17 °C Budapest
Senior citizen couple taking a walking in a park during summer morning. Seniors couple spend time in public park together.

Így úszott el az őszi nyugdíjemelés: ezért nem kapnak idén kompenzációt az idősek

2024. augusztus 6. 08:14

Nem lesz az idén még egy nyugdíjemelés - írja a Piac & Profit. 2024 januárjában 6 százalékkal nőttek a nyugdíjak, a várható infláció kompenzálására, viszont legfrissebb adatok szerint nem haladják meg az idei áremelkedések a kormány által kalkulált értéket, ezért a nyugdíjasok járandóságai csak jövőre növekedhetnek ismét.

A szakértők jelenleg egyetértenek abban, hogy az idei infláció nem éri el majd a 6 százalékot, várhatóan valamivel 5 százalék felett lesz - mondta el Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke. Arról viszont még nincs döntés, hogy januártól mennyivel növekedhetnek a nyugdíjak, mivel bejelentették, a jövő évi költségvetést csak az amerikai elnökválasztást követően terjeszti a kormány a parlament elé - írja a lap. Arra a kérdésre, hogy mi köze lehet a magyar nyugdíjaknak az amerikai választáshoz a szakember úgy válaszolt, semmi.

A következő év nagyon izgalmas lehet a magyar időseknek, hiszen a kabinet azt ígérte, akkorra készül el az új magyar nyugdíjtörvény. Ennek előzménye, hogy 2022 októberében, a világjárványt követően az uniós országoknak be kellett adniuk egy helyreállítási és ellenállóképességi tervet. Magyarország egy úgynevezett 27 mérföldköves tervet nyújtott be, amit az unió el is fogadott. Ebben a tervben az egyik mérföldkő az új nyugdíjtörvény megalkotása volt, aminek két pillérét is kijelölték. E két pillér, a fenntarthatóság és a méltányosság. Az új magyar nyugdíjtörvény nemzetközi szakértők bevonásával készülhet el.

A folyamat azonban látszólag elakadt. A kormány az OECD szakértőit kérte fel a nyugdíjtörvény előkészítésében való részvételre, a jelentés azonban múlt év vége óta nem jelent meg. Karácsony Mihály az OECD-hez fordult, és kiderült, hogy elkészült a jelentés, a kormány pedig kifizette. Azonban a Nyugdíjas Parlamentnek eddig nem sikerült megszereznie azt a Pénzügyminisztériumtól.  A eredetileg elfogadott tervezetben az szerepelt, hogy 2024 első felében kell lefolytatni a nyilvános társadalmi vitát a jelentés alapján, ez nem történt meg - írták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?