Scientists walking in the corridor

Több száz amerikai és európai egyetemet utasított maga mögé a Semmelweis Egyetem

MTI
2024. augusztus 13. 12:40

A Semmelweis Egyetem (SE) 14 szakterületen került be a világ legjobbjai közé, ezen belül a szív- és érgyógyászat területén a tavalyi eredményéhez képest 12 helyet előre lépve lett 31. a US News Best Global Universities listáján - mondta az egyetem rektora az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában. Merkely Béla hozzátette: ez a helyezés nemzetközi szinten is komoly visszhangot vált ki, hiszen ma a szív- és érgyógyászat az egész világon kiemelkedő terület, a legtöbb megbetegedés és a legtöbb halálozás ehhez a betegségcsoporthoz köthető.

Ehhez az eredményhez több száz amerikai és európai egyetemet kellett megelőznie, mint például a stockholmi Karolinska Intézet, a párizsi Sorbonne Egyetem, a londoni King's College vagy az egyesült államokbeli Boston és Washington Egyetem - mutatott rá Merkely Béla. Hozzátette: az elmúlt 15 évben szisztematikus fejlesztés zajlik az egyetemen, ezen belül is a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán az infrastruktúra és a humánerőforrás területén.

Kiemelte: a klinikán több mint 15 ezer műtétet végeznek, és nincs olyan beavatkozás, amit ne tudnának elvégezni. Merkely Béla beszélt arról is, hogy az SE nagy szerepet vállal a régió egészségügyi ellátásának fejlesztésében is, valamint, hogy Magyarország soros uniós elnöksége idején az egészségügy kiemelt prioritása a szív- és érrendszeri betegségek elleni fellépés és a közös EU-s cselekvési terv kialakítása.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?