17 °C Budapest
Man stares out the window through the blinds

Nyugdíjkorhatár: itt a nyugdíjtáblázat - mutatjuk, hol a legalacsonyabb és hol a legmagasabb Európában és a világon

2024. október 13. 15:32

A világ sok országában egyre nagyobb terhet jelent az elöregedő társadalmat problémája. Az egyik megoldás erre a helyzetre a nyugdíjkorhatár emelése. A férfi nyugdíjkorhatár sok országban több évvel eltérhet a női nyugdíjkorhatártól, ezt a helyzetet számos helyen úgy kezelik, hogy igyekeznek fokozatosan a nőkre vonatkozó korhatárt a férfiakéhoz igazítani. A nyugdíj jogosultság sok országban több összetevős, szolgálati időtől, gyermekek számától is függhet. A cikkünkben található nyugdíj táblázat megmutatja, 2024-ben és az utolsó elérhető adatok alapján milyen különbségek mutatkoznak országonként a nyugdíjkorhatár alakulásában. A nyugdíjkorhatár alakulása 1990-től Magyarországon más európai országokhoz hasonlóan emelkedő tendenciát mutat, szakértők szerint pedig szükség lenne további emelésre.

Nemrég jelentette be Hszi Csin-ping a Kínai Népköztársaság elnöke, hogy férfiak esetében 63 évre, nők esetében pedig  55 évre (köztisztviselők esetében 58 évre) emelik a nyugdíjkorhatárt. Kínában az 1950-es évek óta nem emelkedett a nyugdíjkorhatár, most azonban a nyugdíjrendszer fenntarthatatlansága miatt muszáj volt korhatárt emelni a kormány szerint. Az elöregedő társadalom problémája ugyan Kínát csak most érte el, a világ számos pontján már hosszú évtizedek óta keresik erre a megoldást az országok, megoldásként pedig a nyugdíjkorhatár emelése is időről időre felmerül. Ahogy például Magyarországon is felmerült ez a kérdés a szakértők szerint elkerülhetetlen nyugdíjreform kapcsán.

Nyugdíjkorhatár a világ országaiban - nyugdíj táblázat

Ha megnézzük az alábbi táblázatot, látható, hogy a világ országaiban nagy eltérések mutatkoznak nyugdíjkorhatár tekintetében. Van, ahol még a 60 évet sem éri el a nyugdíjkorhatár, az elöregedő társadalmak azonban lépcsőzetesen emelik a korhatárokat. A következő évtizedekben nem egy helyen már inkább a 70 évet közelíti majd a nyugdíjkorhatár.

Eltérő férfi nyugdíjkorhatár

Az is érdekes, hogy míg egyes országokban a férfi nyugdíjkorhatár magasabb, mint a nőkre vonatkozó, máshol nincs különbség. A táblázatban a tervezett változásokat is igyekeztünk feltüntetni, ezekből kiolvasható, hogy számos országban igyekeznek ezt a meglévő különbséget kiegyenlíteni.

Egyes országokban a vállalt gyermekek számától függően csökkenhet a nőkre vonatkozó korhatár. A dolgozó foglalkozásától függően kaphat korkedvezményt sok országban - ez a szabály a magyarok számára sem ismeretlen, hazánkban azonban már megszűnt az ilyen lehetőséges például a fegyveres szerveknél szolgálók számára. Egyes esetekben, ha a dolgozók elértek egy bizonyos szolgálati időt, akkor hamarabb nyugdíjba vonulhatnak - ennek azonban lehetnek anyagi vonzatai, alacsonyabb összegre lehetnek jogosultak.

Ebből a szempontból a Nők 40 nyugdíj igazi hungarikum: sehol a világon nincs olyan kedvezményes nyugdíjazási lehetőség, mely csak a nőkre vonatkozna bizonyos szolgálati idő elérése után és nem jár semmiféle hátránnyal anyagilag a korhatár betöltése előtti nyugdíjazás. A Nők 40 fenntarthatatlanságát már évek óta hangsúlyozzák a nyugdíjszakértők, időről időre fel is röppenek a hírek a megszüntetésével kapcsolatban, az egyik ilyen hírt azonban nemrég cáfolta meg a Pénzügyminisztérium.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Nyugdíj jogosultság összetevői

A nyugdíj jogosultság feltétele a legtöbb országban nemcsak a korhatár betöltése, hanem egy bizonyos szolgálati idő letöltése is. Bizonyos foglalkozások esetében számos országban kevesebb szolgálati idő is elegendő lehet.

Nyugdíjkorhatár alakulása 1990-től Magyarországon

A magyarnyugdíjrendszer 1990 óta számos váltáson ment keresztül, ugyanakkor több alapvető szabály a mai napig érvényben van. A nyugdíjrendszer átalakulását háro nagyobb korszakra lehet osztani, az első az 1990-től 1997-ig tartó időszak, amikor a társadalombiztosítási rendszert az új politikai, gazdasági helyzethez igazították, majd a következő 13 évben a nyugdíjrendszer erősen támaszkodott a magánnyugdíjpénztári pillérre. A harmadik korszak pedig a 2011-től napjainkig tartó időszak, amikortól államosították a magánnyugdíjpénztárakat, megszüntették a korkezdvezményes nyugdíjakat, fokozatosan átalakították a rokkantnyugdíjat, stb. Lássuk az elmúlt 20 év legfontosabb intézkedéseit:

  • 2003 és 2005 között a Medgyessy-kormány fokozatosan bevezette a 13. havi nyugdíjat (25%: 2003-ban, 50%: 2004-ben, 75%: 2005-ben), így 2006-tól 2008-ig teljes 13. havi nyugdíj járt
  • 2009 januárjától maximálták a 13. havi nyugdíj összegét 80 ezer forintban
  • 2009 júliusától a Bajnai-kormány kivezette a 13. havi nyugdíjat
  • 2010. január 1-től két fontos intézkedés történt, döntöttek a nyugdíjprémium bevezetéséről - szintén a Bajnai-kormány - és a korhatár fokozatos emeléséről. A korhatáremelési ciklus végét 2022-ben határozták meg.
  • 2010. szeptember 30 -tól magánnyugdíjpénztári rendszer újra állami kézbe került az Orbán-kormány döntése alapján
  • 2011. január 1-től bevezették a Nők 40-et
  • 2011. december 31-től megszüntették az összes korhatár előtti nyugdíjformát (korkedvezményes, korengedményes, korhatár előtti teljes vagy csökkentett összegű nyugdíjak, szolgálati nyugdíjak) és a rokkantsági nyugdíjakat
  • 2012. december 31-én eltörölték a járulékplafont
  • 2021-ben rendkívüli módon minden jogosultnak 80 ezer forint nyugdíjprémiumot ítéltek meg
  • 2021-től fokozatosan visszavezették a 13. havi nyugdíjat (2021-ben 25% járt, 2022-től teljes összeg, bár az eredeti tervek szerint 100% csak 2024-től járt volna).

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 13. vasárnap
Kálmán, Ede
41. hét
Október 13.
"Öltözz ki!" nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?