14 °C Budapest
Elderly 95 years old woman sitting miserably at the table at home and counting remaining coins from the pension in her wallet after paying the bills.

Komoly gond van a nyugdíjemeléssel: nem lesz korrekció, szétszakad a társadalom

2024. augusztus 19. 17:32

A nyugdíjemelés nem garantálja a nyugdíjasok vásárlóerejének (a nyugdíj reálértékének) a tényleges megőrzését. A nyugdíjasok relatív elszegényedése az idén is folytatódik - közölte a NyugdíjGuru.

A nyugdíjemelés jelenlegi rendszere nem biztosítja teljes mértékben a nyugdíjasok vásárlóerejének megőrzését, ami a relatív elszegényedésük folytatódásához vezet. Bár Magyarországon a nyugdíjakat az infláció mértékével kell emelni, a gyakorlatban ez nem garantálja a nyugdíjak reálértékének tényleges fenntartását.

Az emelés kizárólag az inflációt veszi figyelembe, figyelmen kívül hagyva más fontos tényezőket, mint például az országos nettó keresetek alakulását. Ennek következtében a nyugdíjasok relatív elszegényedése elkerülhetetlen azokban az években, amikor a bérek növekedése meghaladja az inflációt. Az idei év is ilyen, hiszen a várható keresetnövekedés akár kétszer-háromszor gyorsabb lehet az infláció üteménél.

A nyugdíjemelés folyamata több problémát is felvet. Az emelés mértéke becsléseken alapul, amelyek gyakran pontatlanok lehetnek. A költségvetési törvényben előre tervezett inflációs ráta szerint hajtják végre a januári emelést, majd szükség esetén novemberben korrigálják azt. Ez az eljárás azonban nem veszi figyelembe az év utolsó harmadának tényleges inflációját, ami további veszteséget okozhat a nyugdíjasoknak.

Az idei helyzetet tekintve, bár a KSH legutóbbi adatai szerint az általános és a nyugdíjas infláció egyaránt 4,1% volt júliusban, ez az átlagszám elfedi a valóság keserű részleteit. A nyugdíjasok a boltokban jóval magasabb áremelkedéssel szembesülnek egyes alapvető élelmiszerek esetében. Például, egy év alatt a cukor ára 46,3%-kal, a liszté 12,4%-kal, a sertéshúsé pedig 10,7%-kal emelkedett.

A nyugdíjemelés egységes százalékos mértéke tovább mélyíti a nyugdíjas társadalmon belüli egyenlőtlenségeket. Bár az arányok matematikailag nem változnak, a vásárlóerő érzete és a nyugdíjasok önbecsülése igen. A szegényebb nyugdíjasok relatíve még szegényebbnek, a gazdagabbak pedig még gazdagabbnak érzik magukat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A jelenlegi rendszer nem kompenzálja sem a korábban megállapított nyugdíjak leszakadó értékét, sem a mélyszegénységbe csúszott nyugdíjasok helyzetét. Emellett problémát jelent, hogy a nyugdíjemelést a két évvel korábbi fogyasztói kosár alapján számítják, ami rendkívüli helyzetekben jelentősen eltérhet az aktuális fogyasztási szokásoktól.

Összességében a jelenlegi nyugdíjemelési eljárás elsősorban az állam érdekeit szolgálja, nem pedig a nyugdíjasokét. A nyugdíjasok hosszú hónapokra kamatmentesen kölcsönadják az államnak a nekik járó emelést, sőt, az év utolsó négy hónapjára járó pótlólagos emelésről részben vagy teljesen le is mondanak. Ez a helyzet mindaddig fennáll, amíg a nyugdíjemelési rendszer érdemi reformjára nem kerül sor.

Iskolakezdés 2024 felmérés

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2024/2025-ös tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat és hogy valós képet kapjunk az ország helyzetérről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 12. csütörtök
Mária
37. hét
Szeptember 12.
Programozók napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?