23 °C Budapest
Strip of yellow sticky fly paper covered with insects. High quality photo

Ilyen undok kártevők lephetik el idén nyáron a magyar otthonokat: így készülj fel a fogadásukra

2024. július 4. 14:18

A nyári hőséggel együtt ismét előtérbe kerülnek azok a kellemetlen apróságok, akik éjjel nappal zümmögnek körülöttünk, megzavarva a nyugodt pihenést és a kellemes időtöltést. Bizony, ezek a legyek, akik nem csupán komfortérzetünket rontják, hanem komoly egészségügyi kockázatot is jelenthetnek mind az emberre, mind az állatokra nézve - írja a Megfoglak.hu. Ismerd meg bosszantó ellenségeid és fegyverkezz fel ellenük a légycsapó mellett hatékony és professzionális irtószerekkel.

A legyek kétségkívül a nyár legbosszantóbb rovarjai közé tartoznak. Ezek a szemtelen betolakodók szinte mindenhol ott vannak: a konyhában, a nappaliban, a kertben és még a hálószobában is. Miért legyeskednek körülöttünk éjjel-nappal, és hogyan védekezhetünk ellenük? Merüljünk el egy kicsit a legyek világában és ismerjük meg őket közelebbről is!

A leggyakrabban előforduló faj a házi légy

A világon mintegy 75 ezer légyfaj található, melyek közül valamennyi különböző tulajdonságokkal rendelkezik: van, amelyik vérszívó, egyes fajok nektárivók vagy rovarevők, de léteznek olyanok is, akik szúrnak vagy harapnak. A hazánkban leggyakrabban előforduló egyed, a házi légy (Musca domectica) ebből a szempontból szerencsére ártalmatlan, másfelől azonban súlyos egészségügyi gondokat okozhat. A házi légy előszeretettel petézik csupa olyan dolgokba, amire mi undorral nézünk: bomló anyagokba, például sertés-, ló -és baromfitrágyába vagy szerves hulladékokba, ami során többféle kórokozó jut be a tápcsatornájába. A testük felületén megtapadó vagy a bélcsatornájukba került fertőző mikroorganizmusokkal képesek enterális betegségeket terjeszteni, de akár a gazdasági károkozásban is lehet szerepük. 

A házi légy mindenevő, de legjobban a cukros, édes ízeket szereti, folyadékigénye pedig igencsak nagy. Pontosan ezért, ha fel akarjuk venni a harcot ellenük, extra tisztaságot kell tartanunk: ügyelnünk kell a szemetesünk lefedettségére, a problémás felületek fertőtlenítésére és az ételmaradékokra, de még akár az állateledel vagy egy félig teli borospohár is céltáblája lehet ezeknek a rovaroknak.

A légycsapdák a környezetre teljesen veszélytelenek, az irtószert nem tartalmazó rovarcsapdák kiválóan vonzzák a házi legyeket. A csapda olyan helyeken is alkalmas a légyirtásra, ahol irtószerek alkalmazása tilos vagy nem ajánlott, például kisgyerekek közelében. Hatékony lehet még zárt térben légy- és szúnyogirtó aeroszol, amely gazdaságos kiszerelésben, kellemes citromos illatával nyújt azonnali védelmet a repülőrovarok ellen.

A légyinvázió forrása nem csupán a lakásban, hanem gyakran kültereken is előfordulhat, ha ezek a bosszantó kétszárnyúak a kertünkben táboroznak le. Ilyenkor fel kell számolnunk az állott vizekkel, állati ürülékekkel, valamint nem árt fertőtleníteni a kinti szemetest is, hiszen tenyészőhelyeiket az élelmiszerek mellett rendszerint állati és emberi ürülékek biztosítják. Már csak azért is szükségesek ezek a lépések, mert a legyek szaporodása hihetetlenül gyors, a nőstény egy hónapos élete során kb. 600-800 új petét rak le. Szülőhelyüket csupán 400-500 méterre hagyják el, ezért a megfelelő irtószerekkel viszonylag könnyű lehet a befogásuk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Fontos figyelni arra is, hogy olyan helyeken, ahol nagyobb mennyiségben fordulnak elő kórokozók (pl. egészségügyi intézményekben, szálláshelyeken vagy piacokon), kiemelten kell gondoskodni a legyek és az egyéb kártékony rovarok távoltartásáról.

Ennek leghatékonyabb eszköze a rendszeres fertőtlenítés. A piacokon, húsboltokban előforduló hús-, dög- és dongólegyekre például különös figyelmet kell fordítani, hiszen ezek a rovarok képesek ehetetlenné tenni az élelmiszerárukat, sőt, akár még a beteg állatokra is veszélyesek lehetnek. Van olyan darázs- és légycsapda, mely irtószermentes csalogatófolyadékot és szexferomont is tartalmaz, hogy a rovarok messzebbről is ráleljenek a csapdára. Kiválóan alkalmazható házak, nyaralók kertjében, piacon, zöldség-gyümölcs és húsáru üzletek környékén, illetve bármely szabadtéri helyen, ahol a legyek nagy száma problémát okoz.

Szinantróp légyfajok

A szinantróp légyfajok közös jellemzője, hogy az ember környezetében érzik magukat a legjobban, azonban a házi légytől eltérő életmódot folytatnak. A házak, élelmiszeripari létesítmények és istállók jelentik számukra az élőhelyet, táplálékszükségletüket pedig döntően az élelmiszerek és a hulladékok biztosítják. A házi léggyel ellentétben ezeknek a fajoknak sokkal nagyobb a repülési távolságuk, így tenyészőhelyeiktől akár több kilométer távolságra is eljuthatnak.

  • A selymes döglégy (Lucilia sericata) világszerte az egyik legelterjedtebb döglégyféle, ami a házi légynél valamivel nagyobb és jellegzetes kékes-zöldes vagy aranyló fémes színű. Ez a légy a bomló húsokban petézik, olykor pedig a beteg állatok sebét is megcélozhatja.
  • Az Európában és Afrikában leggyakrabban előforduló közönséges húslégy (Sarcophagidae carnari) a döglégyhez hasonlóan a húsba rakja petéit. Előfordul minden olyan helyen, ahol a hús szabadon van hagyva, például vágóhidakon és húsboltok környékén.  
  • A kék dongólégy (Calliphora  vicina) acélkék színű, petéit bomló állati anyagra, elsősorban húsra  és dögre rakja. A csillárlégy (Fannia  canicularis) vagy kis házi légy a házi légyhez hasonló, de annál karcsúbb. Jellemzője, hogy a lakásokban keresi a fényt, kedvelt helye a csillárok környéke – innen kapta a nevét is. Magyarországon igen gyakoriak még a muslicák vagy gyümölcslegyek, melyekből megközelítőleg 30 fajta él, de a leggyakrabban előforduló a 2-4 mm nagyságú, piros szemű közönséges muslica (Drosophila melanogaster), amely 1-3 hét alatt fejlődik ki. Kifejezetten sok egyedet találhatunk szeszfőzdék környezetében, mivel vonzza az erjedt, ecetesedő gyümölcs, így a petéit is oda helyezi.
  • A kerítéslégy (Muscina stabulans), a házi légyhez hasonló szürke színű, lárvái a trágyában, szemétben, gyümölcsben és húsban fejlődnek. A lakásba ritkán téved be.
  • A sajtlégy (Piophila casei) apró, fényes fekete színű, petéit érettebb sajtba, zsíros húsba rakja, de dögön is megtalálhatók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 7. vasárnap
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 6. 19:22
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm