtagadta a tárgyban benyújtott közérdekű adatigénylés teljesítését.

Hat megkeresés, négy pozitív válasz

Az idén februártól működő SZH elnöke, Lánczi Tamás március végén összesen hat állami szerv és köztestület vezetőjének küldött levelet. Lánczi minden egyes üzenetben konkrét kéréseket fogalmazott meg. Több esetben ezek között szerepelt, hogy végezzenek folyamatos „szuverenitásvédelmi” információgyűjtést, és küldjék el ezeket adatokat a hivatalnak.

A hat megkeresést és négy szervezet válaszát megszerezte a hírportál. A másik két szervezetet arról kérdezte meg, hogyan reagáltak Lánczi levelére. Eddig kizárólag a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) elnökével folytatott levélváltás volt ismert nyilvánosan.

Négy megkeresett állami szerv – az MNB, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) – lényegében pozitívan válaszoltak vagy elkezdtek együttműködni.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A MÜK és a Magyar Könyvvizsgálói Kamara (MKVK) visszautasította Lánczi kéréseit arra hivatkozva, hogy azok sértik törvényben foglalt titoktartási kötelezettségüket.

MNB: információk bankszámlákról

Lánczi Tamás négy kérésével fordult Matolcsy Györgyhöz, az MNB elnökéhez. Először azt kérte, illesszék be rendszereikbe azt ahogy jövőbeni kéréseik befutnak hozzájuk. Másodszor azt kívánták elérni, hogy kimutatható legyen milyen utalások történnek egyes pénzintézetek ügyfelei számláin. Harmadszor azt akarták biztosítani hogy ilyen kimutatások alkalmasak legyenek projektcégek és magánszemélyek szuverenitást sértő tevékenységeinek feltárására. Negyedszer mesterséges intelligencia alkalmazását javasolták mintázatok felismerésére.

Matolcsy György április végén válaszában jelezte együttműködési készségét Farkas Ákoshoz irányítva őket konkrét elemek kidolgozására de részletekre nem tért ki.

NAIH: adatgyűjtés és tájékoztatás

Péterfalvi Attila három kéréssel találkozott: bejelentések továbbítása haladéktalanul; vizsgálatok tájékoztatása; kapcsolattartó kijelölése a szuverenitással kapcsolatos adatok gyűjtésére. Péterfalvi mindháromba beleegyezett és két petíciós oldalt is a hivatal figyelmébe ajánlott, melyeket aggályosnak talált adatvédelmi szempontból.

NAV: szuverenitásvédelmi hírszerzés

Vágújhelyi Ferenc NAV-elnököt arra kérte, az operatív elemző-értékelő tevékenység során tapasztalt szuverenitást sértő tevékenységekről haladéktalanul adjanak át információkat társzervek részére. A válaszlevelet a portál nem ismeri. Az Átlátszó Vágújhelyi Ferenc NAV-elnöknek címzett kérdésére a NAV-tól azt a választ kapta, hogy „a Szuverenitásvédelmi Hivatal által kezdeményezett együttműködés kialakítása jelenleg a két szervezet között folyamatban van”.

Médiahatóság: elemzések bejelentések

A Médiahatóságot elnöklő Koltay Andrástól azt kérte Lánczi, hogy az NMHH műsorfigyelő és -elemző főosztálya készítsen elemzéseket „a nemzeti szuverenitást sértő tartalmak megjelenéséről”, a hatóság pedig állítson fel egy olyan rendszert, ahol lakossági bejelentéseket fogadnak az ilyen tartalmakról. Ezeket az elemzéseket és bejelentéseket pedig „haladéktalanul” küldjék el az SZH-nak.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?