30 °C Budapest
Traditional hungarian dish lecso, made  onion pepper and tomato. Sometimes adding to it sausage, rice or egg

Itt a hagyományos magyar lecsó receptje: egyszerű és elronthatatlan, télire is eltehető

2024. július 21. 15:04

Ahány ház, annyi lecsó, tartja a mondás. Van azonban néhány olyan alapvetés, ami a lecsót lecsóvá teszi. Érdemes megismerni a hagyományos receptet, arányokat, ezt pedig már kedvünk szerint variálhatjuk később. Mutatjuk az egyszerű magyar lecsó receptjét, illetve hogy hogyan spájzolhatunk be belőle könnyedén télire.

2024-ben hamarabb köszönthet be a lecsószezon, mint a megszokott. Nem kell nyár végéig várni, hamarosan rengetegen kezdik árusítani a piacokon a lecsópaprikát és az akciós paradicsomot, illetve nemsokára már bőven érik majd a kiskertekben is a szabadföldi paradicsom. Használjuk ki a szezont: fogyasszunk ezekből minél többet nyersen, főzve - például lecsóként, mely tökéletes könnyű, nyári ebéd -, illetve ha tehetjük, raktározzunk a nyár ajándékaiból télire minél több üveggel.

Az első hivatalos „lecsó” recept először 1931-ben jelent meg az Új idők receptkönyvében (lecsó télire), illetve a Magyar Szakács című lapban (bácskai lecsó néven), még ugyanabban az évben – innentől azonban máris számtalan verzióban találkozhatunk kedvenc nyári ételünkkel. A hagyományos magyar lecsó három zöldségen, a paradicsomon, a paprikán és a vöröshagymán alapszik - írja a HelloVidék. Sokan 1:1:1 arányban használják a három alapanyagot, míg mások azt kedvelik, hogyha a paradicsom és a paprika dominál.

Vannak, akik meghámozzák a paradicsomot, vannak, akik egészen finomra aprítják őket és vannak, akik a durvára szeletelt zöldségre esküsznek, van, aki pépesre főzve szereti. Sőt olyan is van, aki azt kedveli, ha roppanós állagú a paprika - csak rajtunk múlik, hiszen a lecsó tipikusan olyan étel, amelyet százféleképpen készítenek.

Nem is beszélve arról, hogy a paprika-paradicsom-hagyma szentháromságot mivel egészítjük ki - ez szintúgy vidékenként, családonként változhat. A Pézcentrum korábbi, olvasók körében végzett szavazásából kiderült, hogy sokak szerint a lecsó natúrban tökéletes, mások viszont a tojásos vagy kolbászos verzióra esküsznek. Szintén elterjedt a virslis és szalonnás lecsó. Míg sokan kenyérrel szeretik enni a lecsót, mások belefőzik a rizst vagy a tarhonyát és egytálételként fogyasztják. Van, aki zsíron, más olajon futtatja a zöldségeket. Egyesek szerint a fokhagyma és a pirospaprika elengedhetetlen kellék - és a "hegyeserős" teszi igazán magyarrá - mások szerint a són és a borson túl minden fűszer felesleges. Kinek milyen az igazi lecsó? Ez ízlésen, családi hagyományokon múlik.

Az, hogy a lecsót milyen edényben készítjük, szintén konyhánként változik: megfőzhetjük a konyhában egy fazékban vagy serpenyőben, de a sütőben, tepsiben vagy cserépedényben is készíthetjük, egyesek viszont arra esküsznek, hogy az igazi lecsó szabadtűzön készül, bográcsban.

Egyszerű lecsó recept

A legtöbb receptben fél kilónyi paradicsomhoz és paprikához egy fej vöröshagymát használnak. Ez az általánosan elterjedt és könnyen megjegyezhető arány. Ha rizzsel vagy tarhonyával főzzük, ehhez a mennyiséghez 10-15 dekát adjunk - attól függően, mennyire szeretnénk feldúsítani, illetve, hogy mennyi levet engedtek a zöldségek. Ha pedig tojásosan készítenénk, akkor az említett arányhoz 4 egész tojást használjunk Horváth Ilona szakácskönyve alapján. A alapvetően fűszerezés ízlés szerint sóval, borssal és paprikával történhet.

