17 °C Budapest
the photo shows the security equipment, handcuffs, gloves and nightstick.

Azért ez nagyon durva: gumibotot is használtak az iskolaőrök magyar iskolákban

2024. augusztus 9. 09:01

Az iskolaőrök iránti kereslet folyamatosan növekszik Magyarországon, azonban az állomány feltöltöttsége még mindig nem éri el a kívánt szintet. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) adatai szerint 2024 júliusában 731 iskolaőr teljesített szolgálatot, miközben 806 nevelési-oktatási intézmény jelentkezett a programba. Ez azt jelenti, hogy az iskolák 91 százaléka rendelkezik iskolaőrrel - írja a HVG.

A most zárult tanév során az iskolaőrök összesen 234 esetben intézkedtek, amelyből 46 alkalommal kényszerítő eszközt is alkalmaztak. Ezek között szerepelt bilincs, gázspray és gumibot használata is. Az előző tanévben, a 2022/2023-as időszakban mindössze 199 intézkedés történt, és csak 27 esetben volt szükség kényszerítő eszközre.

Az ORFK közérdekű adatigénylésére adott válaszokból kiderült, hogy egy év alatt az iskolaőrök száma 26 fővel nőtt, míg a programba bevont iskolák száma 40 százalékkal emelkedett. A toborzás folyamatosan zajlik annak érdekében, hogy minden igénylő intézménybe jusson iskolaőr. A fizetések ugyan nőttek, de továbbra sem vonzóak: Budapesten és Pest megyében havi bruttó 336 ezer forintot keresnek az iskolaőrök, míg más megyékben ez az összeg bruttó 326 ezer forint.

Az alacsony bérek mellett a jelentkezők számára kevés követelményt támasztanak: elegendő a középfokú végzettség és az egészségügyi, pszichológiai és fizikai alkalmasság. Ezzel szemben például egy határvadász akár bruttó 400 ezer forintot is kereshet, ráadásul oda elég a nyolc általános iskolai végzettség.

A statisztikák szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történt a legtöbb súlyos eset mindkét tanévben. A most zárult tanév során itt kilenc alkalommal kellett beavatkozniuk az iskolaőröknek: öt esetben testi kényszert alkalmaztak, egyszer bilincset használtak, kétszer gázspray-t vetettek be és egyszer gumibotot használtak. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye holtversenyben vezeti a listát Borsoddal kilenc esettel, de itt mindegyik eset testi kényszer alkalmazásával zárult.

Az országos adatok alapján három megye – Csongrád-Csanád, Komárom-Esztergom és Nógrád – volt olyan szerencsés helyzetben idén, ahol nem volt szükség durvább beavatkozásra vagy kényszerítő eszköz használatára.

Az iskolaőri program négy éve indult el hivatalosan Magyarországon. Pintér Sándor belügyminiszter már 2012-ben felvetette az ötletet, de akkor még nem tartozott hozzá az oktatásügy. Végül 2013-ban kísérleti jelleggel indult el az "iskolarendőrség", majd jelenlegi formájában 2020 óta működik.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A program indulása óta több mint háromszázan hagyták el a pályát különböző okok miatt. A legnagyobb fluktuáció Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt tapasztalható. Az elmúlt tanév során azonban nincs adat arról, hányan mondtak fel.

Friss hír szerint vádat emeltek egy diáklányt zaklató iskolaőr ellen; az ügyészség szerint februárban fogdosott egy tizenhárom éves lányt és szexuális ajánlatot tett neki. Korábban pénzbüntetésre ítéltek egy másik iskolaőrt egy ötödikes bántalmazása miatt és egy hetedikes lány zaklatása miatt is vádat emeltek már korábban egy másik személy ellen.

Összességében tehát bár növekszik az iskolaőrök száma és javulnak a feltöltöttségi mutatók is, továbbra is kihívásokkal kell szembenézniük mind anyagi téren mind pedig a munkaerő megtartásában és toborzásában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?