17 °C Budapest
One man, senior man ready for pruning fruit trees in his orchard in winter, holding pruning shears, he looks tired.

Sokan nem tudják, pedig van nyugdíj előtti segély: mutatjuk, kinek jár a nyes 2024-ben

2024. október 22. 10:00

Azt sokan tudják, hogy a munkanélkülieket, akik állást keresnek, megilleti az álláskeresési segély. Azzal azonban már kevesebben vannak tisztában, hogy a nyugdíjazás előtt állók számára, akik állást keresnek, létezik egy további juttatás, a nyugdíj előtti álláskeresési segély. Mivel a nyugdíjhoz közel álló álláskeresők a munkaerő-piacon hátrányosabb helyzetben vannak, mint a fiatalok, amennyiben kimerítették az álláskeresési járadék kereteit és továbbra sem találtak munkát, jogosultak lehetnek további segélyre. Mutatjuk, milyen esetekben, ki és hogyan igényelheti a nyes-t, vagyis a nyugdíj előtti segélyt 2024-ben.

A nyugdíj előtti álláskeresési segély megnevezésű ellátás folyósításának célja, hogy azok az álláskeresők, akik korábban (a törvényben meghatározott időtartamon belül) már részesültek álláskeresési járadékban, és az álláskeresési járadékuk folyósításának időtartama elérte a törvényben meghatározott időtartamot, az öregségi nyugdíjra való jogosultságuk időpontjának eléréséig ellátásban részesüljenek, ha addig már legfeljebb 5 évük van hátra - írja honlapján a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az ellátás létjogosultságát az a körülmény adja, hogy az időskorú, nyugdíjhoz közel álló álláskeresők a munkaerő-piacon rendkívül hátrányos helyzetben vannak, elhelyezkedési esélyeik sokkal rosszabbak, mint a fiatalabb korú álláskeresőké. Az ellátás segítséget nyújt számukra a megélhetéshez addig az időpontig, amíg a nyugdíjjogosultságot el nem érik - írják.

A nyugdíj előtti álláskeresési segély, vagy rövidítve nyes feltételei 2023. január 1-jétől módosultak. A segély feltételeit a 1991. évi IV. törvény a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szabályozza, melynek 24. §-a szerint az álláskereső részére – az e törvényben meghatározott feltételek szerint – álláskeresési ellátásként álláskeresési járadék, nyugdíj előtti álláskeresési segély, valamint költségtérítés jár. Ebben a cikkben azt mutatjuk be, ki jogosult nyugdíj előtti segélyre, mik a feltételei és hogyan lehet igényelni.

Nyugdíj előtti álláskeresési segély 2024 - Ki jogusult?

Az említett törvény 30. §-ának első bekezdése szerint az álláskereső kérelmére nyugdíj előtti álláskeresési segélyt kell megállapítani, ha

  • a) rendelkezik a 25. § (1) bekezdésének d) pontjában, meghatározott feltételekkel, (vagyis: "munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és számára az állami foglalkoztatási szerv sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani"
  • és b) a kérelem benyújtásának időpontjában ba) az álláskeresőre irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez legfeljebb öt év hiányzik, és bb) az álláskereső a megelőző három éven belül összesen legalább 45 napon át álláskeresési járadékban részesült,
  • és c) a b) pontban foglalt feltételeken túl az álláskereső a kérelem benyújtásának időpontjában álláskeresési járadékra ismételten nem szerzett jogosultságot, és ca) az álláskeresési járadék folyósítási időtartamát kimerítette, vagy cb) a folyósítási időtartam kimerítését megelőzően az álláskeresési járadék folyósítását az állami foglalkoztatási szerv – keresőtevékenység miatt – megszüntette.
  • valamint d) rendelkezik az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel, és
  • e) korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban és átmeneti bányászjáradékban nem részesül.

A nyes tehát elég speciális esetben járhat. Lényegében az lehet jogosult, akinek a nyugdíjkorhatár betöltéséig legfeljebb 5 éve van hátra, ugyanakkor szerzett már legalább 15 év szolgálati időt, és állást keres, de nem alkalmazzák sehol, és az állami foglalkoztatási szerv sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani. Továbbá az lehet csak jogosult, aki az igénylést megelőző 3 évben mér részesült legalább 45 napon át álláskeresési járadékban, tehát az álláskeresési járadék folyósítási időtartamát már kimerítette. Az is fontos, hogy az illető nem részesül korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban és átmeneti bányászjáradékban sem.

A nyes összege, a nyugdíj előtti álláskeresési segély utalása 2024-ben

A 30. § második bekezdése alapján az álláskeresési segély összegét a kérelem benyújtásának időpontjában hatályos kötelező legkisebb munkabér összege 40 százalékának alapulvételével kell megállapítani. A minimálbér 2024-ben bruttó 266 800 forint, ennek 40 százaléka 106 720 forint.

Mivel az álláskeresési segély összege naptári hónapra kerül megállapításra, a jogszabály rendelkezik arról is, hogy töredék hónap esetén az egy napra járó álláskeresési segély összege a megállapított összeg harmincad része. Ebben az esetben a napi összeg alapulvételével kell kiszámítani az adott hónapra járó álláskeresési segély összegét.

A kérelem pozitív elbírálása után van lehetőség igényelni a postai kifizetést és az utalást is. A nyes-t az álláskeresési járadékok utalásának, kifizetési dátumának időpontjában fizetik ki.

Fontos, hogy az álláskeresési segély az álláskereső öregségi nyugdíj, megváltozott munkaképességű személyek ellátása jogosultságának megszerzéséig terjedő időtartamra folyósítható.

A nyugdíj előtti álláskeresési segélyt terhelő levonások, adózás

A 106 720 forint bruttó összeget jelent, melynek nettója 70 960 forint havonta. A nyes lehet akár teljes összegű is, attól függően, milyen jogcímen ítlték meg! Erről érdemes még az igényléskor tájékozódni, hogy milyen levonások terhelhetik a nyes-t és fel kell-e tüntetni az adóbevallásban. A nyugdíj előtti segély besorolása ugyanis lehet bér, vagy nyugdíj is a személyi jövedelemadóról 1995. évi CXVII. törvény szerint. Amennyiben - és feltehetően ez a gyakoribb eset - a nyugdíj előtti álláskeresési segélyt bér jelleggel kapja valaki, akkor 15%-os szja és 10% nyugdíjjárulék fizetési kötelezettség terheli. A segélyt pedig szerepeltetni kell a szja-bevallásában.

Hogyan igényelhető a nyes 2024-ben?

A 30. paragrafus 4. bekezdése alapján az álláskeresési segély folyósításának kezdő napja az álláskeresési segély iránti kérelem benyújtásának napja. Ha az álláskereső a személyes adatait – az állami foglalkoztatási szerv részére – a személyes jelentkezését megelőzően – a Dáptv.-ben foglaltak szerint küldte meg, az álláskeresési segély folyósításának kezdő napja az adatoknak az állami foglalkoztatási szervhez történő megérkezésének a napja.

A minisztérium honlapja azt írja, hogy az állampolgárok részére az ellátási forma a munkaügyi központok kirendeltségein keresztül érhető el. Kiemelték, hogy amellett, hogy az ellátás nettó összegét pénzben kapják meg a jogosultak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Szükséges iratok:

  • igazolólap az álláskeresési járadék és álláskeresési segély megállapításához;
  • nyugdíjbiztosítási igazgatóság által kiállított szolgálati idő igazolás.

Kérelem és nyilatkozat formanyomtatványok, melyeket a kirendeltségen való megjelenés alkalmával az ügyintéző tölt ki és rögzít az informatikai rendszeren keresztül. A kérelem benyújtása az ügyfelek részéről úgy történik, hogy személyesen bemennek a kirendeltségre, ahol a kérelem nyomtatványt (nem jogszabállyal rendszeresített, tehát nem kötelező jelleggel alkalmazandó nyomtatvány!) névre szólóan kinyomtatják a részükre, és az ügyfél ezen a nyomtatványon kérheti az ellátás megállapítását.

Az eljárásnak nincs költsége.

Meddig jár a nyugdíj előtti segély?

Az ötödik bekezdés szerint megszűnik az álláskeresési segély folyósítása a 28. § (1) bekezdés a)–e) pontjában meghatározott esetben.Vagyis ha az álláskereső

  • ezt a) kéri, a kérelemben megjelölt időponttól,
  • b) megváltozott munkaképességű személyek ellátására válik jogosulttá, a jogosultság kezdő napjától,
  • c) oktatási intézmény nappali tagozatán folytat tanulmányokat, a tanulói, hallgatói jogviszony kezdő napjától,
  • d) meghalt, a halál bekövetkezését követő naptól,
  • e) az álláskeresési járadék folyósítási idejét kimerítette, a folyósítási idő utolsó napját követő naptól,

néhány kivételtől eltekintve, amit a törvény részletez.

Meg kell szüntetni az álláskeresési segély folyósítását a 28. § (2) bekezdésében meghatározott esetben. Vagyis akkor, ha

  • a) az álláskeresőt törlik a nyilvántartásból, a nyilvántartásból való törlés napjától,
  • b) az álláskereső kereső tevékenységet folytat, és a 36. § (1) bekezdése szerinti bejelentési kötelezettségét elmulasztotta, a kereső tevékenység kezdő napjától, ha ez nem állapítható meg, a kereső tevékenység megállapításának napjától.

Bizonyos esetekben szünetelhet a nyes folyósítás, például ha a jogosult letartóztatásban van, elzárás büntetését vagy szabadságvesztés büntetését tölti, a kényszerintézkedés vagy büntetés megkezdésének napjától, kivéve, ha ba) a szabadságvesztés büntetést közérdekű munka vagy pénzbüntetés átváltoztatása miatt állapították meg, vagy bb) reintegrációs őrizetben van, vagy közfoglalkoztatás alatt, a közfoglalkoztatási jogviszony kezdő napjától, vagy az önkéntes tartalékos katonai szolgálat keretében tényleges szolgálatot teljesít, ezen időszak teljes időtartamára. A részletes szabályokat a vonatkozó törvény tartalmazza.

Nyugdíj előtti segély melletti munkavégzés, nyes mellett mennyit lehet dolgozni?

Ahogy a fenti esetek is szemléltetik, a nyes azoknak járhat, akik nem találtak munkát és már kimerítették az álláskeresési segély keretét, valamint közelednek a nyugdíjkorhatár betöltéséhez. Amint valaki munkába áll újra, elveszíti a jogosultságát a nyugdíj előtti segélyre. Így nyes "mellett" nem lehet dolgozni, vagy dolgozik valaki, vagy az álláskeresési segélyt kapja.

Van teendő, ha már megállapították a nyes-t?

A NyugdíjGuru azt írja, ha megállapították a nyes-t, akkor a segélyben részesülőt a következő együttműködési kötelezettségek terhelik:

  • A nyugdíj előtti álláskeresési segélyre jogosult vagy abban részesülő álláskereső az együttműködési kötelezettség keretében a számára felajánlott megfelelő munkahelyet köteles elfogadni. A nyes-ben részesülőnek saját magának is aktívan munkahelyet kell keresnie, nem elég csak a hatóság felajánlásaira várnia.
  • A nyes-ben részesülőnek az állami foglalkoztatási szervnél az általa meghatározott időpontban, de legalább 3 havonta jelentkeznie kell.
  • A nyes-ben részesülőnek az állami foglalkoztatási szerv által felajánlott munkaerő-piaci szolgáltatást, valamint az állami foglalkoztatási szerv által támogatott képzési lehetőséget el kell fogadnia, igénybe kell vennie. A nyes-ben részesülőnek részt kell vennie a megfelelő munkahelyhez jutást elősegítő munkaerő-piaci programban.

 

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 22. kedd
Elõd
43. hét
Október 22.
cAPS lOCK vILÁGNAP
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?