A lecsó elkészítése

Olajon, vagy zsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát, ha paprikásan készítjük, megszórjuk pirospaprikával is. Hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát, megsózzuk, borsozzuk. Ha rizst vagy tarhonyát teszünk bele, akkor tegyük hozzá, mikor levet engedtek a zöldségek. Addig főzzük, amíg a lecsó leve elfő, illetve megpuhul a rizs/tarhonya. A virslit, kolbászt szintén akkor tehetjük bele, mint a rizst. A felvert tojást viszont akkor érdemes, amikor már nincs leve a lecsónak, vagy alig, és addig főzzük kevergetve, míg megszilárdul.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A lecsó eltevése télire

Attól függően, ki hogyan szokta, vagy kinek hogy a praktikus, sokféleképpen tehetünk el lecsó alapot is télire. Van, akinek a fagyasztóban több helye van tárolásra, vagy jobban szereti az alapanyagot eltenni, amiből később változatosabban főzhet. Ebben az esetben érdemes lehet lecsó csomagokat lefagyasztani, apróra vágott paradicsommal, paprikával és hagymával, amit télen csak ki kell kapni a fagyasztóból és elkészíteni már ízlés szerint. Ebből nemcsak lecsó, hanem lecsós hús, paella és más ételek is készülhetnek.

A másik módja a raktározásnak, hogy megfőzzük a lecsó alapot - csak paradicsomot, paprikát, hagymát -, de a legjobb tojás, vagy rizs, vagy bármiféle plusz hozzávaló nélkül, és ezt tesszük el télire. Így áll el a legtovább a befőttes üvegekbe eltett lecsó. Ehhez azonban szükség lesz megfelelő tárolóhelyiségre is - kamrára, spájzra - amely hűvös és fénytől védett.

A befőttes üvegeket tisztítsuk, fertőtlenítsük forró átmosással. Ha egy kisebb adagot teszünk el, például összesen 4 kilónyi paprikából és paradicsomból, akkor 5-6 nagyobb - tehát nem lekváros, hanem nagyobb befőttes/savanyúságos üvegre lesz szükség. Ezek nagyjából 700 ml méretűek szoktak lenni. A pontos mennyiség persze függ attól, mennyire lédúsak a zöldségek, illetve hogy mennyire sűrűre főzve szeretjük a lecsót. Viszont jobb, ha több üveget készítünk elő, mintha kevesebb lesz a végén. (Bár legfeljebb frissen megehetjük a kimaradt lecsó adagot.) Ellenőrizzük a kupakokat is, ha nem újat használunk! Ne rakjunk rá rozsdás kupakot, vagy olyat, amit már nem lehet jól megtisztítani.

Amikor a lecsó elkészült, töltsük a befőttesüvegekbe - ne színültig, hagyjunk egy kis helyet az övegben.Tegyük rá a kupakokat szorosan, majd fordísuk az üvegeket fejjel lefelé. Vigyázat, forró! Konyharuha, kesztyű használata ajánlott. 5 perc múlva visszafordítjuk az üvegeket és betesszük száraz dunsztba. Ennek lényege, hogy egy tárolóba, dobozba, ládába, kosárba, vagy akár nagyobb edénybe tesszük őket szorosan egymás mellé, amelyet már korábban kibéleltünk pokróccal, vagy paplannal, párnával, más hőtartó textíliával. Ha bent vannak az "ágyukban", akkor a tároló tetejét is lefedjük és így hagyjuk őket, amíg 2-3 nap alatt maguktól teljesen kihűlnek. Utána bekerülhetnek a spájzban a végleges helyükre, hogy télen előkaphassuk, ha lecsóhoz támad kedvünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 6. péntek
Zakariás
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?