11 °C Budapest
Nyugdíjtervezés a nyugdíjas szegénység elkerülése érdekében

Ez már a nyugdíjösszeomlás előszobája Magyarországon: itt már az ezermilliárdok sem segíthetnek?

2024. szeptember 5. 18:45

Hiába nő meredeken az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona, az egy főre jutó nyugdíjpénztári megtakarítás mindössze alig 2 millió forintra rúg, vagyis nem egészen nyolc és fél havi nyugdíjra elegendő - írja a Népszava.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyonának jelentős növekedése ellenére az egy főre jutó megtakarítás továbbra is alacsony szinten áll. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona egy év alatt 19,5 százalékkal nőtt, elérve a közel 2100 milliárd forintos rekordszintet az első félév végére. Ehhez hozzáadódik a megmaradt magán-nyugdíjpénztárak 321 milliárd forintos vagyona, amely 15,3 százalékos növekedést mutat az előző évhez képest.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak befektetési teljesítménye azonban némileg visszaesett. Az első félévben 125 milliárd forint nyereséget értek el, ami 16,7 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A pénztárak befektetési stratégiája továbbra is konzervatív: a tagi vagyon 53 százalékát kötvényekbe, 33 százalékát befektetési alapokba, míg mindössze 10 százalékát részvényekbe fektették.

A magyar állampapírok továbbra is domináns szerepet játszanak a nyugdíjpénztárak portfóliójában, bár részesedésük 4,8 százalékponttal csökkent az elmúlt évhez képest, 42,8 százalékra. Ez a konzervatív befektetési politika hozzájárulhatott az eredmények mérséklődéséhez, különösen az állampapírhozamok csökkenésének fényében.

Érdekes tendencia, hogy míg a nyugdíjpénztári tagok száma enyhe csökkenést mutat (1 millió 68 ezer tag az önkéntes és 50,6 ezer a magánpénztárakban), addig az egészségpénztárak tagsága 5,1 százalékkal nőtt, elérve az 1,15 millió főt. Ez arra utalhat, hogy az emberek inkább a jelenlegi egészségügyi kiadásaikra koncentrálnak, mintsem a távoli jövőre.

Az egy főre jutó nyugdíjpénztári megtakarítás azonban továbbra is alacsony, mindössze 1,96 millió forint, ami alig nyolc és fél havi nyugdíjra elegendő. Ez rávilágít arra, hogy az önkéntes pénztárakban felhalmozott összegek nem nyújtanak megfelelő fedezetet a várható 20-30 éves nyugdíjas időszakra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A helyzetet súlyosbítja az állami nyugdíj- és egészségbiztosítási rendszer jelentős hiánya. A Pénzügyminisztérium adatai szerint az első félévben a Nyugdíjbiztosítási Alap 3 326 milliárd forintot fordított nyugdíjakra, amihez 531 milliárd forintos költségvetési támogatásra volt szükség. Az Egészségbiztosítási Alap esetében még rosszabb a helyzet: a 2 274 milliárd forintos kiadásokhoz 945 milliárd forint támogatást kellett átutalni a költségvetésből.

Összességében a két társadalombiztosítási alap éves szinten 2 416 milliárd forintos hiánnyal küzd, ami komoly kihívást jelent a jövőre nézve. Ez a helyzet rámutat az öngondoskodás fontosságára, ugyanakkor látható, hogy ez egyelőre csak a társadalom szűk rétege számára megvalósítható.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 15. 21:03