Hands of pension man reading retirement paperwork about policy, investment options and funeral cover while planning finance, insurance and budget at home. Signing will, legal document and contract

Fontos változás élesedett a nyugdíjaknál: már csak így lehet igényelni, különben bukod az ellátást

2024. július 4. 09:27

Megváltoztak a nyugdíj igénylésének szabályai, júliustól kezdve már az új rendszer szerint lehet csak nyugdíjért folyamodni - számolt be róla az Infostart. A július 1. után beadott visszamenőleges nyugdíjigényléseknél az ellátás összege az idei szabályok alapján kerül megállapításra.

Az új nyugdíjigénylési szabályok szerint lehet már csak nyugdíjért folyamodni, ám ez sokaknak előnyökkel is járhat. Az öregségi nyugdíjat legkorábban a jogosultsági feltételek bekövetkezésének napjától vagy egy későbbi, tetszőleges időponttól lehet igényelni. Emellett lehetőség van lehetőség visszamenőleges igénylésre is, de július 1-től ennek lehetőségei korlátozottabbak.

A jogszabályok megfelelő jogosultsági feltételek esetén engedélyezik a nyugdíj visszamenőleges igénylését. Ilyenkor az ellátás elbírálásakor mindig az ellátás kezdetén érvényben lévő szabályok érvényesek, és a visszamenőleges érvényesítés más, korábban teljesített kötelezettségek felülbírálatával járhat.

Ha valaki korábban már teljesítette a nyugdíj feltételeit, de júliusig várt az igényléssel, a nyugdíj legkorábbi megállapítási kezdőpontja már csak 2024. január 1. lehet. Ez azt jelenti, hogy a kérelmezők már nem választhatják meg, hogy a tavalyi vagy az idei feltételek szerint állapítsák meg nyugdíjuk összegét, mindenképpen az idei szabályok vonatkoznak rájuk.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint a július 1-jét megelőző kérvény beadása leginkább a vállalkozó nyugdíjasoknak érte meg. A tavalyi évre visszanyúló nyugdíjmegállapítás során a tavalyi vállalkozói bevételeikre is vonatkoztak a nyugdíjasokat érintő kedvezmények.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"Ha valaki már tavaly december 1-jéig betöltötte a nyugdíjkorhatárt vagy teljesítette a nők kedvezményes nyugdíjának feltételeit, visszamenőlegesen még kérhette, hogy tavalyi feltételek szerint állapítsák meg a nyugdíját. Így már idén jogosulttá vált a 13. havi nyugdíjra és a nyugdíjemelésre is. Ezek jelentős pluszt jelentenek, valamint visszamenőlegesen megkapta a nyugdíját is" – mondta el a szakértő a lapnak.

Azonban a nyugdíj összege magasabb lesz azoknak, akiknek az idei szabályok szerint állapítják meg a nyugdíjat, így azoknak az időseknek, akik nem dolgoznak nyugdíjuk mellett, ez a verzió éri meg jobban. Ennek oka a szakértő szerint az idei valorizációs szorzó magas, 14,2 százalékos mértéke: ez a tavalyi összeghez képest jelentősen növeli a nyugdíjak összegét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 7. vasárnap
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 6. 19:22
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem