13 °C Budapest
Electricity meter displaying kWh

Nagyon nem mindegy hogyan kapod az áramot: egy vagyont spórolhatsz a rezsin, ha erre odafigyelsz

2024. október 6. 15:01

Korábban az éjszakai áram fogalma szinte egyet jelentett az olcsó árammal, amit leginkább a villanybojlerek üzemeltetésére használtak. Manapság ugyan már nem létezik ez a kifejezés, de a kedvezményes áramfelhasználás továbbra is elérhető több különböző formában. A Pénzcentrumnál most annak jártunk utána ebben a cikkben, hogy milyen áramellátási ehetőségek állnak rendelkezésére a lakosságnak - ebből ugyanis meglepően sok van.

A megugró rezsiárak miatt egyre több háztartás keresi a lehetőségeket, hogyan csökkenthetnék havi kiadásaikat. Az áramfogyasztás optimalizálása és az energiatakarékosság kulcsfontosságúvá vált, ezért fontos tisztában lenni azzal, milyen áramszolgáltatási típusok és tarifák érhetők el a lakossági felhasználók számára. Sokak számára meglepő lehet, hogy milyen sokféle árszabás közül választhatnak, amelyek közül néhány kifejezetten a spórolásra ösztönöz. A Pénzcentrumon korábban már számos cikkben foglalkoztunk azzal, milyen trükkökkel lehet a legtöbb pénzt spórolni a hó végéig. Rengeteg családnak ugyanis egyre nagyobb gondot okoz kijönni a havi fizetésből. Ezért volt olyan cikkünk, amelyben a pénzügyi tudatosságot helyeztük fókuszba, amellyel könnyebb a gazdálkodás. Ebben a cikkben pedig arról írtunk, hogyan csökkenthető akár szemmel látható mértékben is a vízszámlánk. Mostani cikkünk célja elsősorban az, hogy áttekintsük a jelenleg elérhető áramellátási tarifákat, és bemutassuk, hogyan segíthetnek ezek a konstrukciók a költségek optimalizálásában.

Mi az az éjszakai áram?

Az éjszakai áram egy speciális, távvezérelt áramellátás volt, amely este 10 órától reggel 6 óráig volt hozzáférhető. Ez a periódus ideális volt, mivel a lakosság nagy része aludt, tehát a fogyasztás sokkal alacsonyabb volt. Napközben, amikor a legtöbb ember dolgozott és használt különböző eszközöket, megnőtt az áramigény. Az éjszakai áram sokkal olcsóbb volt, mint a nappali, így érdemes volt folyamatosan működő berendezéseket, például villanybojlereket, erre az áramforrásra kapcsolni. Ehhez külön mérőóra is szükséges volt. És bár ezt a lehetőséget azóta már kivezették, a lakosságnak azért így is érdemes áttekintenie a jelenlegi árszabásokat. 

Jelenlegi árszabások lakossági felhasználóknak

Bár az „éjszakai áram” kifejezés már nem szerepel az elérhető tarifák között, a kedvezményes áramfogyasztás továbbra is számos kategóriában elérhető. Íme az öt jelenleg elérhető tarifa, és az, hogy melyik kinek lehet hasznos:

A1 tarifa

Az A1 tarifa az alap tarifa, amely egy zónaidős áramellátást kínál, tehát a nap minden szakában ugyanannyiba kerül az áram. A számlázás évente történik a fogyasztás leolvasása alapján. Az MVM szerint egészen pontosan évi 1320 kWh mennyiségig kedvezményes díjú az elszámolás, amennyiben valaki kisfeszültségen vételez.

A tarifa előnyei:

  • egy zónaidős, így a nap minden időszakában azonos díjon kerül elszámolásra
  • évi 1320 kWh mennyiségig kedvezményes díjat tartalmaz
  • az elszámolás éves leolvasás alapján történik

A2 tarifa

Az A2 tarifa hétköznapokon 22:00 és 6:00 óra között, nyáron pedig 23:00 és 7:00 óra között olcsóbban lehet áramot fogyasztani, mivel ezek az időszakok a „völgyidők” közé tartoznak. Ezt a tarifát azoknak a lakossági felhasználóknak ajánlják, akiknek van olyan eszközük, amelyet éjszaka használnak. Feltételei, hogy valaki

  • kisfeszültségen vételez
  • rendelkezik olyan villamos berendezéssel, amely az éjszakai időszakban működik (vagy működhet) – ezzel jelentős megtakarítást érhet el.

A tarifa előnyei:

  • két zónaidős, így a völgyidőszakban kedvezőbb díjat tartalmaz
  • völgyidőszaknak minősül munkanapokon a 22-06 óra közötti időszak, nyári időszámítás esetén 23-07 óra közötti időszak, illetve nem munkanapokon a csúcsidőszak is

B alap tarifa

Ez a tarifa az A1 és A2 mellé választható kiegészítésként, az elszámolás éves leolvasás alapján történik. Ez az árszabás napi 8 órán át biztosít áramot, ebből 4-6 órát csúcsidőn kívül (és a legrövidebb kapcsolási idő sem lehet kevesebb 15 percnél). Ez a tarifa különösen alkalmas hőtárolós berendezések, például villanybojlerek kedvezményes működtetésére. Ehhez a tarifához vezérelt csatlakozási pont szükséges, amely csak olyan eszközökhöz használható, amelyek nem dugaszolhatóan csatlakoznak. Ezt az veheti igénybe, aki

  • kisfeszültségen vételez
  • rendelkezik vezérelt csatlakozási ponttal
  • és szakaszosan is biztonságosan üzemeltethető, külön mért berendezéssel rendelkezik

A tarifa előnyei:

  • meglévő hőtárolós berendezéseit kedvező áron üzemeltetheti
  • meglévő egész napos tarifájához képest jelentős megtakarítást érhet el

B Geo tarifa

A B Geo tarifa hőszivattyú működtetésére szolgál, amely naponta 20 órán át biztosít kedvezményes áramot. Ahhoz, hogy ezt a tarifát igénybe vehessük, a hőszivattyúnak több speciális feltételeknek kell megfelelni.

Ezek a következők:

  • meglévő, illetve új hőszivattyús rendszer villamosenergia-ellátásához keres megoldást
  • szakaszosan is biztonságosan üzemeltethető, külön mért berendezéssel rendelkezik

A tarifa előnyei:

  • 35%-kal kedvezőbb, mint a lakossági A1-es tarifa díja
  • környezetbarát
  • hatékony fűtési, hűtési és meleg víz előállítási mód egyben

H tarifa

A H tarifa idényjellegű, tehát csak az év bizonyos időszakában, október 15. és április 15. között érhető el. Különmért, kéttarifás mérő szükséges hozzá, és hőszivattyús fűtési rendszerekhez használható. Az veheti igénybe, aki

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • profilos elszámolású felhasználó,
  • egyetemes szolgáltatás keretében vételezi a villamos energiát
  • és rendelkezik külön mért, kéttarifás mérővel

A tarifa előnyei:

  • idényjellegű,
  • környezetbarát

Milyen eszközökhöz használható a kedvezményes áram?

A kedvezményes tarifákat leginkább hőtárolós berendezésekhez, például villanybojlerekhez, vagy fűtési rendszerekhez és hőszivattyúkhoz érdemes használni. A villanybojler például éjjel is felfűti a vizet, hogy nappal is legyen elegendő meleg víz, és mivel az éjszakai áram ára kedvezőbb, ez jelentős megtakarítást eredményezhet.

Hogyan lehet bekötni a kedvezményes áramot?

Az A2 vagy B tarifák igénylésekor figyelembe kell venni, hogy a vezérelt áram hozzáférését az otthonunkban biztosítani kell, amihez regisztrált villanyszerelőt kell kihívni. A szerelési munkadíjakon kívül felmerülhetnek további költségek is, például új mérőóra beszerelése, ami esetenként bontással, átalakítással járhat.

Mennyibe kerül a kedvezményes áram és hogyan lehet igényelni?

Az legújabb rezsiszabályok alapján azok a magyar háztartások, melyek felhasználási helyenként az éves átlagfogyasztás alatt maradnak, tehát 2523 kWh/év alatt, azok kedvezményes, rezsicsökkentett áron juthatnak továbbra is az áramhoz. A konkrét árakban elosztási területenként lehetnek apróbb eltérések, de az alábbiak nagyjából a sávok:

  • A1 és A2 tarifa esetén: 30,988 Ft-tól 43,409 Ft-ig
  • B alap tarifa esetén: 22,682 Ft-tól 23,520 Ft-ig

Ha a megadott mennyiségen felül fogyasztunk, akkor már lakossági piaci áron kell vételeznünk az áramot, ám még az is igen kedvezményes a valódi piaci árhoz képest.

  • Az A1 és A2 tarifa esetén a lakossági piaci ár 70,104 Ft/kWh
  • A B alap (régi, közismert nevén éjszakai áram) tarifa esetén pedig 60,935 Ft/kWh

Az adatokból tehát egyértelműen kirajzolódik, hogy a "B alap tarifával" igencsak sokat lehet spórolni, ám ehhez már rendelkezni kell egy úgynevezett "vezérelt csatlakozási ponttal". Ha olyan házban lakunk, vagy olyat vásároltunk, ahol eleve ki volt ez alakítva, azt érdemes megtartani és használni. Ellenben egy új kialakítása előtt fel kell mérni, hogy milyen költségek várhatók (új mérőóra, munkadíj, ügyintézés). Ennek fényében mérlegeljük, hogy szükséges-e.

Az igénylés előtt feltétlenül szükséges annak a felmérése, hogy a háztartásnak mennyi áramra van szüksége, mit szeretnénk a kedvezményes tarifával működtetni. Mint fentebb is láthattuk, a hőszivattyúkhoz való B Geo tarifa nem igényelhető bármilyen berendezéshez.

Ha a felmérés megvan, akkor a következő lépés az, hogy felvesszük a kapcsolatot a területileg illetékes energiaszolgáltatóval. Az egyik legfontosabb lépés, hogy megbízható, regisztrált villanyszerelőt találjunk, akit meg is hatalmazhatunk, hogy a továbbiakban járjon el helyettünk az ügyintézés során. Ehhez azonban nagyon meg kell nézni, hogy kivel dolgozunk együtt. Utolsó lépésként végül be kell szereltetnünk a fogyasztásmérő szekrényt.

Ezután már csak az igény benyújtása van hátra, ám ehhez is találhatunk formanyomtatványt az adott szolgáltató honlapján.

Alternatíva az éjszakai áram helyett: hibrid napelemes rendszer

Ha hosszú távon gondolkodunk, érdemes lehet megfontolni egy hibrid napelemes rendszer telepítését, amely nemcsak a hálózatról, hanem saját akkumulátorról is képes energiát tárolni. Ezzel jelentősen csökkenthetjük, vagy akár teljesen lenullázhatjuk az áramszámlánkat, így elkerülhetjük a kedvezményes áramra való átállás bonyodalmait, és a megtakarított pénzt inkább napelemre fordíthatjuk. Igaz, sokak előtt hamarosan ez sem biztos, hogy reális opció lesz, hiszen jelentős szigorodások léphetnek életbe a napelemes rendszerek telepítésével kapcsolatban.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. október 6. 08:11
Anno Rómában, annak is köztársaságkorában a magasabb állami közhivatalok ellátásáért nem járt fizeté...
MEDIA1  |  2024. október 5. 19:54
Tömegtüntetést tartott Magyar Péter és a Tisza Párt az MTVA Kunigunda útján található székháza előtt...
ChikansPlanet  |  2024. október 4. 14:29
Az Európai Unió más tagországaihoz hasonlóan Magyarországon is folyamatosan emelkedik a csomagolási...
Kiszámoló  |  2024. október 4. 08:30
Magyarország költi az egyik legkevesebbet GDP arányosan a nyugdíjasokra, egyedül Málta költ kevesebb...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 6. vasárnap
Brúnó, Renáta
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. október 6. 16:09